:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 10. 12:53

Elkaszálja a Windows Essential Business Servert a Microsoft

Év közepével megszünteti az alig másfél éves Windows Essential Business Server (EBS) fejlesztéseit a Microsoft, közölte a napokban a vállalat. A támogatás természetesen megmarad hozzá, de lehetőség adódik a komponensalapú licencelésre történő áttérésre is. Az űrt a Small Business Server töltheti be.

Nem vált be

Az EBS-et fejlesztő csapat múlt hét pénteken közölte blogján, hogy Redmondban úgy döntöttek, június 30-án lezárulnak az EBS-sel kapcsolatos jövőbeni fejlesztések. A termék alig másfél évvel ezelőtt, 2008 őszén jelent meg, vagyis a Microsoft láthatóan melléfogott a csomaggal, amellyel a legfeljebb 300 alkalmazottal rendelkező középvállalatokat célozta meg. A koncepció az volt, hogy minden alapvető infrastrukturális szoftvert és a kezelésükhöz szükséges menedzsmentet egy csomagba integrálva kínálják azoknak a cégeknek, amelyeknél nincs erőteljes IT-csoport, ezért tervezés, licencelés, telepítés és felügyelet is egyszerűségért kiált. A csomag ráadásul jelentős kedvezményt is jelentett az egyenkénti licencárakhoz képest.

A hosszas piackutatást, tesztelést és finomhangolást követően a kényelem és kedvező ár ellenére nem mutatkozott jelentős igény az Essential Business Server iránt a középvállalatoknál. Nagy Judit, a Microsoft Magyarország felelős termékmenedzsere szerint ennek magyarázata abban keresendő, hogy a középvállalatoknak már kialakult IT-infrastruktúrájuk van, és ezt fejlesztik tovább organikusan, és nem jellemző, hogy lecserélik az integrált EBS csomagra.

Szintén magyarázat lehet az is, hogy az EBS egyes korlátai, mint a legfeljebb 300 felhasználó, vagy hogy a WEBS-nek kell lennie az Active Directory rootjának, nem voltak megfelelőek, vagy egyszerűen a komponensek képességeit nőtték ki a felhasználók: Windows Server 2008 Standard például csak 1 darab VM futását engedélyezi, 32 GB memóriát támogat legfeljebb, és nem lehet magas rendelkezésre állású fürtbe szervezni - vagyis nem alkalmas sem erőteljes virtualizációra, sem kritikus üzemre.

Emiatt itthon inkább olyan kisvállalatok körében volt népszerű az EBS, amelyek többre vágytak, mint amennyit az SBS, avagy a Small Business Server kínálni tudott, történetesen fokozott biztonságra és jobb menedzselhetőségre, árulta el a termékmenedzser. Ezek tipikusan 30-70 fős vállalatok voltak itthon, nem pedig a megcélzott 100-200 fős szegmens.

Számukra a jövőben az erősödő SBS lehet opció, amelynek az idei év második felében érkezik az új kiadása, erről egyelőre azonban házon belül sem sokat tudni azon kívül, hogy már a Windows Server 2008 R2 kiadásra építkezik. Nagy szerint a Microsoft figyelembe vette a teljesebb funkcionalitás iránti igényeket, a konkrétumok azonban nem ismertek. Az immár 13 éve piacon lévő SBS, amely legfeljebb 75 felhasználóig licencelhető, töretlenül népszerű a kisvállalatok körében, és Magyarországon is történelmi csúcson van a piaci penetrációja, állította a termékmenedzser.

Nyugodtan alhatunk 2017-ig

Az EBS vonal fejlesztéseinek leállásával kapcsolatosan a legfontosabb, hogy a támogatás természetesen továbbra is él, és a termék a Microsoft szokásos 5+5 éves támogatási ciklusában marad. Ez azt jelenti, hogy 2012-ig teljes körű támogatásban részesül az EBS, vagyis továbbra is készülnek hozzá javítások és egyéb frissítések. Emiatt a kódot karbantartó fejlesztőcsapatot nem is oszlatják fel, mondta el Nagy.

Az első 5 év leteltét követően a termék a Microsoftnál megszokott kiterjesztett támogatási ciklusba kerül. Ebben továbbra is készülnek hozzá a biztonsági javítások, de funkcionálisan befagyasztják a kódot, és nem biztonsági jellegű, tehát a stabilitást, hibákat és teljesítményt érintő javításokhoz kizárólag az erre szerződéssel rendelkezők kapnak, ahogyan támogatási szolgáltatásban is csak az ezért külön fizető ügyfelek. Ezzel együtt tehát 2017-ig biztosított a WEBS háttere, nincs kényszerű migráció, egyes összetevők esetén pedig 2018-ig. Amennyiben szerverszállítótól vásároltuk meg az EBS csomagot, úgy e téren nála kell érdeklődni. A Microsoft életciklus politikája elolvasható itt.

Menekülési útvonal

Azok számára, akiknek ez nem felel meg, a Microsoft felajánl egy korlátozott ideig igénybe vehető lehetőséget, hogy áttérjenek a szoftverkomponensenkénti licencelési modellre. Július 30-tól év végéig, vagyis december 31-ig az egyes komponensekre lehet kérni ingyenes licencet (egyéb költségek felmerülhetnek), vagyis a Windows Server 2008 Standard, az Exchange Server 2007, a System Center Essentials 2007, valamint a prémium csomagot megvásárlók számára a SQL Server  biztosan ingyenesen elérhető lesz egyesével is. Az előfizetéses alapú szoftverekért, mint amilyen a Forefront, továbbra is fizetni kell a havidíjat, természetesen. Ehhez kapcsolódik, hogy Nagy elmondása alapján a támogatási szerződések öröklődnek, vagyis igénybe lehet majd venni ugyanazt a támogatási színvonalat, mint korábban.

Üröm az örömben, hogy sajnos mindez nem megy az üzem megzavarása nélkül. A csomag egyes komponensei bár teljesen megegyeznek az önálló változatokkal, az EBS egy saját belső kezelő felületet (Unified Administration Console) használ az  EBS-infrastruktúra és Windows-kliensek kezelésére, így sajnos szükséges az újratelepítés, közölte Nagy. A vállalt kényelmetlenségekért cserébe azonban nagyobb szabadság a jutalom, hiszen ekkor már megkötések nélküli rendszert kapunk, amelynek egyes elemeit igény szerint skálázhatjuk, akár lefelé is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.