Szerző: Bőle György

2021. március 15. 13:13

Spanner: SQL adatbázis a Gmail és a YouTube alatt

Magas rendelkezésre állás és konzisztencia egyszerre, lehetséges?

Hatalmas fejlődés tapasztalható az elmúlt években a backend területen is - az egyik komoly innováció a területen a Google-féle Spanner adatbázis, amely (elvben) lehetetlent állít magáról. A CAP tétel ugyanis kimondja, hogy az elosztott rendszereknek választaniuk kell a rendelkezésre állás és konzisztencia között.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Google Cloud Spannerre ennek ellenére korlátlanul skálázható konzisztens adatbázisnak írja le magát, ami egyesíti az SQL és NoSQL világ előnyeit.  Hogyan lehetséges ez a gyakorlatban? Tőzsér Tamás, az Aliz (leánykori nevén Doctusoft) technológiai vezetője a 2017. november 29-i HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferencián tartott, alább megtekinthető előadásában elmesélte milyen problémák járnak együtt a NoSQL adatbázisokkal, és a Spanner hogyan tudja megoldani ezeket.

A Spanner nem friss fejlesztés, évek óta dolgozik különböző Google szolgáltatások alatt, a Gmail és az AdWords is erre az adatbázis-motorra támaszkodik. Az újdonság abban rejlik, hogy a rendszert a Google pár éve külső partnerek számára is megnyitotta, a Google Cloud Platform részeként bárki igénybe tudja venni.

17:52
 

Spanner: SQL adatbázis a Gmail és a YouTube alatt - Tőzsér Tamás (Doctusoft/Aliz)

Még több videó
a címlapról