:

Szerző: Budai Péter

2005. október 25. 10:08

Ingyenes virtuális gép a VMware-től

[News.com/HWSW] A VMware tegnap bejelentette, hogy ingyenesen elérhetővé teszi
[News.com/HWSW] A VMware tegnap bejelentette, hogy ingyenesen elérhetővé teszi VMware Player névre keresztelt alkalmazását, aminek segítségével bárki kipróbálhatja a vállalat virtualizációs technológiáit. Az alkalmazást Diane Greene, a VMware elnöke működés közben is bemutatta a múlt heti VMworld konferencián.

Mi is az a virtualizáció?

A VMware elsősorban olyan szoftverek kifejlesztésére specializálódott, amik képesek több operációs rendszer -- az úgynevezett virtuális gépek -- futtatására ugyanazon a számítógépen. A virtualizáció számtalan előnnyel jár mind a végfelhasználók, mind a vállalatok számára: lehetővé válik, hogy párhuzamosan futtathassunk két, egymástól gyökeresen eltérő operációs rendszert, ha éppen két olyan programra van szükségünk, amik nem léteznek ugyanazon a platformon.

Ugyancsak fontossá válik a technológia, ha a fejlesztők szeretnék minél több platformon letesztelni az általuk elkészített rendszert, és nem szeretnének minden tesztkörnyezethez külön számítógépet beszerezni. A jövő azonban egyre inkább afelé mutat, hogy a vállalati adatközpontok lesznek a technológia első számú haszonélvezői, hiszen a virtualizáció segítségével lényegesen könnyebben módosítható -- akár a hirtelen megváltozott igényekre reagálva --, hogy mely gépek milyen tevékenységet folytassanak. Ha a megnövekedett terhelés következtében több webszerverre van szükség, amennyiben van olyan számítógép, amin van még szabad kapacitás, akkor a virtualizáció segítségével szinte azonnal beüzemelhető még egy webszerver a még kihasználható gépen.

A virtualizáció már most is meglehetősen sok területen használható, azonban ez a továbbiakban még tovább bővülhet, különösen a virtualizációt támogató processzorok elterjedésével. Ahhoz azonban, hogy a virtuális gépek használata mindenki számára kézenfekvő legyen, szükség van arra, hogy mindenki kipróbálhassa a technológiát.

Ingyenes megoldások

A VMware Player mind Windowsra, mind Linuxra elérhető, és telepítése után képes bármilyen virtuális gép futtatására, azonban létrehozásukra a VMware kereskedelmi forgalomban lévő termékeire van szükség, így például a VMware Workstationre, a GSX Serverre, vagy az ESX Serverre.

Azáltal, hogy bárki ingyenesen juthat hozzá a VMware Playerhez, bárki kipróbálhat előre telepített virtuális gépeket, ami elsősorban akkor hasznos, ha egy új szoftvert vagy operációs rendszert szeretnénk kipróbálni. A VMware az ingyenes alkalmazása mellé tesztelési céllal elérhetővé tett virtuális gépeket is, amikkel a felhasználók egyből megnézhetik, hogyan is működik a virtualizáció.

A másik lehetőség a virtualizáció kipróbálására a Magyarországon számos oktatási intézmény oktatója és tanulója számára meghírdetett Microsoft MSDN Academic Alliance, aminek keretében ingyenesen letölthető Microsoft Virtual PC, ami hasonló képességekkel bír mint a VMware megoldása. Ellentétben a VMware Playerrel, a Virtual PC-ben létre is tudunk hozni saját virtuális gépeket. Ugyanakkor ezt a lehetőséget a technológia iránt érdeklődő vállalatok nem vehetik igénybe -- számukra a szoftverek 30 napos próbaverziója jelenthet megoldást, ami mind a VMware, mind a Microsoft megoldásából elérhető. A Virtual PC használatát egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.