Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 3. 10:15

Növekedő veszteség és elbocsátások az Electronic Artsnál

A vártnál nagyobb veszteséget jelentett a harmadik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévében az Electronic Arts. A világ második legnagyobb független játékkiadója egyúttal éves kilátásait is csökkentette, illetve létszámleépítést is bejelentett.

[HWSW] A vártnál nagyobb veszteséget jelentett a harmadik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévében az Electronic Arts. A világ második legnagyobb független játékkiadója egyúttal éves kilátásait is csökkentette, illetve létszámleépítést is bejelentett.

Az EA forgalma a negyedév során a tavalyi 640 millió dollárról 894 millióra növekedett, elsősorban a 4,5 millió példányban eladott Madden NFL 09, valamint a pár hét alatt 2 milliós eladást hozó Spore sikerének köszönhetően. A látványos bevételnövekedéshez ugyanakkor a veszteség bővülése is társult, a vállalat mérleges 310 milliós hiányt mutatott, míg egy éve csak 195 millió dollár volt a negatívum.

Az EA egy ideje nem hoz tesz közzé negyedéves pénzügyi előrejelzést, az éves kilátásait azonban módosította a cég. A bevételt továbbra is 5 és 5,3 milliárd dollár közé várja a játékkiadó, azonban a korábban prognosztizált 21-48 centes részvényenkénti nyereség helyett 21 centes veszteség és 7 centes profit közé várható az eredmény. A vállalat a módosítást a legújabb Harry Potter játék megjelenésének elhalasztásával, valamint a dollár erősödésével magyarázza.

Elemzők egyértelműen úgy értékelték, az EA eredményei azt mutatják, hogy a videojátékok piacát is utolérte a pénzügyi krízis és a gazdasági recesszió, a fogyasztói bizalom megingása és a költési hajlandóság visszaesése. Ezzel együtt a videojáték-piac továbbra is 15-20 százalékkal nőhet 2008-ban -- vélik a szakértők.

Eric Brown pénzügyi igazgató bejelentette, az iparágban kiemelkedően magas fejlesztési költségeket átszervezésekkel és elbocsátásokkal próbálják meg visszafogni, hogy a cég javítsa nyereségtermelő képességét. Ennek érdekében az EA dolgozóinak mintegy 6 százalékától válik meg, ami több mint 600 alkalmazottat jelent. A lépésektől a vállalat évi 50 millió dolláros megtakarítást remél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról