Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 24. 14:06

Kipróbáltuk: Google Wave

Az őszi zsongás egyik fő témája idén az online világban a Google Wave megjelenése lesz. A szuperkommunikációs felület egyelőre nagyon kezdeti stádiumban van, s alig néhány ezer fejlesztőnek engedett a Mountain View-i cég betekintést a rendszerbe, tudomásunk szerint még cégen belül is a legtöbben csak a napokban eshettek neki az új jövevénynek. Első benyomásaink következnek.

Mi is a Google Wave valójában?

A rendszerbe már mélyebb betekintést nyert Mashable definíciója szerint a Google Wave egy olyan valósidejű kommunikációs platform, ami kombinálja az e-mail, azonnali üzenetküldők, wikik, a webes chat, a közösségi hálózatok és a projekt menedzsment eszközök képességeit és mindezeket egy elegáns, böngészőben futó kliensben tálalja. Olyan hely szeretne lenni a Wave, ahol azon túl, hogy meg lehet beszélni az aznapi történéseket, meg lehet osztani fájlokat, linkeket, képeket vagy bármilyen médiát, akár az üzleti partnerekkel is egyeztetni lehet találkozókat, sőt az ad hoc feladatokhoz azonnal össze lehet hívni egy csapatot, s a probléma megoldható attól függetlenül, hogy az emberek időben és térben egymáshoz képest hol helyezkednek el.

\"\"


A legelső élmény a Wave-be való belépéskor, hogy minden valós időben történik. Aki használt még ICQ-t azonnali üzenetküldésre, az talán emlékezhet, hogy milyen érzés úgy csetelni valakivel, hogy minden egyes gombnyomás azonnal látszik a túloldalon is, betűről-betűre. Az ICQ-élményt azonban jóval túlhaladja egy \"hullámon\" belüli kommunikáció. Egy kattintással lehetséges képeket, videókat beágyazni, Google keresések eredményeit elhelyezni a beszélgetésben, sőt, ugyanezt visszafelé is működni fog majd, ugyanis az egyes hullámokat be lehet ágyazni majd külső felületekre, blogokba, újságcikkekbe, weboldalakba.

Ez utóbbi érdekes szituációkat szülhet, elsőre nehéz elképzelni, hogy mondjuk egy cikkbe vagy egy blogba beágyazott felületen csetelhetünk másokkal, vagy lendíthetjük tovább az adott témát. Mindenesetre az ilyen innovációk miatt rúghatja fel a web eddig megszokott felépítését a Wave. Ehhez még hozzájön a szabad fejlesztés lehetősége, hiszen a Wave egy olyan platform, amihez bárki hozzáadhat alkalmazásokat, widgeteket. Sőt, a létrehozott hullámokhoz a valós felhasználók mellett robotok is rendelhetőek, melyek tetszőleges funkciót tölthetnek be, létrehozható akár egy helyesírás-ellenőrző, de egy komplex adatgyűjtő és rendszerező robot is. Ezek a botok ugyanolyan státusszal rendelkeznek mint az élő felhasználók.

\"\"


Csináljuk együtt!

A Wave működéséről tudni kell, hogy a teljes tartalom wiki-szerűen működik, tehát minden beírt szöveg, beágyazott dokumentum szabadon módosítható bármelyik meghívott felhasználó (tehát akár a botok által is) által. Lehet őket javítani, kommentárt fűzni hozzájuk, kiegészíteni, szerkeszteni, díszíteni a korábbi bejegyzéseket is.

A hullám felépítése leginkább egy csoportos chatre hasonlít. Az első lépés, hogy létre kell hozni egy hullámot, amibe egy indítóüzenetet lehet írni, ez ugyanúgy szerkeszthető, mint bármilyen más üzenet. Ennek szövege mindig látszani fog a listában, függetlenül a későbbi hozzászólások számától. Amint kész a vitaindító, ki kell válogatni az ismerősök listájából, hogy kiket szeretnénk hozzáadni, s már kész is a gerjesztett hullám. Ezt követően a meghívottak bármelyike szabadon szerkesztheti az egészet. Nincs admin, nincsenek korlátozások, legalábbis az első változatban.

\"\"

Ha valaki esetleg mégis bele szeretne rondítani, akkor sem teheti meg nyom nélkül, mert minden hullámot az elejétől újra lehet játszani lépésről-lépésre. Így látszani fognak a javítások, törlések, átírások is, illetve az, hogy milyen sorrendben, hogyan állt össze az éppen aktuális kép, illetve a fő nézetben is jelölve van, hogy kik szerkesztették az adott üzenetet. Ugyan a jelenleg kipróbált változatban még ez sem működik, de gépelés közbeni intelligens helyesírás-ellenőrzésre, de akár azonnali fordításra is képesek lesznek a beépített algoritmusok.

A forma még amorf ma


A beírt szövegek a HTML korlátain belül szerkeszthetőek, cserélhető a betűtípus, a méret, a szín, állíthatóak a bekezdés formátumok. Emellett beágyazhatóak képek, videók, térkép már a jelen állapotban is. Persze később ez lehet táblázat, szavazás, prezentáció vagy bármi egyéb is. A képekhez egy teljes képernyős overlay nézegető is van, a hullámon belüli képeket összegyűjtve egy slideshow-ba is lehet rendezni. Amit viszont egyelőre kihagytak a fejlesztők, az a képek átméretezése, egyéb formázása. Ez már egy próbaváltozatban is zavaró hiányosság, mert egy 2048 pixel széles képet berakva zavaróan néz ki az üzenetfolyam. Ugyanez vonatkozik a videókra és egyéb beágyazott médiára is. Ezzel kapcsolatban a fejlesztők is bevallják, hogy gyerekcipőben jár még ez a rész, de feltételezhetőleg a szeptemberi éles indulásra túllendülnek ezeken az akadályokon.

\"\"

A nagy képek hívják fel a tesztelő figyelmét először arra, hogy a böngészőben megjelenített ablakok, dobozok nem fix helyűek, mindegyik kitehető teljes és normál méretben, illetve minimalizálva felkerül a felső sorba, ahonnan bármikor újra elővehető. Húzgálni, szabadon átméretezni viszont nem lehet őket, ez nem egy virtuális desktop. A kezelés is érdekesnek tűnhet elsőre, hiszen teljesen olyan érzete van a felhasználónak, hogy egy asztali szoftverben ténykedik, de valójában a böngésző szabályai vonatkoznak a működésre. A jobbklikk továbbra is jobbklikk marad, s egyelőre egyéb gesztusok sem kerültek be. A gombok elég apróak, sokszor nem egyértelmű, hogy a kívánt cél elérése érdekében hova érdemes kattintani. A teszt első perceiben az sem volt több embernek tiszta, hogyan kell képet vagy bármi mást beilleszteni. Maga az üzengetés viszont készségszintű.

Google birodalom

Már most látszik, hogy a Wave teljesen integrálva lesz a Google többi szolgáltatásába, s a Gmail, a Calendar, a kereső, a Maps, a Docs tökéletes partnerei lesznek a legifjabb Google-gyereknek. A jelenlegi állapotában viszont még senkinek nem kell sajnálnia, hogy nincs hozzáférése. A fejlesztőknek érdekes lehet amiatt, hogy láthatják miben kell gondolkodni, ha gadgeteket, widgeteket szeretnének írni hozzá, de a Wave egyébként teljességgel használhatatlan még. Ennek oka egyrészt, hogy maga a felület is kissé tökéletlen, másrészt, hogy a legizgalmasabb funkciók még nem elérhetőek, harmadrészt pedig azért, mert nincsenek cimborák, egyedül pedig nem jó hullámokon lovagolni.

\"\"

A fejlesztő mondja

A Wave dev preview fiókját a HWSW rendelkezésére bocsátó Bártházi András fejlesztő (Wish Consulting, Miner.hu) azt mondja, hogy \"kedvelem az elképzelést, de jelenleg ez még nem túl használható. Az első benyomások nem voltak túl pozitívak, igaz hozzá kell tenni, hogy nagyon alfa változatnak tűnik ez a verzió\". Bártházi zavarónak találta a Google Web Toolkit alapú felületet, ami ugyan \"színes-szagos, de túlzásba viszi\". Az indokolatlanul megjelenő gördítősávok például nagyon kényelmetlenné teszik a használatot, de az alapfunkciók, mint a fájlcsatolás megtalálása is nehézkes. Furcsa volt, hogy egy hullámnál csak hozzászólásban lehet elemeket beilleszteni, az indítóüzenetbe nem.

\"Pár embert beszabadítottam a fiókomba, és elég nagy káosz lett a végeredmény is: a beszélgetések nehezen átláthatóak, egy 1280x800-as notebook képernyőn alig látszik valami a beszélgetésből, főleg ha a közepén ott egy teljes képernyőnyi beágyazott videó. Amikor több helyen volt frissülés, akkor nehezen volt követhető, hogy mi, mikor és hol frissült, ki, mikor szólt hozzá.\" -- részletezi első élményeit Bártházi.

\"\"

A felületen érezni, hogy több funkciónak még nyoma sincs, pedig oda kívánkozik. Nem lehet például URL-ből képet beilleszteni, csak feltölteni vagy keresőből csatolni, de az integrációs megoldásoknak sincs még nyoma sem. Az elméletileg meglévő widgetek sem érhetőek el, illetve néhány gomb hiába szerepel már a felületen, rákattintva azt az üzenetet kapjuk, hogy \"a funkció még nincs kidolgozva\". A néhány órás teszt, próbálkozás, játszadozás során sokszor találkoztunk apróbb és komolyabb hibákkal, gyakran nem jelennek meg a hullámok, gyakran megakadt egy-egy funkció. Mivel ez valóban egy előzetes csak, ezért ilyenkor automatikusan felugrik egy feedback-ablak, ahová le lehet írni a tapasztalt problémát.

Nehéz elhinni, hogy őszre kész lesz

A Wave ötlete zseniális, a megvalósítás viszont még nagyon kezdetleges stádiumban van. Egyértelmű, hogy a dev preview nem tükrözi a fejlesztés aktuális állását, inkább promóciónak, figyelemfelkeltésnek tűnik. Bár ebben az esetben figyelhettek volna arra a Google-fejlesztők, hogy a lényegből kicsit több, a problémákból kicsit kevesebb derüljön ki. Erőforrásfüggő, hogy a Google képes-e még idén összebarkácsolni a rendszert, de az kissé hihetetlen, hogy szeptember 30-ra ebből egy 100 ezer tesztelőt befogadni képes, használható, \"feature lock\" változat készül majd. Amíg mindenki nyaral, a fejlesztők dolgoznak, ősszel újra megvizsgáljuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról