Szerző: Bőle György

2021. március 15. 13:13

Spanner: SQL adatbázis a Gmail és a YouTube alatt

Magas rendelkezésre állás és konzisztencia egyszerre, lehetséges?

Hatalmas fejlődés tapasztalható az elmúlt években a backend területen is - az egyik komoly innováció a területen a Google-féle Spanner adatbázis, amely (elvben) lehetetlent állít magáról. A CAP tétel ugyanis kimondja, hogy az elosztott rendszereknek választaniuk kell a rendelkezésre állás és konzisztencia között.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Google Cloud Spannerre ennek ellenére korlátlanul skálázható konzisztens adatbázisnak írja le magát, ami egyesíti az SQL és NoSQL világ előnyeit.  Hogyan lehetséges ez a gyakorlatban? Tőzsér Tamás, az Aliz (leánykori nevén Doctusoft) technológiai vezetője a 2017. november 29-i HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferencián tartott, alább megtekinthető előadásában elmesélte milyen problémák járnak együtt a NoSQL adatbázisokkal, és a Spanner hogyan tudja megoldani ezeket.

A Spanner nem friss fejlesztés, évek óta dolgozik különböző Google szolgáltatások alatt, a Gmail és az AdWords is erre az adatbázis-motorra támaszkodik. Az újdonság abban rejlik, hogy a rendszert a Google pár éve külső partnerek számára is megnyitotta, a Google Cloud Platform részeként bárki igénybe tudja venni.

17:52
 

Spanner: SQL adatbázis a Gmail és a YouTube alatt - Tőzsér Tamás (Doctusoft/Aliz)

Még több videó

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról