:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 15. 09:34

A Microsoft átvette a vezetést a tenyérgépek piacán

[News.com] A Gartner piackutató vállalat által közzétett adatok szerint a harmadik negyedévben a Microsoft szoftverre épülő tenyérgépek átvették az uralmat a piacon.

A harmadik negyedévben világszerte 2,9 millió tenyérgép talált gazdára, ami éves szinten 14 százalékos fellendülést jelent. A gyártók rangsorában a PalmOne volt az első, a cég 749 ezer készüléket értékesített, ami 26 százalékos piaci részesedést jelentett. A PalmOne jelenleg kizárólag Palm OS-re épülő modelleket forgalmaz, de egyes források szerint a vállalat már vizsgálja más szoftverek -- Windows, Linux -- bevezetésének lehetőségét is, hogy visszaszerezze elvesztett piaci részesedését. A PalmOne eladásai éves szinten 13 százalékkal csökkentek.

A gyártók rangsorában második helyezett HP közel 20 százalékkal, 692 ezerre növelte a leszállított kézigépek számát, ezzel 24 százalékos piaci részesedést kaparintott meg. A harmadik helyen a Research In Motion (RIM) állt, a vállalat vezeték nélküli kapcsolattal ellátott, szöveges üzenetküldésre alkalmas készülékeiből 565 ezer fogyott, ez 20 százalékos piaci részesedést jelent. A gyártók versenyében a Dell csak a negyedik helyet szerezte meg, a cég mintegy 200 millió PDA-t adott el a harmadik negyedévben. Az ötödik helyen a főképp ipari felhasználásra szánt termékeket gyártó Symbol zárt.

A Windows CE operációs rendszert futtató kézi számítógépek eladásai a harmadik negyedévben 33 százalékkal 1,4 millió darabra növekedtek, miközben a Palm OS-re épülő készülékek forgalma 26 százalékkal 851 ezerre csökkent. A Microsoft szoftvere a piac 48 százalékát uralta, míg a Palm OS-nek csupán 30 százalék jutott. Egy évvel korábban a Windows CE még csak 41 százalékos részesedést könyvelhetett el, a Palm OS pedig 47 százalékos részesedésével uralta a piacot.

Todd Kort, a Gartner elemzője elmondta, hogy az idei évben 11,9 millió tenyérgép eladása várható, ez éves szinten 4 százalékos emelkedést jelentene.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.