:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 7. 16:50

Nagyfelbontású HD-DVD és DVD technológiával rögzített tartalom egyetlen optikai lemezen

[WSJ] A DVD trónjára pályázó HD-DVD formátumot fejlesztő Toshiba és a japán lemezgyártó Memory-Tech bejelentette, hogy új, különleges optikai lemezt készítettek el, mely kombinálja a DVD-t a következő generációs, kék lézert alkalmazó HD-DVD formátummal. Az új, kombó lemez a két formátum közötti hasonlóságokat aknázza ki -- nem kevés sikerrel.

[WSJ] A DVD trónjára pályázó HD-DVD formátumot fejlesztő Toshiba és a japán lemezgyártó Memory-Tech bejelentette, hogy új, különleges optikai lemezt készítettek el, mely "kombinálja" a DVD-t a következő generációs, kék lézert alkalmazó HD-DVD formátummal. Az új, kombó lemez a két formátum közötti hasonlóságokat aknázza ki -- nem kevés sikerrel.

Egy lemez, két készülék?

A Toshiba által fejlesztett HD-DVD lemezek kapacitása körülbelül háromszorosa a jelenleg kapható DVD-lemezekének. A nagyobb kapacitás nagyobb felbontású, jobb minőségű felvételek, HDTV adások rögzítését és tárolását is lehetővé teszi. Az új formátum alacsonyabb hullámhosszú, kék lézert alkalmaz az adatok írására és olvasására, mellyel "sűrűbben" lehet írni az adatokat, míg a DVD-nél vörös lézert használ a fejegység. Mindkét lemez több rétegben is tárolhat adatokat, egy rétegben a DVD-lemez 4,6 gigabájtnyi, a HD-DVD lemez pedig maximum 15 gigbájtnyi adatot rögzíthet.

A két cég által kifejlesztett különleges, kombó lemez lehetővé teszi, hogy a lemezen egy réteg DVD-formátumú, vörös lézerrel olvasható, valamint egy réteg kék lézerrel kezelhető, HD-DVD formátumú anyag foglalhasson helyet. A különleges lemezen tehát elhelyezhető egy film normál, DVD-változata, míg egy HD-DVD-lejátszóba helyezve a készülék a másik rétegen található nagyfelbontású, jobb minőségű anyagot ajánlhatja fel lejátszásra. A kombó lemezek könnyebbé tehetik az átállást a két formátum között.

Inkább két lemez és egy készülék

A kombó lemez mind technológiai, mind kereskedelmi szempontból érdekes alternatíva, azonban nem mehetünk el szó nélkül a kombó lemez alacsony kapacitása mellett sem. A DVD-kiadványok manapság már kivétel nélkül igénylik a kétrétegű lemezeket, a filmek mellé ugyanis extra tartalmakat is el "kell" helyezniük a kiadóknak.

A HD-DVD lemez kapacitása is nagyságrendekkel csökken ennél a megoldásnál, a 30 helyett 15 gigabájtos tárolóképesség jelentősen csökkenti a nagyfelbontású anyagok lejátszási idejét. Az ilyen lemezeken kiadott tartalmakkal kapcsolatosan a kiadók erőteljes kompromisszumokra kényszerülnek, mely kedvezőtlenül érintheti a kiadvány minőségét is.

Mivel a HD-DVD formátumot fejlesztő Toshiba és NEC szerint a HD-DVD-lemezek ára körülbelül a jelenlegi DVD-lemezárak környékén mozog majd, ennél talán jobb megoldást nyújthatnak azok a készülékek, melyek képesek mind a HD-DVD, mind a korábbi DVD-formátumú lemezek kezelésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.