Szerző: Koi Tamás

2008. október 8. 15:38

Huszonöt megabites internet a Magyar Telekomnál, de nem Pesten

Az előzetes ígéreteknek megfelelően elindult a Magyar Telekom hálózatán a VDSL-alapú internetszolgáltatás, a cég lakossági ügyfelei, illetve a nagykereskedelmi partnereknél előfizető felhasználók így mától vehetik igénybe az akár 25 megabit/másodperces letöltési és 5 megabites feltöltési sávszélességet biztosító vezetékes adatátviteli technológiát. A garantált sávszélesség azonban ennél lényegesen kevesebb: mindössze 4 megabit/másodperc letöltési, és 1 megabit/másodperc feltöltési irányba.

[HWSW] Az előzetes ígéreteknek megfelelően elindult a Magyar Telekom hálózatán a VDSL-alapú internetszolgáltatás, a cég lakossági ügyfelei, illetve a nagykereskedelmi partnereknél előfizető felhasználók így mától vehetik igénybe az akár 25 megabit/másodperces letöltési és 5 megabites feltöltési sávszélességet biztosító vezetékes adatátviteli technológiát. A garantált sávszélesség azonban ennél lényegesen kevesebb: mindössze 4 megabit/másodperc letöltési, és 1 megabit/másodperc feltöltési irányba.

Félig réz, félig optika

A VDSL-alapú internet részben a már meglévő infrastruktúrára építve, az ADSL-hez hasonló aszimmetrikus adatátviteli közeget nyújt, a létesítésnek azonban szigorúbb műszaki feltételei vannak, így a rézkábel nyomvonal-távolsága a központtól, vagy DSLAM-től (kvázi kisközpont) az előfizetői végpontig nem lehet több egy kilométernél. A kiépítés -- feltételezve, hogy meglévő ADSL-előfizetésről váltanak át VDSL-re -- ügyféloldalon nem igényel új kábelezést, pusztán a végberendezést, a modemet kell lecserélni az előfizetőnél.

A Magyar Telekom tavaly nyáron indította el a VDSL2+ hálózat tesztüzemét egy budapesti kerületben, ahol az Ericsson közreműködésével építették ki a teszthálózatot. A gyorsabb internet akkor elsősorban a cég IPTV-platformjába integrált HD-szolgáltatásnak nyújtott alapot, a széles körben elérhető ADSL-hálózatok által rendelkezésre bocsátott sávszélesség ugyanis túl szűkös a HD-adások továbbításához.

A távközlési szolgáltató végül több mint egy évig tesztelte és fejlesztette VDSL-hálózatát, melybe kezdetben nagyjából 100 ezer magyarországi háztartást tudnak bekapcsolni. A cégnél ma indult a T-Home márkanév alatt értékesített lakossági VDSL-szolgáltatás, mely önálló internetelőfizetésként, és IPTV-csomaggal együtt egyaránt elérhető lesz. A Magyar Telekom két konstrukcióban, T-Home DSL Classic Extra (telefonvonal mellé) és T-Home DSL Solo Extra (a csupasz ADSL-hez hasonlóan vezetékes telefonszolgáltatás nélkül) néven értékesíti a VDSL-szolgáltatást. Előbbi 9890, utóbbi 11 390 forintba kerül havonta 1 év hűségidő vállalással.

Itt a HDonIPTV is

A VDSL-alapú internet nemcsak gyorsabb letöltésre ad lehetőséget az ügyfél számára: a T-Home TV IPTV-szolgáltatás csatornakínálatába a VDSL-csomagokkal egy időben bevezetésre kerültek a HD-adók (Eurosport HD, Filmbox HD, National Geographic HD, Voom HD, HBO HD), melyeket egy csomagban (1290 forintos havi előfizetési díjért), vagy külön-külön (390 forintos havi előfizetési díj fejében) lehet igényelni. Az említett csomagban nincs benne az HBO HD, melyet csak önállóan, 800 forintos havidíj ellenében nézhetnek a T-Home IPTV-ügyfelei.

A Magyar Telekom korábbi ígérete szerint a VDSL-alapú internetet az indulás napján 100 ezer magyarországi háztartás számára teszik műszakilag elérhetővé. A lefedettség egyelőre a fővárosban a legnagyobb, de ott is meglehetősen foghíjas, így például jelenleg egyetlen pesti kerületben sem tud létesíteni a szolgáltató VDSL-alapú kapcsolatot. A gyors internet így mind a T-Home, mind a nagykereskedelmi partnerek ügyfelei számára jelen pillanatban Budapesten (a II., XI., XXII. kerületek bizonyos részein) Budakeszin, Budajenőn, Telkin, Szentendrén, Pécsett, Debrecenben és Székesfehérvár bizonyos részein érhető el. Szerettük volna megtudni, hogy a későbbiekben milyen ütemben és milyen területen várhatók további VDSL-fejlesztések, erről azonban lapunk megkeresésére nem közölt információkat a Magyar Telekom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról