Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 18. 12:11

Videoszerkesztőt kapott a YouTube

A YouTube-ra videókat feltölteni már akár mobiltelefonról vagy fényképezőgépről is lehet, szinte bármilyen formátumot befogad a videómegosztó. Többek közt ez kell ahhoz, hogy az egyszerű, nem hozzáértő emberek is használni tudják a szolgáltatást.

A videóvágó programok használatát viszonylag kevesen sajátították el, épp ezért hiánypótló, hogy a YouTube bemutatta első szerkesztő alkalmazását, ami a feltöltött videók kombinálására használható. Ugyan igazi vágásra, effektek használatára egyelőre nincs lehetőség, de a béta funkció jól mutatja az irányt, amit a Google a HTML5 támogatásával és a régi böngészők száműzésével kijelölt.

A videoszerkesztő egyelőre nem érhető el közvetlenül a YouTube felületéről, be kell lépni a Test tube részlegbe, ahol a kísérleti megoldások sorakoznak. Itt a kipróbálásra kattintva azonnal bejutunk a HTML5-ös felületre, ahol a saját videóink közül bármelyiket áthúzhatjuk a szerkesztő felületre, illetve a rendelkezésre álló sokezer zeneszám közül aláfestő muzsikát is választhatunk az új verzióhoz.

A funkciólista egyelőre szegényes, de a legfontosabbak elérhetőek, a videók elejét és végét le lehet vágni, ami főleg a mobilokról feltöltött esetleges kisfilmeknél lehet fontos. Másrészt egymás után lehet rakni több, eddig különálló videót. A 10 perces korlát itt is él, vagyis ennél hosszabb filmet nem lehet összevágni. A videoszerkesztő mellett a teszt részlegben a korábbiakban feltűnt egyebek mellett egy kommentkereső is, amiben nem videókra, hanem a hozzászólásokban lévő szövegekre lehet keresni. Illetve egy nagyon érdekes eszköz, az Insight kicsit kifordítva.

Az Insights for Audience felületén beállíthatjuk az általunk érdekesnek talált közönséget életkor, lakhely, nem és érdeklődési kör alapján, a YouTube pedig megmondja mely videók vonzzák ezeket az embereket és milyen keresőszavak jellemzőek rájuk. Kiderülhet például, hogy a 18-24 éves cseh lányokat leginkább Avril Lavigne, Beyonce, Britney Spears, Lady Gaga és Miley Cyrus érdekli, míg a 25-34 éves brit fiúkat inkább izgatja a CoD 4: Black Ops, a Red Dead Redemption és az ottani Megasztár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról