Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 17. 09:49

Csökkenteni kell egyes IT-termékek vámját az EU-ban

Nyilvánosságra hozta a genfi székhelyű Világkereskedelmi Szövetség azt a határozatot, melyben felszólítja az Európai Uniót arra, hogy az 1996-ban született nemzetközi vámtarifa-egyezményben foglaltaknak maradéktalanul feleljen meg.

A felszólító határozat hatására az uniós tagországokban olcsóbbak lehetnek egyes IT-berendezések, melyek alapvetően három fő termékkategóriába sorolhatók be. Az EU a multifunkciós nyomtatókra, a videobemenettel ellátott LCD-monitorokra és a set-top boxokra eddig változó mértékű (6-14%) vámot vetett ki, jóllehet a vámtarifa-egyezmény értelmében minden IT-termékkörre nulla százalékos importvám vonatkozik. Az uniós gyakorlat ellen még 2008-ban emelt kifogást az Egyesült Államok, a lobbicsoporthoz később Japán és Tajvan is csatlakozott.

Az 1996-ban ratifikált egyezménnyel kapcsolatos legfőbb probléma forrása az, hogy a több mint egy évtizede meghatározott termékkategóriák mára egyre kevésbé alkalmasak a modern IT-eszközök megfelelő definitív besorolására, és egyre nagyobb mozgástér adódik az önkényes értelmezéshez. Az Európai Unió korábban éppen azzal érvelt, hogy a kifogásban foglalt termékek újszerűek és különböznek az 1996-os egyezségben foglal kategóriáktól.

A videojelet vagy tévéadást fogadó monitort az EU a fentiek alapján televízióként sorolja be, így 14 százalékos vámtarifa vonatkozik rá, de a multifunkciós készülékek sem számítógépes nyomtatók többé, így a fénymásolókra érvényes 6 százalékos vám sújtja azokat. A tét mindenesetre komoly, ezt érzékelteti, hogy a fenti termékek import összértéke 2007-ben elérte a 11 milliárd dollárt.

A Világkereskedelmi Szövetség (WTO) döntése borítékolható volt az ügyben, és július végén a döntéshozatal kapcsán ki is szivárogtak az első olyan információk, melyek az EU számára kedvezőtlen döntésről szóltak. Az európai nemzetközösségnek a döntés hétfői nyilvánosságra hozatalától kezdve hatvan napja van a fellebbezésre, egyes források szerint azonban az EU-n belül is megosztott a tagállamok álláspontja, így korántsem biztos, hogy születik fellebbezés az ügyben.

A WTO határozata végleges, további jogi lépcsőfok nem áll rendelkezésre a felek számára, az Unió ugyanakkor megteheti, hogy továbbra sem változtat vámtarifa-rendszerén, ekkor azonban számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy az Egyesült Államok, Japán és Tajvan hasonló arányban vet ki többlet-importvámot az Európai Unióból származó termékekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.