:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 7. 10:16

A Nokia üdvözölte, a Symbian leszólta a Google mobilos terveit

A Nokia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a Google által létrehozott Open Handset Alliance szövetséghez, amely egy nyílt mobiltelefonos szoftverplatform kifejlesztését és elterjesztését tűzte zászlajára. A szervezetnek már tagja a készülékgyártók közül a Samsung, az LG, a Motorola, valamint a HTC.

[HWSW] A Nokia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy csatlakozzon a Google által létrehozott Open Handset Alliance szövetséghez, amely egy nyílt mobiltelefonos szoftverplatform kifejlesztését és elterjesztését tűzte zászlajára. A szervezetnek már tagja a készülékgyártók közül a Samsung, az LG, a Motorola, valamint a HTC.

Minek még egy linuxos platform?

"Egyáltalán nincs kizárva. Ha úgy látjuk, ez hasznos lesz, mindenképp meggondoljuk, részt vegyünk-e benne" -- mondta Kari Tuutti, a finn gyártó multimédiás okostelefonokkal foglalkozó részlegének képviselője. "Sose zárunk be minden ajtót." Miközben a Nokia tárt karokkal üdvözölte a Google Android megjelenését, a Nokia telefonok operációs rendszerét adó Symbian vezetője, Nigel Clifford egy tokiói rendezvényen arról beszélt, szerinte teljesen felesleges még egy Linux-alapú mobil platformot piacra dobni. "Már van tíz, tizenöt, húsz, talán huszonöt különféle Linux-platform. Néha úgy tűnik, a Linux [piac] gyorsabban aprózódik, mint ahogy összeáll" -- mondta Clifford.

A Symbian a harmadik negyedévben az eladások 56 százalékos növekedésről számolt be, ami összesen 20,4 millió Symbian-alapú készülék piacra kerülését eredményezte. A brit vállalat bevétele 83,9 millió dollárról 109,1 millióra ugrott a harmadik negyedévben. A Nokia közel 48 százalékos részesdéssel rendelkezik a Symbianban.

A Symbian az úr

Jelenleg a Symbiané az okostelefon-piac több mint 70 százaléka, azonban uralma csak bizonyos régiókban enyire egyértelmű, Európában mintegy 90 százalékos a részesedése, Kínában és Japánban viszont már csak kevesebb mint 70, az Egyesült Államokban pedig egészen marginális a jelenléte, kevesebb mint 10 százalékos a Canalys piackutató cég szerint. Kínában és Japánban a linuxos okostelefonok máris a piac több mint 30 százakát szerezték meg.

Symbian
Symbianos telefonok egész sora

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobil eszközök, például a telefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthatják a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők azonban nagy sikert jósolnak a Linuxnak a mobilpiacon: Öt év múlva az okostelefonok harmadán fut majd Linux az ABI Research szerint. A piackutató cég úgy látja, évente mintegy 75 százalékkal nő a linuxos telefonok forgalma és 2012-re el fogja érni a 331 millió darabot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.