Szerző: Tóthfalusi Géza

2009. november 27. 14:10

LG BL40: az új csokoládé

Az LG mobilok modern korszaka az eredeti Chocolate, a KG800 bemutatásával kezdődött. Azóta eltelt több, mint három és fél év, és az LG most látta elérkezettnek az időt az utód BL40 piacra dobására. Vajon megérte várni?

Az LG mobiltelefonok nagy részét igyekeznek különlegesre tervezni – vagy nagysebességű filmfelvétel, vagy híres divattervező által megálmodott kinézet, vagy éppen viszonylag magas felbontású fényképezőgép az, amivel a vásárlókat próbálják megfogni. A BL40, mint ahogy az előd is, ezt a különleges kivitel segítségével akarja elérni, egyben továbbvinni a KE800 örökségét is.

100% kakaó

Amint kézbe vesszük a BL40-et, egy dologra azonnal rájöhetünk: a formatervezők komolyan vették a csokoládé szó jelentését. Számokban kifejezve a készülék 128x51x11 mm-es, és 129 grammos, de ez igazából nem adja vissza a telefon egyedi megjelenését, ami valóban egy drága fekete csokoládétáblára emlékeztet. A szokatlanul keskeny és magas BL40 szinte teljes egészében fényes fekete burkolatot kapott, amelyet az oldalán végigfutó ezüstszínű csík fog össze – két vége pedig fényes piros színben pompázik. Mint minden fényes burkolat, ez is tökéletesen alkalmas az ujjlenyomatok begyűjtésére.

\"\"

Az előlap nagy részét a kijelző foglalja el, amely szintén egyedülálló: 4 hüvelykes képátlójú, viszont 800x345 pixeles felbontású, azaz oldalaránya 21:9-es – ez pedig a mozikból ismerős ultra-szélesvásznú képarányt jelent. Ez nemcsak a filmlejátszás alatt jön jól: a KM900 Arenán megjelent S-Class felhasználói interfészt is sikerült a tervezőknek úgy idomítani, hogy kihasználja a rendelkezésre álló felületet. A kijelző egyébként kapacitív, és ennek megfelelően nagyon szépen reagál ujjunkra és mozdulatainkra.

A hátoldalon egy LED-es fényforrással felszerelt Schneider-Kreuznach optikás kameramodul található, 5 megapixeles felbontású érzékelővel. A kapacitív érintőképernyő mellett összesen öt gomb áll rendelkezésre: a felső piros végen a ki-bekapcsolást és a billentyűzárat kapcsoló gomb van, a többi négy pedig az szélekre, a már említett ezüst csíkba került. Ha jobb kezünkbe fogjuk a készüléket, akkor hüvelyujjunk a hangerőszabályzó gombokhoz, míg középső ujjunk a zenelejátszót indító billentyűhöz kerül. A hangerőszabályzó oldalán, de kicsit lejjebb található a kamera gombja.

\"\"

Szerencsére az LG végre szakított a különleges csatlakozókkal, és az új szabványnak megfelelően egy, a bal oldalon egy apró fül alá rejtett microUSB port gondoskodik az adatátvitelről és a töltésről is. A hangkimenet szerepét egy 3,5 mm-es jack aljzat látja el, így ha nem tetszene a mellékelt, iPhone-os fülbedugós headset, akkor használhatunk saján fülhallgatót is.

Finom alapfunkciók

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor egy telefon jól néz ki, de lassú. Szerencsére a BL40 esetében ilyen probléma nem lesz, a kezelőfelület szinte teljesen tökéletes sebességel dolgozik, és csak akkor kellett várnunk, amikor a telefon egy több száz képet és jó pár filmet tartalmazó memóriakártya tartalmának beolvasásával volt elfoglalva. A készülék hardvere tehát elég erős, és a specifikációk listája is hosszú: van benne WLAN és Bluetooth adapter, A-GPS vevő, 7,2 Mbps-os HSDPA, gyorsulásmérő, stb. Belső memóriája 1,1 gigabájtos, ezt microSD kártyákkal egészíthetjük ki, amelyeket behelyezéséhez ugyan le kell vennünk a hátlapot, de a telefont kikapcsolni nem szükséges.

\"\"

Az elvárható alapfunkciók használata nagyon kényelmes: az alapképernyő az S-Class felülettől megszokott módon négy oldalból áll. Az elsőre minialkalmazásokat (widgeteket) pakolhatunk ki, ezek között van óra, időjárás, kontaktlista is, a lista viszont nem bővíthető, be kell érnünk az LG által adottakkal. A következő oldalra a legfontosabb kontaktokat pakolhatjuk ki, a harmadikra pedig a kedvenc weboldalak miniatűrjeit helyezhetjük el, végül a negyedikre a gyakran használt alkalmazásokra vonatkozó parancsikonokat tehetjük.

Mint egyszerű mobil, a BL40 elég barátságos: a kontaktlista, a telefonáláshoz szükséges virtuális billentyűzet és az SMS-ek kezeléséhez szükséges alkalmazás gombja mindegyik oldal esetén azonnal elérhető, és egy sor ötletes megoldás teszi kényelmessé használatukat. Ilyen például az, hogy a kontaktlistában, a kiválasztott személy mellett megjelenik az Előzmények rá vonatkozó része. A hatalmas kijelző sok funkcióban segítség, hiszen nem kell görgetni vagy lapozni ahhoz, hogy minden információt leolvashassunk – ilyen például a határidőnapló, amelyen egyetlen pillantással átlátni a napi, heti teendőket és az időbeosztást.

\"\"

A jegyzetek és üzenetek írása is kényelmes, ráadásul a virtuális billentyűzet (amely a telefont vízszintesen tartva teljes QWERTY kiosztásúvá alakul) magyarul is tud. Az SMS-ek, MMS-ek egy helyről érhetőek el, az e-mailek viszont külön – ez szerintünk kicsit idejétmúlt, de nem különösebben zavaró.

Édes kommunikáció és extrák

Csúcskategóriás készülékről lévén szó, a webes alkalmazások is fontos szerephez jutottak. Ide tartozik például a netről dolgozó időjárásjelentő-widget, de böngésző is, amely nagyon jól használható – például működik benne az iPhone híres „csiptetős” zoomja. Mivel a BL40 kijelzője fekvő állásban 800 pixel széles, oldalirányú görgetésre ritkán van szükség, függőlegesre viszont annál több, de ez vállalható kompromisszum. További extra, hogy a böngésző több fület is kezel, ráadásul a Flash-t használó weboldalakkal is boldogul, még az egészen bonyolultakkal is. A BL40 alapesetben nem rendelkezik külön Facebook- vagy Twitter-klienssel, de a böngészővel mindkettőt használhatjuk, és ha a megfelelő oldalakat kitesszük a kedvenceket tartalmazó kezdőképernyőre, egész kényelmesen elérhetjük ezeket a szolgáltatásokat.

\"\"

Az e-mailek kezelését is jól oldották meg a tervezők, az új Csokoládé képes csatlakozni Microsoft Exchange kiszolgálóhoz, valamint kezeli a POP3 és IMAP hozzáféréseket is. Új fiókot létrehozni sem különösebben nehéz, a Gmail esetében például elég a mailcímet és jelszót megadni, hiszen az LG előre beépítette a Gmailhez tartozó beállításokat, de a Freemail esetében sem volt bonyolultabb mint bármely konkurensnél vagy mondjuk a Windows Mail esetében. Egyetlen zavaró tényező, hogy ezeknél a párbeszédablakoknál nem használhatjuk a teljes QWERTY billentyűzetet, így hosszabb nevek, jelszavak begépelése elég fárasztó.

Sajnos tény, hogy a BL40 esetében a formaterv és az alapfunkciók fogják a készüléket eladni, és nem a bővíthetőség: a készülékre csak Java alkalmazások telepíthetők, tehát ne várjunk igazi okostelefonhoz mérhető alkalmazásokat, amikkel kiegészíthetjük tudását. Navigációs célokra használhatjuk a Google Mapset, illetve a WisePilot for LG nevű szoftvert is. Ez utóbbi rendes, fordulós (turn-by-turn) navigációra képes, viszont a térképadatokat a netről tölti, így egy roamingtarifás külföldi úton olcsóbb lesz, ha veszünk egy külön PNA-t.

Fanyar multimédia

A BL40 tudásának fontos részét képezik a multimédiás szolgáltatások – kár, hogy ezek nem mindig sikerültek tökéletesen. A legnagyobb hatású alighanem az átdolgozott médialejátszó, ami képes DivX és XviD lejátszására is – de nem mindegy, milyen felbontású és bitrátájú fájlt próbálunk vele megnyitni. Hogy ne legyen gond a filmnézéssel, érdemes a mellékelt DivX Converter nevű programot használni, így viszont elég sokáig tart egy film lejátszhatóvá tétele. Persze ettől még a 4 hüvelykes kijelzőn a mozifilmek fantasztikusan néznek ki, és a hagyományos, 16:9-es videofájlok (például sorozatok) is élvezhetőek akár utazás közben is.

Ha filmek helyett zenét hallgatnánk, ennek sincs akadálya, persze ma már az MP3-lejátszó az alsókategóriától felfelé kötelező szolgáltatás. A BL40-be épített szoftver jól működik, az alapfunkciók mind megtalálhatóak, kezeli az ID3-mezőket, és van elég EQ beállítása ahhoz, hogy bármilyen fülhallgatóval elfogadható hangminőséget kapjunk. Extra szolgáltatásokra, mint mondjuk a gyorsulásérzékelők segítségével történő léptetésre, vagy a Sony Ericsson TrackID-hez hasonló funkcióra ne számítsunk: a lejátszó jól néz ki, de nem túl okos.

\"\" \"\"

A gép hátán található kameramodul 5 megapixeles fotók és 640x480 pixeles, 30 képkocka/másodperces videók felvételére képes. A funkciók közül számos ismerős lehet a régebbi Viewty szériáról: van például arcfelismerés, mosolyérzékelés (ha ezt használjuk, a kamera akkor készíti csak el a képet, ha a kijelölt arc mosolyogni kezd) és így tovább. A panorámafunkció, bár jól hangzik, nem igazán működik, a többi viszont egész használható. Csalódást keltett viszont a mozgókép-funkció: az állítólagos 30 fps-t a készülék elég nehezen tudta csak produkálni, volt, hogy csak 7-10 fps-sel sikerült rögzítenie a képet. Az elkészített fotókat és filmeket egyébként van lehetőségünk szerkeszteni, vágni, ami mindenképpen jól jöhet akkor, ha számítógép nélkül akarjuk őket feltölteni valahová.

Végül, de nem utolsósorban a készülékbe egy FM-vevőt és -adót is beépítettek: az utóbbival például a zene- és filmlejátszó hangját hangosíthatjuk ki az otthoni hifin vagy az autóban.

Utóíz

Ki vesz vajon BL40-et? Az, aki egy sokat tudó és egyedi kinézetű multimédiás telefont akar magának, és nem zavarja, hogy plusz funkciókkal csak nehezen tudja majd kiegészíteni. Maga a készülék nagyon szépen néz ki, és a sok egyforma telefon között biztos, hogy rögtön felhívja magára a figyelmet. Tudásszintje és képernyőjének minősége megfelel magas árának, és korlátozottan még üzleti készülékként is megállja a helyét, hiszen kiváló az e-mail kliense, és még a DOC, XLS, PDF és PowerPoint fájlokat is megnyitja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról