Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 16. 17:58

Frissítve: Újabb razzia - bukott az nCore

Egyes nem hivatalos információk szerint hazánk egyik legnagyobb szerverlefoglalása zajlott le délután. Összesen 50 gépet foglaltak le, amik közül 7-10 tracker vagy proxy gép volt, 40 darab pedig seed-szerver. A gépek együttvéve 500 terabájt tárkapacitással rendelkeztek, ami hazai viszonylatban az eddigi legnagyobb fogás.

Első ránézésre ezúttal a razzia kifejezetten a hazai torrentvilágot érintette, s a legnagyobbnak mondott hazai oldal, az nCore mellett több kisebb tracker is elérhetetlenné vált. Információink szerint a hatóságok nem magukra a tracker oldalakra vadásztak, hanem az úgynevezett seed-szerverek voltak a célpontban. A seed-szerverek olyan gépek, amelyek lehetővé teszik, a  fájlcserélők felhasználói ne saját otthoni számítógépükön keresztül osszanak meg fájlokat, hanem egy webes kliensen keresztül érnek el egy távoli szerveren lévő Bittorrent-klienst, ami elvégzi helyettük a "piszkos munkát".

[+] A razziával kapcsolatos események folytatása egy másik cikkben: ITT

Seed-szerverek célkeresztben?

Ezek a szerverek kivétel nélkül nagy sávszélességű internetkapcsolaton keresztül kommunikálnak, így a használóknak nem kell szenvednie a lassú otthoni feltöltési sebességével (ADSL), vagy éppen a szolgáltató által alkalmazott peer-to-peer tiltással (mobilinternet) illetve lassítással (UPC). A szerverről az adatokat saját gépükre FTP-kapcsolaton keresztül töltik át, közben a szerver tovább képes visszatölteni nagy sebességgel. A seed-szerverek használatáért a fenntartók általában havi előfizetési díjakat kérnek, s maximum néhány ezer forintért bárkiből lehet a feltöltési toplisták királya, ha elég szorgalmas hozzá.

A legújabb magyarországi razzia híréről ismét az ASVA.info számolt be elsőként, az értesüléseket és információkat köszönjük nekik. Az oldal szerint az akció délelőtt 11 órakor kezdődött, s már délután három órakor véget ért, a hatóságok a fórumbeszámolók szerint pontosan tudták, hová kell menniük és mit kell elvinniük. A hírek alapján a rendőrség több helyszínre szállt ki körülbelül 15 autóval, s előfordulhat, hogy ma vagy a következő napok valamelyikén folytatódik a sorozat.

Fájdalmas a veszteség a közösség szerint

A leginkább fájlalt áldozat a hazai fájlcserélő közösség részéről az nCore, ami sok tízezer felhasználót szolgált ki, s a legnagyobb forgalmat bonyolította. Az első hírek szerint a proxy szerverüket biztosan lefoglalták, s lehetséges, hogy maga a tracker is erre a sorsa jutott. Egy korábbi razzia során egy másik nagyon népszerű hazai torrentoldal esetében is megtörtént, hogy a főszervert lefoglalták a hatóságok, ami könnyen megtörténhetett, hiszen az üzemeltetők egyáltalán nem féltek a lefoglalástól, mivel a tracker szervereken jogvédett tartalmak nem voltak megtalálhatóak. Épp ezért a gépet nem rejtették proxy mögé, sőt, még friss biztonsági másolat sem volt, ezért a későbbi újrainduláskor egy négy hónappal korábbi adatbázisból indult el az oldal.


Ma 13:00 órától nem csak a focimeccs kezdődött

Az nCore mellett a Majomparádé, Mesevilág, Evolution, illetve Blue-Dragon trackerek is leálltak a délután folyamán. A Majomparádé lekapcsolását többen megerősítették, a többi esetben még előfordulhat, hogy az üzemeltetők pusztán óvatosságból szüneteltetik a szolgáltatást. A korábbi tapasztalatok alapján azonban elmondható, hogy a hazai torrent-kultúra elégé erős, a lefoglalások után a nagyobb oldalak visszatérnek, igaz más címeken és általában más, számukra biztonságosabb szerverekről, a kisebbek helyére pedig újabbak lépnek. Ennek ellenére a mai akció hatására a hazai adatforgalom érezhetően megcsappant, szokás szerint a BIX statisztikákon látványos beszakadás látható.

A mostani razzia különlegessége az, hogy az eddig napvilágott látott hírek szerint leginkább ingyenes letöltési lehetőséget kínáló trackerek vannak a listán, míg azok a helyek, ahol pénzért, emelt díjas SMS küldésével extra szolgáltatásokhoz, gyorsabb letöltéshez, előfizetéshez lehetett jutni, azok állva maradtak. Egyes vélemények szerint az akcióhoz a fizetős oldalak nyújtottak segítő jobbot, hogy így gyengítsék az ingyenes konkurenciát, de abban is van ráció, hogy a magukat ingyenesnek beállító oldalak valójában a seed-szerverek üzemeltetéséből tettek szert bevételre.

Ismerős folyamatok

A vádak között természetesen ismét a szerzői és szomszédos jogok megsértése szerepelhet majd, nagy, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó jelzővel. Magyarországon az első igazán nagy razzia 2006. decemberében volt, amit azóta több kisebb követett, majd 2008-ban az SMS-warez és a warez-spam egyik jelentős szereplőjének tartott Coldfusion lekapcsolása volt hasonló nagyságú akció. A Nemzeti Nyomozó Iroda a HWSW kérdésére még a korábbi ügyek kapcsán azt mondta, hogy a nyomozások folyamatosan zajlanak, annak ellenére, hogy ezt kifelé nem kommunikálják. A csend a nyomozó hatóság malmára hajtja a vizet, ugyanis ilyenkor jóval könnyebben képesek felderíteni az illegálisan működő, többnyire láthatatlan rendszereket.

A razziával kapcsolatban hivatalos megerősítést egyelőre nem kaptunk, a fenti információk ellenőrizetlen forrásból származnak. Bármilyen fejlemény esetén a cikket frissítjük, addig is az ASVA.info oldalon a vonatkozó bejegyzésben és a kommentek között további részletek találhatóak az ügyben.

Update: Az ASVA.info folyamatosan frissíti információiut a razziáról. A lefoglalt szerverek listája és az egyéb hírek itt érhetőek el.

Update 2: A BRFK hivatalos közleményben számolt be az esetről:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján.

Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án –egy időben- egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévő internet szolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást. A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat-, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalom szervereket, amelyeken több tízezer szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzők és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevők közreműködésével.

BRFK Kommunikációs Osztály

Update 3: A korábbi hírekkel ellentétben az nCore nevű torrentoldal mégsem indult újra ma délben, néhány másik oldal üzemeltetői viszont úgynevezett "free reg" akciót hirdettek, tehát ezekre az oldalakra most szabadon lehet regisztrálni, meghívó nélkül. Ez a fajta "menekült befogadás" egyébként világszerte jellemző gyakorlat a torrent oldalak bezárását követően. A HWSW becslései alapján csak a tegnap lekapcsolt torrent oldalaknak több mint 400 ezer regisztrált felhasználója volt, ami még akkor is jelentős számnak minősül, ha kalkulálunk az átfedésekkel is.

Update 4: Az ASVA.info összegezte az elmúlt napok kusza információit. A torrent trackerek helyzetéről szóló táblázat itt található.

Update 5: A további hírmorzsákat és információkat a HWSW hivatalos Twitter-csatornáján közvetítjük. Kövess minket te is: @hwsw_

[+] A razziával kapcsolatos események folytatása egy másik cikkben: ITT

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról