Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 11. 13:07

Újabb előzetes jelent meg a Firefox 3-ból

Újabb előzetes jelent meg a Firefox 3-ból, az Alpha 5 változat még mindig csak egy fejlesztői változat, nem a széles közönségnek szánja a Mozilla.

[HWSW] Újabb előzetes jelent meg a Firefox 3-ból, az Alpha 5 változat még mindig csak egy fejlesztői változat, nem a széles közönségnek szánja a Mozilla.

A legfontosabb újítás: Places

Bár a nyílt forrású böngésző 3-as verziójában számos újítással találkozhatunk, a verzióváltás most távolról sem hoz akkora áttörést mint amekkorát Firefox 2 jelentett az 1.x-hez képest. A Gran Paradiso kódnevű új verzió talán legfontosabb fejlesztése a Places, amely egy integrált megoldás a könyvjelzők, RSS-csatornák és a meglátogatott webhelyek kezelésére. A Placest az eredeti tervek szerint már a Firefox 2-nek is tartalmaznia kellett volna, azonban az elhúzódó fejlesztés miatt abból a változatból végül kimaradt.

A Places egy SQLite adatbázisban tárolja a meglátogatott webhelyek, a könyvjelzők és RSS-csatornák adatait, a fejlesztők szerint ennek köszönhetően sokkal gyorsabb és stabilabb lett, valamint új szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi -- tagelni lehet majd őket például, vagy megosztani másokkal. Mike Connor, a fejlesztést vezető mérnök szerint elsősorban azok számíthatnak jelentős gyorsulásra, akik sok könyvjelzőt tárolnak: a korábbi böngészők minden könyvjelzőt a memóriában tároltak, a Places esetében azonban már egy adatbázisból lehet őket lekérdezni.

Connor emellett kiemelte, hogy a Places használatával sikerült minimalizálni az adatvesztéseket, amelyek a böngésző vagy a rendszer összeomlásakor fordulhattak elő eddig. "Eddig még nem sikerült rájönnünk, hogyan tudunk adatvesztést előidézni a Places-ben" -- mondta a mérnök. A visszamenőleges kompatibilitás és a kézi szerkeszthetőség érdekében a Firefox 3 bezárásakor a hagyományos bookmarks.htm formátumban is elmenti a könyvjelzőket.

Jobb hibakezelés

A Firefox 3 a hibakezelés terén is továbbfejlődött, a szoftverben helyet kap ugyanis a korábban Airbag, immáron pedig Breakpad néven emlegetett megoldás, amely a programhibák, lefagyások esetén az eddiginél lényegesen több információt küld a fejlesztőknek, elősegítve a debuggolást. A Firefox 3-ban emellett javítottak a jelszókezelésen és a beépülő pluginek kezelésén is, a letöltések azonban továbbra is különálló ablakban jelennek meg, a legtöbb felhasználó nagy fájdalmára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról