Szerző: Bizó Dániel

2006. január 30. 15:05

Torvalds: a Linux nem vált GPLv3-ra

[CNET News/HWSW] A Linux kernel (rendszermag) levelezőlistáján folyó vitába bekapcsolódva Linus Torvalds kategorikusan kijelentette, hogy egyáltalán nem tetszik neki a készülőben lévő General Public License 3-as változata, és a Linux nem fog az új licencre átállni.

[CNET News/HWSW] A Linux kernel (rendszermag) levelezőlistáján folyó vitába bekapcsolódva Linus Torvalds kategorikusan kijelentette, hogy egyáltalán nem tetszik neki a készülőben lévő General Public License 3-as változata, és a Linux nem fog az új licencre átállni.

"Elmebetegség"

A vita azzal kapcsolatban folyt, hogy a Linux kernel, amelyre a különféle Linux-alapú operációs rendszerek alapoznak, tartalmaz-e jelenleg olyan kitételt, mely szerint a rendszermag, vagy egyes részei licencelhetőek a GPL későbbi változatai alatt is. Torvalds tisztázta a helyzetet azzal, hogy kijelentette: a Linux mag mindig is kizárólag a GPLv2 alatt került licencelésre, és nem tartja valószínűnek, hogy ez változni fog, mivel ehhez az eddigi kódbázist igazítani kellene az új licenc szigorúbb követelményeihez, és az új licenc egyes kitételeit "elmebetegnek" tartja.

Torvalds nem először kerül összeütközésbe a GPL-ért felelős Free Software Foundationnel (FSF) és alapítójával, Richard Stallmannal. Stallman világnézete szerint kizárólag a "szabadon tanulmányozható, másolható, módosítható, újra felhasználható, és bárki által megosztható" szoftverek az etikailag elfogadhatóak, ahogyan ez a tudomány bármely területére igaz.

Torvalds ezzel szemben pragmatikus. Egyetlen feladatának azt tulajdonítja, hogy a Linux magja nyílt maradjon, bárki által hozzáférhető, és módosítható is, ha a módosításokat szintén hasonló feltételekkel nyilvánosságra kerülnek. Mint néhány évvel ezelőtt elmondta, a Linux nem politikai, ideológiai eszköz, nem kíván beleszólni abba, ki mire, és hogyan használja azt, még akkor sem, ha néhány dologgal nem ért egyet.

Richard Stallman, az informatika Che Guevarája

Stallman egyfajta keresztes hadjáratot folytat a zárt és totális jogvédelem alá eső rendszerekkel, szemléletmóddal szemben, így a digitális jogkezelés (DRM) ellen is. Terve az, hogy a GPLv3 ellehetetlenítse azt, hogy az így licencelt szabad szoftverekkel módosításuk révén DRM-feladatokat lehessen ellátni. A felhasználók elleni perverz támadásnak látja, hogy egyes cégek a szabad szoftverek képességeire és ingyenességére alapozva alkotnak meg olyan termékeket, amelyekkel korlátozzák a felhasználók jogait. Mint a hármas verzió magyarázatának kapcsán elmondta: csak a győzelem elfogadható.

De nem csak Torvaldson múlik az áttérés, hiszen még rengeteg ember saját munkája fekszik a Linux rendszermagban, így másoknak is hozzá kellene járulni a hármas verzióra való áttérésre. Bár elemzők a GPLv3-at sokkal fejlettebbnek, jobbnak tartják a már 15 éves GPLv2-nél, a DRM kérdése törést hozhat létre a nyílt szoftverek között, hiszen az ipar sem fog energiát fektetni olyan szoftverek használatában és fejlesztésébe, amely üzleti lehetőségeit csorbítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról