Szerző: Ady Krisztián

2006. július 18. 12:48

Képet, zenét és videót is tárolhat a HP rizsszemnyi memóriachipje

Képzeljük el a jövőt: hozzáérintjük a kezünkben tartott fényképet a noteszgépünk érzékelőjéhez, mire egy hangos emlékeztető, vagy egy kis helyszínen készített videoklip jelenik meg a képernyőn. A kezünkben tartott, kinyomtatott dokumentum sarkához hozzáérintjük tenyérgépünket, mire a szöveg elektromos változata egy szempillantás alatt megjelenik a kijelzőn. A Hewlett-Packard mérnökei szerint ez nem a jövő, hanem a jelen.

[HWSW] Képzeljük el a jövőt: hozzáérintjük a kezünkben tartott fényképet a noteszgépünk érzékelőjéhez, mire egy hangos emlékeztető, vagy egy kis helyszínen készített videoklip jelenik meg a képernyőn. A kezünkben tartott, kinyomtatott dokumentum sarkához hozzáérintjük tenyérgépünket, mire a szöveg elektromos változata egy szempillantás alatt megjelenik a kijelzőn. A Hewlett-Packard mérnökei szerint ez nem a jövő, hanem a jelen.

2 négyzetmilliméter

A HP legújabb fejlesztései egyike egy igazán apró rádiófrekvenciás memórialapka, a Memory Spot, mely rendkívül kis méretének köszönhetően az élet számos területén felhasználható. A mindössze 1,4 x 1,4 mm-es lapkát az "öntapadós" kivitel mellett szó szerint integrálni lehet termékekbe, akár papírlapokba is, ugyanis semmilyen tápellátást nem igényel, teljesen passzív eszköz. A minden szükséges logikát, antennát és egyéb alkatrészt egyetlen szilíciumlapkában integráló chip működéséhez szükséges energiát indukciós elven maga az író-olvasó egység biztosítja.

HP Memory Spot

Ehhez hasonló eszközöket ismerünk már az RFID, azaz rádiós azonosító lapkák személyében, a HP azonban inkább a szórakoztatóelektronika szempontjából közelítette meg a kérdést. A Memory Spot jóval nagyobb, 2,45 GHz-es frekvencián működik, ennek megfelelően az adatátvitel sebessége is nagyságrendekkel nagyobb, 10 megabit/s körüli. A lapkába épített antenna rendkívül alacsony hatótávolsága miatt szinte hozzá kell ériteni a lapkához az író-olvasó fejet, így biztonsági aggályok sem merülhetnek fel. A rádiós lapkákkal szemben az illetéktelen, távoli leolvasás lehetősége teljesen kizárható.

A Memory Spot lényegesen több adatot tárolhat, mint a jelenlegi RFID-lapkák. Utóbbiak néhány kilobájtjával szemben a HP memórialapkáiból már létezik 4 megabites, azaz fél megabájtos változat is. Ennyi memóriaterületen akár egy kinyomtatott kép digitális változata is elférhet. A HP szerint ugyanakkor az okos lapka nagyon olcsón gyártható, mindössze 10-50 dollárcentbe kerül darabja. A jelenlegi prototípusok "ősrégi", 180 nanométeres technológiával készültek, a csíkszélesség csökkentésével még olcsóbakká, kisebbekké, vagy nagyobb kapacitásúakká is válhatnak a Memory Spot chipek.

HP Memory Spot HP Memory Spot HP Memory Spot
Lehetséges alkalmazási területek és a prototípus író-olvasó egység

Korlátlan lehetőségek

A Memory Spot kitűnően használható lesz interaktív utazási prospektusok, újságok készítésére, de akár az egészségügyben is kiaknázhatók előnyei. A beteg teljes életútja elfér a csuklópánton, vagy egy apró medálon, melyhez bármikor, villámgyorsan hozzá lehet férni, majd a módosított változatot visszaírni, megelőzve ezzel számtalan félreértést és problémát. Az apró memóriachipeket lényegében bármilyen alapanyaggal kombinálni lehet, legyen az papír, műanyag, fém vagy fa.

Az író-olvasó berendezéseket bármilyen készülékben el lehet helyezni, nem csak noteszgépben, vagy egy tenyérgépben, hanem akár egy mobiltelefonban is. Előre fizetős SIM-kártyánk feltöltése ennél már nem is lehetne könnyebb: felejtsük el a kódok pötyögését, elég lesz csak hozzáérinteni a telefon megfelelő részéhez a feltöltőkártyát és már kész is. A technológia kereskedelmi megjelenése ugyanakkor még várat magára, a HP még nem döntötte el, hogy licenceli-e a technológiát másoknak, vagy saját maga gyártja és értékesíti majd a Memory Spot lapkákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról