Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 10. 10:06

Közösségi szolgáltatás a Gmailben: elindult a Buzz

A Google tegnap este bemutatta új közösségi szolgáltatását, a Gmailbe beépülő Buzzt, amely magyarul Zümm néven lesz elérhető.

A Google Buzz a tartalommegosztást hivatott egyszerűvé és könnyűvé tenni. Nincs szükség új program telepítésére és beállítására, nem kell új szolgáltatásra regisztrálni, a Buzz minden Gmail-felhasználó számára elérhető. A vállalat szerint a webes levelező azért ideális platformja a közösségi tartalommegosztásnak, mert az ismerőseink az e-mail beszélgetések révén már amúgy is jelen vannak itt, nem kell őket újra megkeresni, egy másik szolgáltatásba felvenni. A Buzzban a felhasználók automatikusan követik azoknak az ismerőseiknek az aktivitását, akikkel a legtöbbet leveleznek vagy chatelnek, de akár egyenként is lehet engedélyezni a hozzáférést a kiválasztott személyek számára.

A Buzzban megoszthatunk üzeneteket, képeket (Picasa, Flickr), videókat (YouTube), követhetjük hogy ismerőseink milyen blogbejegyzést írtak Bloggerben, de a szolgáltatást összekapcsolhatjuk a Twitterrel is, és az összes üzenetet a postafiókunkban láthatjuk. A bejegyzéseinkre érkező hozzászólásokat egyből az Inboxunkban láthatjuk, így rögtön értesülhetünk róluk, nem szükséges utólag ellenőrizni őket, hogy valaki kommentálta-e.

A Buzz képes minket összekötni ismeretlenekkel is, feliratkozhatunk olyan emberek megosztásaira, akiket mi magunk nem ismerünk, de például az ismerőseink követik vagy hozzászólnak. Természetesen lehetőség van arra, hogy ezeket számunkra érdektelennek nyilvánítsuk. A Google folyamatosan dolgozik az ajánlási rendszeren, hogy a felhasználók számára lehetőség szerint a legérdekesebb tartalmat jelenítse meg.

Mivel a Buzz teljesen nyílt szabványokon és API-kon alapul, a megosztásokat akár ki is lehet vezetni a szolgáltatásból, így elméletileg semmi akadálya nincs annak, hogy más szolgáltatásokba illeszkedjenek. Ez egyébként a Buzz versenytársait, a Facebookot és a Twittert is a nyitásra sarkallhatja. A Buzz által hasznát API-k leírása elérhető a Google Code oldalán.

A Google új szolgáltatása mobiltelefonon mutathatja meg oroszlánkörmeit. Android 2.0 és iPhone OS operációs rendszerre már elkészült a teljes funkcionalitású kliens, amelynek legfontosabb képessége, hogy földrajzi információkkal látja el a bejegyzéseket, így nem csak az ismerőseink bejegyzéseit láthatjuk, hanem azokét a felhasználókét is, akik épp a közelünkben vannak. A Google elmélete szerint így hasznos információk cserélhetnek gazdát egy-egy helyről, például egy étterembe betérés előtt megnézhetjük, más Buzz-felhasználók hogy vélekedtek arról a helyről és már azelőtt tudhatjuk hogy mit érdemes rendelni vagy hogy sokat kell-e várni a pincérre, mielőtt beléptünk volna.

A Buzz hamarosan elérhető lesz az összes Gmail-fiókban, a Google szokás szerint fokozatosan élesíti a szolgáltatást a felhasználók körében. A levelezőrendszer felületén az Inbox (Beérkezett levelek) alatt megjelenő Buzz (Zümm) mappa

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról