Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Február utolsó napján érkezik a Visual Studio 11 beta

Gálffy Csaba, 2012. február 24. 12:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kifakult a Visual Studio 11 felülete, így állítólag nagyobb hangsúlyt kap a színesedő tartalom. A motorházban is rengeteg a változás, egyszerűsödött a keresés, hatékonyabb lehet a felhasználó.

hirdetés

Egyszerűbb keresés

A Windows 8 felhasználói előzetesével ("nyilvános béta") egyidőben jelenik meg a Visual Studio 11 bétája is - jelentette be a hivatalos blogján a Microsoft. A Microsoft belső felmérése szerint a fejlesztők idejük mindössze 15 százalékát töltik produktívan, kód írásával, a munkaidő fennmaradó részében az alkalmazás részleteiben és a dokumentációban próbálnak eligazodni. A szoftvercég szerint a Visual Studio maga is egyre többször áll a felhasználó útjában, sokszor a megfelelő funkció kikeresése a menükben rengeteg időt igényel. A Visual Studio 11 ezt próbálja egyszerűsíteni, sokkal jobb keresőt használhatunk a forráskódban történő eligazodáshoz és az IDE funkciói között is kulcsszavas keresést végezhetünk. Bár a fejlesztőcsapat megfontolta, végül elvetette az Office-ban bevált Ribbon bevezetését, helyette a kulcsszavakra előjön az elérhető képességek listája.

A forráskódban való keresést fejlett kereső segíti, ezek lényegében a Visual Studio 2010-hez kiadott Microsoft-kiterjesztésekből kerültek át az alaprendszerbe. A kereső a fejlesztés során sokat finomodott, a visszajelzések alapján számos változást bevezettek. A Microsoft bejelentése szerint kifejezetten elégedettek ezzel a fejlesztési módszerrel, a jövőben is kiterjesztésként jelennek meg az új funkciók, amelyek pozitív tapasztalatok esetén a rendszer szerves részeivé válnak.

Egyszinű felület

A Microsoft úgy döntött, hogy az új felhasználói felületet teljesen monokrómmá alakítja, a korábban színekkel operáló ikonok, gombok és egyéb felületelemek egyöntetűen szürkévé váltak, az egyes funkciókat így csupán alakjuk alapján lehet majd megkülönböztetni. A Microsoft szerint erre a váltásra a programozókra háruló feladatok megváltozása miatt lett szükség: a jövő alkalmazásai (főleg a Metro felületet használóak) gazdag vizuális élményt kell nyújtsanak, a színes IDE pedig eltereli a figyelmet a készülő alkalmazásról.

Visual Studio 2010 (felül) és 11 (alul)

Korábban az Adobe is hasonló logika mentén fakította ki termékcsaládját, akkor a szoftverház is azzal érvelt, hogy a munka fókusza a tartalom, amelyről a kezelőfelület nem terelheti el a figyelmet. A Visual Studio 11 amúgy két témát kínál a felhasználók számára, a világosszürke változat mellett a gyári csomag része egy sötétebb változat is.

Team Foundation Server Express

A fejlesztői környezettel együtt a Team Foundation Server 11 bétája is elérhető lesz. Meglepetés, hogy a TFS 11 Express kiadást is fog kapni, amely ingyenesen használható és maximum 5 felhasználót képes kezelni. Ezzel a Microsoft gyakorlatilag teljes megoldást kínál a kis fejlesztőcégek számára. A TFS 11 számos ponton megújul, a hibajelentés például sokkal gazdagabb eszköztárat kap, a bugról képernyőkép csatolható, megjegyzésekkel, így pontosabban azonosítható a probléma. A programcsomag PowerPoint-integrációt is kapott, a népszerű prezentációkészítőben egyszerű prototípusokat készíthetünk, ezekkel később az IDE felületén dolgozhatunk tovább.

A TFS11 életciklus-kezelő része is kapott új funkciókat. Az alkalmazás integrálható a System Center Operations Managerrel, az üzemeltetőcsapat így gyorsabban küldhet pontosabb információkat a fejlesztőknek, a hibakeresés sokkal egyszerűbben megtörténhet. A SCOM-ban megfigyelt események és a hozzá tartozó információk (például stack trace) néhány kattintással felvehetőek a hibalistára. A TFS11 része lesz az IntelliTrace egy egyszerűsített változata is, amely a problémás alkalmazásokat futtató szerverekre telepíthető és részletes adatgyűjtést képes végezni szükség esetén.


Dél-koreai Visual Studio reklám 2005-ből

A Visual Studio 11 és a .NET 4.5 bétája 2012. február 29-én jelenik meg. A termék Go Live licenccel rendelkezik, vagyis az elkészült alkalmazások belső és külső használata is megengedett, akár kereskedelmi forgalomban is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!