Szerző: Bányai György

2009. október 6. 12:08

Ultrahordozható, netbook-áron: Acer Aspire 1810TZ

Az Acer az Aspire 1810TZ netbookos árszinten kelleti magát, azonban a beltérben notebookos részegységek lakoznak. Az Aspire 1810TZ az alacsony ára miatt tulajdonképpen egy hullámtörő a netbook tengeren, reméljük, több ilyen készülék is érkezik a piacra.

Mesés ár/érték arány

Tesztünkben az Acer Aspire 1810TZ ultrahordozható noteszgépet vizsgáltuk meg közelebbről, mindeközben arra fókuszáltunk, hogy a gép által nyújtottak milyen arányban állnak az érte kifizetett összeggel. A 1810TZ 149 ezer forintért a miénk lehet, van olyan Atom processzoros netbook (pl. ASUS Eee PC 1004DN), melyet ennyiért meg sem vehetünk. Már ebből is látható, hogy az Aspire 1810TZ-nek nem lesz nehéz dolga a sikeres szereplésben, hiszen mondanunk sem kell, hogy szolgáltatásai, nyers ereje túlmutatnak a ma oly divatos netbookokon.

\"\"

Ha félretesszük a netbookokat, illetve azok közül a fentebb már említett drágább végleteket, fogjuk meg úgy a 1810TZ-t, hogy az a noteszgépek prémiumkategóriájába, az ultrahordozható gépek családjába tartozik. A gépház netbookos külseje nagyon vékony, optikai meghajtót nem építettek bele, azt, ha szükséges, külön, külső egységként kell az USB-kapuk egyikére csatlakoztatni. A notesz lányos színben érkezett, a fekete és bordó kombináció azonban egész jól néz ki. A gépet még két egyéb kivitelben, zafírkékben és gyémántfeketében is meg lehet vásárolni.

Külső

A 1810TZ becsukott állapotban leginkább a nagy fényes, tükröződő bordó fedelet mutatja meg magából, a kijelzőt felhajtva azonban a két szín egyaránt jelen van. A vékony gépház az Acernél mostanában kedvelt billentyűzetet tartalmazza, melynél a billentyűk a lehető legnagyobbak, a gombokon sehol egy letört él, akkorák, amekkorák csak lehetnek. A hozzánk érkezett modell magyar kiosztással büszkélkedhet és bár pár karakter kisebb gombot kapott, a bosszankodást a nagyméretű Enter és Shift gombok feledtetik, illetve az, hogy a funkcióbillentyűk nem kerültek az Enteren kívülre, ahol azok véletlenül igen könnyen megnyomhatók lennének.

\"\"

A tapipad nem jó. A tapipad kicsi, emellett széle alig érzékelhető, sajnos a funkcionalitás háttérbe szorult a dizájnnal szemben, erőltetetten jött össze a billentyűzet alatti színes csík, melynek egységességén nem ejt csorbát az alig láthatóra tervezett mutatóeszköz. Bár kicsi a terület, ha szemmel tartjuk és nem futunk ki róla, megfelelő érzékenységgel üzemel, ez alapján nem lehet rá szavunk. A külsőt leíró gondolatokból a gép oldalán végigfutó csatlakozók segítségével jutunk el a belső értékekig, külső perifériák csatlakoztatására három USB-kaput vehetünk igénybe, van hagyományos VGA-kimenet, melyet HDMI-csatlakozóval is kiválthatunk, ha arra a külső megjelenítő is alkalmas.

\"\"

A fényképezőgépek kártyáit SD/SDHC-kártyarés várja, van fülhallgató ki- és mikrofon-bemenet. A 802.11 b/g/n szabványokkal kompatibilis vezeték nélküli hálózati csatoló mellett természetesen Ethernet-port is a rendelkezésünkre áll, a tápegység csatlakozója mellett ennek kapuja zárja a sort. Ha tovább vizsgálódunk, beépített mikrofont és egy rossz fényviszonyokra optimalizált webkamerát fedezhetünk fel.

Belül tágasabb

Na de mi van belül? Egy mondatban összefoglalva: sok olyan alkatrész, ami egy netbookban nincs! Kétmagos, 1,3 gigahertzes Intel SU4100 processzor, 3 gigabájt RAM, HD-videók lejátszására is alkalmas Intel 4500MHD videochip, 320 gigabájtos merevlemez, valamint egy hatcellás lítiumion akkumulátor. Ha a billentyűzet alatti területről feljebb téved a szemünk, egy 11,6 hüvelykes, sajnos fényes, LED-háttérvilágítású, 1366x768 képpontos kijelzőt találhatunk magunk előtt, melynek ugyan kissé hideg a színvilága, azonban az átlagosnál szélesebb betekintési szöggel, normális színekkel kedveskedik a használónak.

A mindössze 1,35 kilogrammos, 30x285x204 milliméteres ultrahordozható noteszhez Windows Vista Home Premium operációs rendszer jár, a 149 ezer forintos vételárban ez is benne foglaltatik. A fenti jellemzők és az ár ismeretében azt is mondhatjuk, hogy kivételesen jó ár/érték arányú készülékről van szó, szerencsére ezzel a gyakorlati, használat közben szerzett tapasztalatok sem mondanak ellent, a gép akkumulátorról sokáig működött, stabil volt és kevés zajjal terhelte a környezetét.

\"\"

Meló közben

A 1810TZ hűtőventilátora az átlagos munkák során teljesítménycentrikus beállítások mellett folyamatosan pörgött, igaz, alig hallhatóan és semmiképpen sem bántóan, igen könnyű vele együtt élni. A beépített merevlemez azonban folyamatos vibrációt továbbított a csuklótámaszon pihentetett kezeinknek, ám ezt nem a notesz hibájaként értékeltük, hanem a beépített Hitachi merevlemeznek.

A hangszóró természetesen fizikailag nagy nem lehet, a parányi szpíkerek ezért a mély hangokkal nem bántak kegyesen, teljesen levágták azokat. Mindezek mellett azonban a középtartománytól felfelé tisztességes hangerőt adtak, a zenék, illetve a filmek sztereóban szóltak. A  webkamerát is kipróbáltuk, hiszen a gépház matricája külön felhívja a figyelmünket arra, hogy az a rossz fényviszonyok közepette is képes üzemelni. A kép valóban szép volt, a VGA-felbontású anyag nem akadt, ráadásul amit csináltunk, azonnal láthatóvá vált a kijelzőn is, nem kellett rá másodperceket várni.

\"\"

HD-videók és mindennapi munka

A 1810TZ játékra nem való, vagy ha igen, akkor kerüljük a 3D-grafikailag igényesebbeket, az Intel-vezérlő nem muzsikál e tekintetben valami jól. Azonban HD-videók lejátszására tökéletes és persze ez nem csak a beépített panel esetében igaz, hanem az annál nagyobb felbontású külső megjelenítőknél is. A filmlejátszás közben a HD-állományok kódolásától függően a processzorterhelés 30-60 százalék között ingadozott, tehát elmondhatjuk, hogy a 1810TZ-ben van elegendő tartalék.

Jelen bemutatónk a 1810TZ-n íródott, kis szokás után igen kényelmesen gépeltünk, tapipad helyett azonban inkább hozdozható külső egerünket használtuk. Ha bekapcsolt vezeték nélküli hálózati csatolóval weboldalakat böngészünk, e-mailezünk, az akkumulátor akár 7 és fél órán keresztül is kitarthat, ám filmlejátszás során ez az időtartam akár feleződhet is, de egy kétrészes mozit is végignézhetünk egyetlen feltöltéssel. Ez pedig az általános felhasználói szokásokat figyelembe véve szinte minden esetben elegendő két konnektor között.

Nem feladatunk senkire ráerőltetni a gépet, de erre semmi szükség, egyébként ha ezt kellene tennünk, akkor sem vennénk elő hozzá a siker érdekében a forgó hipnózistárcsát, mert a gép jó, ráadásul igen alacsony árfekvésű. Azok feltétlen gondolkodjanak el rajta, akik 120-130 ezer forint környékén netbookot néztek ki maguknak, és gondolkodjanak el rajta azok is, akik nem hitték volna, hogy 250 ezer alatt meg lehet úszni egy teljes értékű, ultrahordozható noteszgépet. Nekünk a gép nagyon tetszett, kisméretű, hosszú az akkumulátoros üzemidő, tisztességesen össze van rakva és szerethető is. Bár nem mi vagyunk azok, akik a fakóbordó változatot választják.

Job hopping, tudatos karrier break, sabbatical. Sokszor merül fel a kérdés, hogy mikor ideális munkahelyet váltani, mekkorák azok az idősávok, amik még elfogadhatók, vagy még "jól néznek ki" az önéletrajzban. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról