:

Szerző: Koi Tamás

2010. május 17. 13:51

Újra lehet verseny a hazai mobilpiacon

Holnaptól Telenor Magyarországnak hívják hazánk egyik legrégebbi mobilszolgáltatóját, a Pannont, a cég emellett ismét bizonyítani próbálja, hogy eltökélt a magyar mobilpiac gyökeres felforgatásában.

A távközlési szolgáltató szokatlanul offenzív hangvételű és proaktív, \"A Telenor támadást indít a vezetékes telefonok ellen\" címmel kiadott sajtóközleményében ismerteti a névváltással járó, már holnaptól tapasztalható változásokat, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a norvég tulajdonban álló operátor valójában nem a vezetékes telefonszolgáltatók ellen irányítja támadását, hanem a magyar mobilpiac többi szereplője ellen. A korábbi éllovasból az idő előrehaladtával követővé vált vállalat a jelek szerint újra a kezébe akarja venni a gyeplőt - kérdés, hogy sikerül-e hosszú távon újra versenyhelyzetet teremtenie, és a telített mobil hangpiacon előfizetőket szereznie a konkurensektől.

Le a vezetékekkel!

A holnaptól Telenor néven futó, az új márkanevet kiterjedt országos kampánnyal indító szolgáltató május 18-tól a mobil hang- és a mobil adatszolgáltatások piacán is bevezet két újdonságot. A Telenor ügyfelei holnaptól 5 forintos percdíjjal (5 forintos egyszeri kapcsolási díjat fizetve) telefonálhatnak bármilyen belföldi vezetékes hálózatba, minden időben. A mobil és vezetékes hívások díja közötti különbség megszüntetése a vállalat várakozásai szerint a telefonálási szokások gyökeres átalakulásához vezethet, és új mérföldkövet jelenthetnek a hazai mobil távközlési iparágban.

Tény, hogy a hazai mobilszolgáltatók többnyire hálózaton belül kínálnak csak ilyen árszintű percdíjakat, hálózaton kívülre vagy vezetékes irányba nem (jóllehet a Magyar Telekom élvezheti annak az előnyét, hogy egyszerre kínál vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatást ügyfeleinek). Ennek oka a hatóságilag megállapított összekapcsolási díjakban keresendő, ami vezetékes irányba nettó 1-3 forint között mozog percenként, időtől és szolgáltatótól függően, vagyis a kedvezményes tarifával (ami egyébként nem jár automatikusan minden ügyfélnek, hanem kérni kell a bekapcsolását) nem termel veszteséget a szolgáltató, ugyanakkor lemond ezzel kapcsolatos nyereségének jó részéről.

Percdíjas internet

A Telenor Magyarország az ötforintos vezetékes percdíj mellett holnaptól egy a hazai piacon teljesen egyedülálló mobilinternet-konstrukciót is bevezet Internet Praktikum néven. A feltöltőkártyás csomag legfőbb újdonsága, hogy számlázási rendszere szakít az eddig megszokott, adatforgalom-alapú metódussal, és a hangpiacon a kezdetek óta jelen lévő, időalapú számlázást vezeti be. A cég feltöltőkártyás csomagja 3000 forint ellenében 10 órányi mobilinternetezésre ad lehetőséget, vagyis egy perc internetes forgalmazás 5 forintba kerül. A számlázás a hálózati csatlakozás felépülésekor indul, vagyis a régi modemes időkhöz hasonlóan a \"betárcsázás\" után kezd el ketyegni az óra, és a kapcsolat bontásakor áll meg a számláló - tehát az ügyfelek jobban járnak, ha ezt a díjcsomagot olyan helyen veszik igénybe, ahol gyors internetezést biztosító 3G-lefedettsége van a szolgáltatónak.

\"\"
Anders Jensen, a Telenor Magyarország vezérigazgatója: hosszú az út a legfelső fokig

Anders Jensen, a Telenor vezérigazgatója a HWSW kérdésére elmondta, nem kizárt, hogy a későbbiekben az ügyfelek több perccel is \"feltölthetik\" majd a kártyájukat, emellett a konstrukció, vagy egy ahhoz hasonló számlázással működő másik díjcsomag tarifaopcióként is megjelenik majd az előfizetéses és feltöltőkártyás tarifák mellé. Jensen hangsúlyozta, az új tarifával az ügyfelek számára érthetőbbé és átláthatóbbá válhat a mobilinternet használata, hiszen így nem kell bonyolult mértékegységekben számolni és észben tartani, hogy egy-egy internetes szolgáltatás használata vagy weboldal letöltése mekkora adatforgalmat generál.

A Telenornak nem ez az első egyedülálló mobilinternetes tarifája: a Pannon Internet Prémium néven bevezetett konstrukció szintén a névváltással együtt járó paradigmaváltást próbálta tükrözni a gyökeres változáson áteső cégnél: ez a csomag az első olyan mobilinternet-tarfia a hazai választékban, mely idősávokat alkalmaz, és a kevésbé forgalmas időszakokban több adat letöltését engedélyezi, mint csúcsidőben, emellett csúcsidőn kívül olyan szolgáltatásokat is igénybe lehet vele venni, melyeket egyébként nem néznek jó szemmel az operátorok.

Adatban feljöhetnek

Részben az új díjcsomagnak köszönhetően a Pannon az aktív ügyfélbázisát márciusban a három hazai szolgáltató közöl a legnagyobb mértékben tudta növelni, egyelőre azonban nem tudni, hogy a lendület meddig tart ki - a hírközlési hatóság hamarosan publikálja az áprilisi statisztikákat, melyből többet lehet kikövetkeztetni a Pannon Internet Prémium bevezetésének valódi hatásáról.A mobil adatszolgáltatások piacán van egyébként a legnagyobb mozgástere a szolgáltatóknak, ez a szegmens ugyanis még komoly növekedésre számíthat a jövőben.

Az ötforintos vezetékes irányú percdíj bevezetésének ennél vélhetően kisebb hatása lesz rövid- és hossztávon, melynek alapvető okai közé sorolható, hogy a hazai mobil hangpiac gyakorlatilag teljesen telített, és inkább csökken, mint növekszik, emellett a magyarországi mobilszolgáltatók ügyfelei a statisztikák szerint kitartanak a választott szolgáltatójuk mellett. Erre utal legalábbis, hogy 2004. május 1. óta mindössze 324,5 ezren éltek a számhordozás lehetőségével, vagyis a jelenlegi aktív ügyfélbázis megközelítőleg 3 százaléka döntött úgy, hogy másik szolgáltatóhoz viszi mobilszámát, ráadásul ezek szinte kizárólag vállalati ügyfelek voltak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.