Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 17. 10:03

Villámgyors alkalmazásfejlesztés programozói ismeretek nélkül: MyWebDb

Hamarosan érkezik a MyWebDb rapid alkalmazásfejlesztő keretrendszer (RAD) 2.0 verziója, amelynek bétaváltozata már egy ideje elérhető a vállalat honlapján. A MyWebDb segítségével a felhasználók akár órák alatt létrehozhatják saját webes, adatbázis-alapú alkalmazásukat anélkül, hogy érteniük kellene a programozáshoz. A szoftver úgy működik mint egy windowsos varázsló, csak válaszolni kell a kérdéseire és ezek alapján létrehozza az alkalmazást.

[HWSW] Hamarosan érkezik a MyWebDb rapid alkalmazásfejlesztő keretrendszer (RAD) 2.0 verziója, amelynek bétaváltozata már egy ideje elérhető a vállalat honlapján. A MyWebDb segítségével a felhasználók akár órák alatt létrehozhatják saját webes, adatbázis-alapú alkalmazásukat anélkül, hogy érteniük kellene a programozáshoz. A szoftver úgy működik mint egy windowsos "varázsló", csak válaszolni kell a kérdéseire és ezek alapján létrehozza az alkalmazást.

A myWebDb nem csak automatizálja a fejlesztési munka jelentős részét, megkönnyítve ezzel mind a fejlesztők, mind az üzleti felhasználók dolgát, hanem azt is lehetővé teszi, hogy akár az informatikai tudással nem rendelkező üzleti felhasználók is készíthessenek alkalmazásokat. Emellett a myWebDb, mint kódgenerátor, képes arra, hogy az üzleti folyamatokban bekövetkező változtatások könnyen és gyorsan adaptálhatóak legyenek az üzleti alkalmazásokra, így az adatbázis mindig pontosan a valós folyamatokat tükrözi. Emellett a myWebDb rendelkezik egy úgynevezett kód integrátorral, amely segítségével bármely fejlesztő képes arra, hogy kódot integráljon az elkészített alkalmazáshoz, a komplex üzleti logikák kezelésére.

Kyoko Ikemoto, a MyWebDb-t fejlesztő One Team Technologies elnök-vezérigazgatója szerint a MyWebDb nem csak kisvállalati alkalmazások létrehozására használható, hanem akár nagyvállalatok különféle részlegei is alkothatnak a segítségükkel olyan webes, adatbázis-alapú szoftvereket, amelyek az ő igényeikhez szabottak -- nincs szükség arra hogy megvárják, mire a vállalat fejlesztői elkészülnek vele. Ráadásul az elkészült alkalmazást később továbbfejleszthetik, módosíthatják is, szintén programozói tudás nélkül.

A MyWebDb fejlesztője, az amerikai One Team Technologies 2001-ben jött létre, a cég alapítói számos IT-projekten szerezték meg a szükséges tapasztalatokat. Két és fél éves fejlesztés eredményeként 2004-ben bocsátották piacra a myWebDb 1.0-ás verzióját, idén júniusra pedig már a 2.0 változatot ígérik. A vállalat idén jelent meg a magyar piacon, ahol hivatalos partnerrel is rendelkezik. A partnerek egyike a Graphixnet, egy másik vállalattal pedig jelenleg is folynak a tárgyalások, ennek a neve egyelőre nem nyilvános.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról