Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 2. 10:34

Megjelent a Windows Server 8 bétája

A Windows 8 bétájának árnyékában kevés figyelmet kapott a szerverváltozat, pedig annak is befutott a legújabb nyilvános előzetese. Ezt már nem csak szoftverfejlesztőknek, hanem rendszergazdáknak is érdemes letöltenie.

A Windows 8 nyilvános előzetesével együtt megérkezett a Windows Server 8 béta változata is. A tavaly ősszel kiadott fejlesztői előzetest alkalmazáskompatibilitás tesztelésére lehetett legfeljebb használni, a béta azonban már a végleges verzió legtöbb képességét tartalmazza, így a rendszergazdáknak is érdemes kísérleteznie vele, hogy megismerkedjenek az újdonságokkal, mire befut a végleges verzió.

PowerShell mindenhol

A Windows Server 8 elődeivel ellentétben csak opcióként ajánlja fel a grafikus felhasználói interfész telepítését, a GUI külön szerepkör az operációs rendszeren, alapértelmezésként a GUI nélküli Server Core települ. Az operációs rendszer felülete a Windows 8-tól megörökölt Metro UI, amely a korábbi Windows Serverekhez szokott rendszergazdáknak elsőre zavaró lehet, és az alkalmazások is Metro stílusra váltottak. Megkapta a Microsoft új designnyelvét a Server Manager is, amelynek legfontosabb újdonsága a szerverek különféle szempontok szerinti csoportosításának lehetősége, és a csoportok együtt kezelése. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint hogy a Server Managerből egyszerre több gépen is lehet adminisztrációs feladatokat végezni, aminek a rendszergazdák bizonyára örülnek majd.

Ezt a változtatást az tette lehetővé, hogy a Windows Server 8-on a Server Manager csak egy grafikus interfész a PowerShell parancssor felett, amely az operációs rendszer minden paraméterét és beállítását el tudja érni. Mintegy 2300 új PowerShell commandlet került be a Windows Server 8-ba. Az adminok munkáját egyszerűsítő újdonság a bétába a "Cluster-aware Updating", amely lehetővé teszi egy fürt csomópontjainak együttes, szinkronizált frissítését - ezt a képességet szintén PowerShell scriptek biztosítják.A végleges változatban lehetőség lesz a GUI-n elvégzett feladatokat XML fájlokba exportálni és PowerShellel feldolgozni, azonban a béta ezt a képességet még nem tartalmazza. (A HWSW korábban ötrészes cikksorozatban mutatta be a PowerShell működését és használatát: 1, 2, 3, 4, 5.)

Hyper-V 3.0

A Microsoft nagy figyelmet fordított a virtualizácós képességekre. A Windows Server 8-ban érkező Hyper-V 3.0 akár 32 virtuális CPU-t és 1 terabájt memóriát is dedikálhat egy virtuális gépnek, az új VHDX formátum révén pedig akár 64 terabájtos is lehet egy lemezkép, szemben a Hyper-V 2.0 korábbi 2 terabájtos határával - a tavaly ősszel kiadott fejlesztői előzetes esetében még 512 gigabájt volt a VM-eknek kiosztható memória maximális mennyisége, a legnagyobb VHDX lemezképek pedig 16 terabájtosak lehettek, a bétában tehát ez változást jelent. Előfordulhat, hogy a végleges verzióban még ennél is nagyobbra nyújtózhatnak a VM-ek.

A virtualizációs köztesréteg olyan fejlesztéseket is kapott, amelyek a megbízhatóságok javítják. A Windows Hardware Error Architecture támogatása révén a Hyper-V egy memóriahiba észlelése esetén felfüggeszti a VM-ek működését, megállapítja, melyik VM hibázott, azt újraindítja, a többi futását pedig folytatja, így egy memóriahiba nem rántja magával az összes virtuális gépet. Szintén magas rendelkezésre állást támogató fejlesztés a korábban már demózott aszinkron VM replikáció, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre. A hálózatvirtualizációnak köszönhetően egész virtualizált infrastruktúrákat lehet mozgatni szerverek vagy adatközpontok között.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Biztonsággal kapcsolatos fejlesztés az SMB titkosítás, így akár távoli szervereken levő erőforrásokat is igénybe lehet venni "megbízhatatlan" hálózaton keresztül csatlakozva. A képesség nem igényel semmilyen utólagos szoftvert vagy dedikált hardvert, egyszerűen csak be kell kapcsolni a Server Managerben, ahol akár külön a megosztásokra, akár az egész szerverre érvénybe lehet léptetni.

Új fájlrendszer és adattárolási újdoságok

Adattárolás terén számos új képességgel bővül a Windows Server 8, amelyek alapja a ReFS (Resilient File System) nevű fájlrendszer. A ReFS egyes képességek megvalósításában szorosan együttműködik a Storage Spaces-szel, így ebben a kooperációban valósul meg az operációsrendszer-szintű RAID is. A szoftverkombináció támogatja az összes RAID-formátumot, beleértve az összefűzést (RAID 0) és tükrözést (RAID 1) is. A ReFS és a Storage Spaces számos egyéb felhasználási forgatókönyvben is együttműködik, így adatvesztés esetén az operációs rendszer képes azonnal felfedezni a hibát, illetve a két szoftver együtt képes az adatok helyreállítására is. A Storage Spaces elérhető lesz NTFS-alapon használt lemezekhez is, a fejlett hibafelismerési funkciókhoz azonban szükség van a ReFS-re.

További, figyelemre méltó képesség az adattárolás területén a Storage Pool, ami lehetővé teszi fizikai diszkeken átívelő virtuális diszkek létrehozását, amelyeket aztán több kötetre választhat szét a felhasználó. Natív deduplikációs képességeket is kap a Windows Server 8, az azonos blokkokat csak egyszer tárolja el, így csökkenti a kapacitásigényt. Az operációs rendszer ugyanezt a memóriával is képes megtenni, az azonos lapokat csak egyszer tárolja el, ami főleg virtualizációs feladatok alatt csökkentheti a memóriaigényt.

32 gigabájt a minimum

A Windows Server 8 mint alkalmazásplatform is frissült, a bétában már a .NET keretrendszer 4.5-ös verziójának előzetese is megtalálható, amely jobban kihasználja a többmagos processzorokat - szotfverfejlesztőknek mindenképp ajánlott a Visual Studio 2012 bétájának letöltése, amely szintén a héten érkezett meg. Az operációs rendszer bétájának futtatásához legalább 1,4 GHz-es 64 bites processzor és 512 megabájt memória az elvárás, valamint 32 gigabájt szabad lemezterület, utóbbi azonban a nagyobb memóriával rendelkező gépeknél több is lehet, mivel a lapozófájl is több helyet kér ilyenkor. A Windows Server 8 béta letölthető a Microsoft weboldaláról, érdemes szem előtt tartani, hogy a bétáról (elvileg) nem lehet majd frissíteni a végleges változatra. A szoftver kipróbálásra VHD lemezképként is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról