Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 24. 17:57

Gazelle néven fejleszt új böngészőt a Microsoft

Még az új Internet Explorer 8 sem készült el, de a Microsoft máris egy újabb böngésző fejlesztésén dolgozik. A Gazelle kódnevű fejlesztés egyelőre kezdeti stádiumban van, afféle tudományos projekt, hogy mikor lesz belőle termék, még senki sem tudja.

[HWSW] Még az új Internet Explorer 8 sem készült el, de a Microsoft máris egy újabb böngésző fejlesztésén dolgozik. A Gazelle kódnevű fejlesztés egyelőre kezdeti stádiumban van, afféle tudományos projekt, hogy mikor lesz belőle termék, még senki sem tudja.

Teknősként szökellő Gazella

A Gazelle egyelőre csak egy prototípusként létezik, melyből számos modul hiányzik még, s ezeket az Internet Explorer komponenseivel pótolták ki, de a Microsoft weboldalán elérhető dokumentumból kiderül, hogy a cél a biztonságos böngészés és a megbízható teljesítmény. Ezek elérése jelen állapotok mellett komoly áldozatokat igényelt a sebesség oltárán, így a friss szoftvert kipróbálók azonnal át is keresztelték azt gazelláról teknősre. A fejlesztők sem tagadják a problémát, de állításuk szerint némi finomhangolás után ez jelentősen javulhat.

A Chrome esetében nagy újdonság volt, hogy szeparáltan kezdte kezelni a különálló böngészőfüleket, de a Gazelle ennél is mélyebbre ás és az adott weboldal különböző részeit -- pl. iframe-ek, subframe-ek, plug-inek -- is saját folyamatként futtatja. A Microsoft szerint ezzel a módszerrel tovább növelhető a stabilitás és biztonság, hisz egyes rosszindulatú vagy rosszul megírt elemek nem befolyásolják a teljes tartalmat.

Homokozót mindenhová

A böngésző által futtatott folyamatok nem képesek interakcióba lépni az operációs rendszerrel, csupán a böngésző kernel által indított rendszerhívások révén érik el azt. A Gazelle annyira cizellált módon igyekszik különválasztani a folyamatokat, hogy egy weboldal azon elemeit is elválasztja egymástól,, melyek külön aldomainról származnak, például "ad.akarmi.com" és a "user.akarmi.com". A plug-inek sem érhetik a rendszert, így egy rosszindulatú darab maximum az adott weboldalt teheti tönkre.


Új felfogás

Egy másik már meglévő biztonsági funkció a gyanútlan kattintások ellen véd. Rosszindulatú webes programozók, ha meg tudják becsülni, hogy a felhasználó mikor és hová kattint a weboldalon, akkor az adott pillanatban egy overlay felületet jeleníttetnek meg a böngészőben, s a klikk az eredeti cél helyett oda talál be. A Gazelle ezt úgy védené ki, hogy az újonnan megjelenő képernyőelemek nem kattinthatóak legalább egy másodpercig.

A felhasználók számára is érthető biztonsági funkciók mellett viszont sokkal fontosabb, hogy a ma létező egyik böngésző sem képes arra, hogy a rendszer erőforrásait megfelelő módon kezelje, s megfelelő módon biztonságban tartsa. A Microsoft nagyot ugrana ebben előre, s azáltal, hogy egy saját kernel köré építik az új böngészőt, a gyakorlatban az úgy működik majd, mint egy második operációs rendszer.

Ez még nem a célegyenes, csak a nekifutás

"A prototípusunk kivitelezése és értékelése kapcsán megszerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy van realitása a meglévő böngészőket egy több elemű operációs rendszerré alakítani, ami jelentősen nagyobb biztonságot és robusztusságot hoz elfogadható teljesítmény és visszafelé kompatibilitás mellett" -- írják a Microsoft kutatói. A Gazelle viszont egyelőre valóban csak egy prototípus, hiába képes megjeleníteni már weboldalakat helyesen. Csupán azért hozták nyilvánosságra, hogy egy közösségi diskurzusnak vessék alá az elvet és a megvalósítás lehetséges módjait. Kiadási dátumról, béta fázisról egyelőre szó sem esett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról