Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 29. 11:13

Virtuális magánhálózaton bújhatnak el a fájlcserélők

A kíváncsiskodó szolgáltatóktól és hatóságoktól védené a felhasználókat, illetve a peer-to-peer adatforgalom korlátozását segítene kijátszani az iPon Computer VPN-szolgáltatása.

IP oltalom

Teljes névtelenséget és biztonságot ígér az IPoltalom nevű VPN-szolgáltatás a felhasználóknak havi néhány ezer forintos díjért. A VPN, azaz virtuális magánhálózat lényege, hogy a szervertől távol lévő felhasználóknak biztonságos csatornát nyit az internetes kommunikációhoz, s a külvilág felé nem saját IP-címével, hanem a VPN szolgáltatóéval látszik majd. Ezáltal elméletileg lehetetlen lenyomozni, hogy a felhasználó honnan lépett be a hálózatba, hol van éppen, melyik internetszolgáltatóhoz tartozik.

VPN-t legtöbb esetben vállalatok használnak arra a célra, hogy az irodán kívül tartózkodó dolgozók notebookkal biztonságosan csatlakozhassanak a hálózatra akkor is, ha nem a vállalati hálózatról jelentkeznek be. Lehet repülőtéri hot-spot vagy a szomszéd Wi-Fi-je, a titkosított alagúton átmenő adatokba gyakorlatilag nem lehet betekinteni. Ugyanez a védettség jár az IPoltalom előfizetőinek is. Viszont feltételezhetően az otthoni előfizetők számára nem a levelezés vagy az egyéb adatforgalom biztosítása a cél, hanem az internetszolgáltatók által szűrt vagy éppen megtűrt fájlcserélő alkalmazások által bonyolított adatforgalom elrejtése.

Az IPoltalom leírása szerint nem készül semmilyen napló vagy nyilvántartás a felhasználók aktivitásáról, nem rögzítik az adataikat, így a szolgáltató még akkor sem tudja kiadni azokat a hatóságok részére, ha esetleg kérnék őket. A szerver kizárólag a felhasználónevet ellenőrzi, annak érdekében, hogy kiderüljön, aktív-e az előfizetés.

Egyszerű

Az IP oltalom használatához  legtöbb operációs rendszeren külön programra sincs szükség, egyszerűen a VPN-szerver adatait kell beállítani, ezután minden a szerver és a felhasználó közti adatforgalom egy titkosított csatornán keresztül folyik majd. Az iPon kínálatában jelenleg 5, 10, 20 és 30 megabites sávszélességet kínáló csomagok vannak, havi 990 és 4790 forint közötti áron. A szolgáltató külön felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a sebességek csak akkor érhetőek el, ha maga az előfizetés is tud legalább ennyit.

Az iPon Computer munkatársa a HWSW kérdésére elmondta, hogy a szolgáltatás éles indulása előtt 100 felhasználóval végeztek szimultán teszteket, s nem tapasztaltak lassulást, illetve a rendszer úgy lett megtervezve, hogy akár percek alatt tovább bővíthető a kapacitás. A kínált sávszélességek full-duplex értendőek, tehát akár le-, akár feltöltésben is elérhetőek ezek az értékek. Az iPon egy teljes IP-tartománnyal rendelkezik ehhez a szolgáltatáshoz, ezért az sem okoz problémát, ha valamely IP-címet egy felhasználó miatt tiltólistára teszik, azonnal tudják cserélni egy másikra.

Hogyan lehet kijátszani a \"torrent-lassítást\"?

A UPC esetében priorizálva van a forgalom, így például a Bittorrent adatforgalom jelentősen lassabb a legtöbb esetben, mint az aktuálisan elérhető sávszélesség azt indokolná. Egy VPN közbeiktatásával ez a probléma véglegesen kiszűrhető, hiszen a UPC hálózati eszközein nem sok szerteágazó kapcsolatként, webes, ftp- vagy p2p-forgalomként mennek keresztül az adatok, hanem egy titkosított kötegként, amit a szolgáltató nem lesz képes szűrni.

A felhasználók első reakciója a szolgáltatással kapcsolatban a bizalmatlanság volt, hiszen egy számukra idegen harmadik személyre bízzák átmenő forgalmukat, illetve sokan sérelmezték azt is, hogy a nagyobb sávszélességű csomagok ára sok esetben megközelíti vagy meghaladja a hasonló sávszélességű internetcsomagok előfizetési díját.

A HWSW az iPontól megtudta, a cég valóban nem tárol adatokat, így egyelőre nem kell foglalkoznia az adatkezelési szabályokkal sem. Nem minősül internetszolgáltatónak sem, hisz ez csupán \"egy saját fejlesztésű, interneten működő szolgáltatás\", de ha felszólítja őket valamely hatóság ennek felülvizsgálatára, akkor eleget tesznek a kéréseknek. Mivel adatokat nem rögzítenek, ezért akkor sem tudnák kiadni a felhasználók adatait, ha valamilyen ügy kapcsán erre szükség lenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról