Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 20. 21:39

Közösségi keresővé válik a Google is

A Google történelmi tettre szánta el magát: a siker gyökerének számító keresési szolgáltatását, pontosabban annak találatait a híres algoritmusok mellett a felhasználók kezébe adja. A SearchWiki keretein belül a bejelentkezett felhasználók maguk állíthatják majd át egy keresési találat helyezését a listában, megjelölhetik a fals válaszokat, sőt, kommentálhatják is az egyes eredményeket. Webkettő a keresésben?

[HWSW] A Google történelmi tettre szánta el magát: a siker gyökerének számító keresési szolgáltatását, pontosabban annak találatait a híres algoritmusok mellett a felhasználók kezébe adja. A SearchWiki keretein belül a bejelentkezett felhasználók maguk állíthatják majd át egy keresési találat helyezését a listában, megjelölhetik a fals válaszokat, sőt, kommentálhatják is az egyes eredményeket. Webkettő a keresésben?

Átrendezi a keresőpiacot?

A SearchWiki igen merész lépés a világháló életében, hiszen a milliárdnyi weboldal feletti kontroll az eddigi központosított, linkalapú relevanciaszámítás mellett kiegészül a "közösségi tudattal" is. A felhasználók a keresési találataikat újrarangsorolhatják, törölhetnek, hozzáadhatnak saját találatokat, illetve kommentárt is fűzhetnek az felajánlott linkekhez. Ha bárki úgy érzi, hogy egy alacsonyabb prioritású találat számára valójában sokkal hasznosabb volt, akkor egy kattintással a lista tetejére küldheti, de ugyanígy el is távolíthat linkeket.


Kommentálható találatok

Még mielőtt bárki megrémülne attól, hogy pillanatok alatt összeomlasztják a felhasználók a keresési találatokat, tudni kell, hogy a direkt műveletek mindenkinek a saját profiljára vonatkoznak csupán. Nem éri meg a konkurencia weboldalának linkjeit törölgetni, nem lesz semmilyen hatása a többiek eredményeire. A bejelentkezett felhasználók szokásai már eddig is képesek voltak befolyásolni a lista sorrendjét, sőt a HWSW tapasztalatai alapján egy rövid ideje az ismételt keresések esetében a rendszer megjeleníteti, hogy az adott linkre mikor kattintottunk rá először és hányszor tettük meg eddig, három eset után pedig egy az eredetileg ötödik helyen tanyázó találat felugrott automatikusan az első helyre.

Nem mindenkire hat

A felhasználók által elvégzett változtatások és a hozzáfűzött gondolatok viszont megjelennek egy nyilvános oldalon, ahol a közösség által formált eredménylap jelenik meg. A módosítások így megoszthatóak másokkal is. A kommentárokat a találati listában a "tárolt változat" és a "hasonló oldalak" gombok mellett jelzi a kereső, odakattintva pedig lenyílnak a hozzászólások, mint egy fórumban. A közösségi keresés viszont valószínűleg a Google Accounttal rendelkező ismerőseink módosításaira enged majd valószínűleg rálátást, hiszen ellenkező esetben csupán újabb piacot teremtenének a feketesapkás optimalizálóknak.

A Google nem maradt hűtlen alapelveihez sem, így a SearchWiki funkciói is a végletekig egyszerűek. Amennyiben erősíteni vagy gyengíteni akar valaki egy linket, akkor az adott nyílra kattintva megteheti, később a találat mellett egy zöld ikon jelzi, hogy manuálisan került új helyére. Az eltávolítás esetében természetesen egyszerűen nem jelenik meg a találat újra, csak a lista legvégén, ahonnan akár vissza is lehet állítani ezeket.

Eredetvédelem

A bejelentés közeledtével egyes véleményformálók azt állították, hogy a Microsoft Research program keretében feltűnő URank megoldása késztette a Google-t a funkció bevezetésére. Illetve sokan a Wikia Search teljesen közösségi, ugyanakkor alapfunkcióiban megegyező szolgáltatásának lemásolását, de legalább a szintén webkettes Digg reinkarnációját látják benne. Ehhez képest Alex Chitu, a Google fejlesztőmérnöke a hivatalos Google-blogok egyikének fórumában felhívja a figyelmet arra, hogy a konkrét fejlesztések már évek óta zajlanak, így a Microsoft pár hete bejelentett megoldása semmilyen hatással nem volt erre a projektre. A keresőóriás már 2005-ben tesztelte az eredmények eltávolítása funkciót, 2006-ban a találati lista rendezésének lehetőségét és a megosztást, tavaly pedig már gondolkodtak az új találatok hozzáadásának megoldásán.


Bárki megmondhatja

Nyúlj bele a fekete dobozba!

A bejelentés apropóján a HWSW szerkesztőségének nyilatkozó Peresztegi Zoltán, a Google Magyarországi képviselője elmondta, hogy "a Google legrégebbi bástyáját megújító szolgáltatás azt a célt szolgálta, hogy az egyéni keresések még relevánsabbak legyenek. Az eddigi input-fekete doboz-output metodika mellé beépült egy személyes tényező is."

Arra a kérdésre, hogy vajon a mások találatainak felhasználása mennyire épül be a gyakorlatba, mennyire lesz közösségi a kereső, Peresztegi azt válaszolta, "a közösségi keresés kifejezésnél a közösség alatt leginkább a saját ismerősöket érdemes érteni, hiszen minden felhasználó számára az az igazán releváns tartalom, amit a saját környezete is annak talál." Ezzel a megkötéssel kizárható a legtöbb rosszindulatú manipuláció, de a Google a korábbi gyakorlat szerint "macska-egér" játékot játszik és folyamatosan fejleszti az algoritmusokat a visszaélések megelőzése érdekében.


Elvesz - hozzáad

Csak angolul

A SearchWiki egyelőre csak az angol nyelvű kezelőfelületet választók számára érhető el, de fokozatosan állnak át majd a lokalizált változatok is. Peresztegi elmondása szerint Magyarországon ugyan még alacsonyabb szinten használják a keresőket, mint mondjuk az Egyesült Államokban, kevésbé szofisztikált keresőkifejezéseket használnak, de a tartalmak gyarapodásával párhuzamosan ez is fejlődik.

Az új szolgáltatás pedig a túlzott felhasználói aktivitást igénylő webkettes szolgáltatásokkal szemben nem a közösségi szándékra épít, hanem a felhasználók saját egyéni érdekeire. Így a kezdeményezés nem csupán egy szűk réteget ér el, hanem a laikus felhasználó számára is emészthetővé válhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról