Szerző: Koi Tamás

2009. október 7. 11:33

Magyarországra jön a Kindle

Egy a kereskedelmi gyakorlatát érintő meglepő fordulattal szolgált a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi lánca, az Amazon. A cég október 19-től száznál több országba szállítja sikeres e-könyvolvasóját, a Kindle-t. A könyvolvasót Magyarországról is lehet majd rendelni, a letölthető könyvek száma pedig több százezer már a kezdetekkor.

Az Amazon eddig csak az Egyesült Államokban forgalmazta a 2007-ben debütált könyvolvasót, mely a cég szerint igazi sikertermékké vált az azóta eltelt időben, noha értékesítési darabszámot soha nem közölt a vállalat. A könyvolvasónak idén februárban jelent meg a felújított változata, a Kindle 2, mely elődjénél tovább működik akkumulátorról, több szürkeárnyalatot jelenít meg, és gyorsabb is.

Ezt a változatot szállítja Magyarországra  - és még nagyjából száz másik országba - október 19-től az Amazon, mely az eddigi értékesítési modellt követve kizárólag saját webáruházában árulja a könyvolvasót, illetve a hozzá letölthető könyveket. A cég információi szerint hazánkban kezdetben 290 ezer könyv vagy kiadvány érhető majd el, eleinte kizárólag angol nyelven.

\"\"

A Kindle-ért és a könyvekért dollárban kell majd fizetni: a cég a nemzetközi piacon 279 dollárt kér majd a könyvolvasóért, a könyvek ára pedig jellemzően 10-12 dollár, de mintegy 65 ezer kiadvány ára 6 dollár (azaz napi árfolyamon számítva körülbelül ezer forint) alatt marad. A Kindle Store-ban a könyvek mellett több mint 85 amerikai és európai újság, napilap is elérhető, egyszeri összegért cserébe, vagy előfizetéses rendszerben.

Az elektronikus könyvolvasó vezeték nélküli internettel, mobilhálózaton keresztül tölti le az elektronikus kiadványokat, az Amazon szerint megfelelő mobil szélessávú szolgáltatás esetén egy könyv letöltése nagyjából egy percet vesz igénybe. Az üzleti modell szerint a konstrukció tartalmazza a vezeték nélküli internet árát is, azaz a vásárlóknak nem kell külön SIM-kártyát venniük a Kindle-hez, és nem kell külön adatforgalmi díjat fizetniük, ha le akarnak tölteni tartalmakat a könyvolvasóra.

\"\"

Fent: az Amazon Kindle magyarországi lefedettsége; Lent: a Vodafone lefedettsége

\"\"

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Amazon melyik magyarországi operátorral egyezett meg a tartalomterjesztési infrastruktúra nyújtását, illetve annak kondícióit illetően, a cég oldalán látható lefedettségi térkép a hazai szolgáltatók 3G-s lefedettségi térképeivel összevetve azonban arról árulkodik, hogy az Amazon hazai partnere a Vodafone. A könyvolvasó működéséhez nem kötelező ugyanakkor a 3G-s mobilnet, az eszköz EDGE- és GPRS-hálózaton is képes letölteni a tartalmakat (a Vodafone-nál ezek közül csak az utóbbi elérhető), sőt, PC-ről is feltölthető a készülék memóriája.

A Kindle ára magyarországi postacímre rendelve eléri a 360 dollárt (ez most nagyjából 65 ezer forintnak felel meg), a 279 dolláros alapárra ugyanis 21 dolláros postaköltség és 60 dolláros vámköltség kerül. A könyvolvasót egy év jótállással, és univerzális, amerikai adapterrel szállítja az Amazon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról