Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 10. 08:34

Kipróbáltuk: Google Nexus 5

A legfrissebb Google-referenciatelefon szebb, nagyobb, gyorsabb és masszívabb is lett elődjénél, apróbb hibák azonban itt is feltűnnek. A készülék a 2013-as Nexus 7-tel indult dizájnvonalat követi, ezzel külsőre is egységesítve a Google-készülékeket.

A Google Android 4.4, más néven a KitKat a Nexus 5-ön rajtolt el, ezt követően érkezett meg több más modellre. Az operációs rendszer felhasználói és fejlesztői újdonságait két cikkben már bemutattuk, most a referenciatelefonon van a sor.

Nagyobb, szebb, de bele lehet kötni

A Google legújabb referenciakészülékét, akárcsak annak előző verzióját, az LG gyártotta, de a tervezésért most már a keresőóriás volt felelős. Ennek megfelelően a Nexus 5 a szériától megszokott vonalvezetést hozza, szerencsére a Nexus 4 - sokak szerint sérülékeny - üveg hátlapját már a legutóbbi Nexus 7-ről ismert gumis tapintású műanyag váltotta fel. Az okostelefon ezért nagyon hasonlít a táblagépre, az ívelt alsó és felső élektől eltekintve elsőre annak kicsinyített másának tűnik. A hátoldalon itt is megtaláljuk a függőleges Nexus feliratot, illetve a jellegzetes kamerát, amely fényes fekete karimát kapott - szinte furcsa két ilyen hasonló termék hátlapján más gyártó logóját látni, jelen esetben ASUS helyett LG-t.

A hangszórók a telefon alsó élén kaptak helyet, köztük a perem közepén található meg a MicroUSB- csatlakozó, a fejhallgató aljzatát pedig az eszköz tetején, bal oldalt helyezték el. A bekapcsológomb a jobb szélen, a hangerőgombok pedig a bal peremen találhatók meg. A gombok már nem műanyagból, hanem kerámiából készültek, így nem kell félni, hogy az éles szélek idővel lekopnak a zsebekkel vívott harcban. A készülék egyik jellegzetessége továbbá az előlap tetején lévő apró kerek hangszóró.

A kijelző nagyobb lett mint az előző generációé, 4,7-ről majdnem 5, egész pontosan 4,95 hüvelykre nőtt. Fizikai navigációs gombokkal Nexusokon egy ideje már nem találkoztunk és most sincs ez máshogy, ezt a funkciót a jól ismert navigációs sáv látja el. A 8,4 milliméter vékony telefon fogása kifejezetten kellemes, és annak ellenére, hogy mindössze 130 grammot nyom, felépítése masszívnak érződik, amit tovább erősít a hátlap kellemes tapintása.

Konstrukciós hibát, jobban mondva hanyagságot azért itt is találni, amely úgy látszik, a csúcskészülékek sajátja: a bekapcsológomb kissé kotyog a helyén, fülünkhöz emelve hallani is, hogy zörög, akárcsak az iPhone 5s esetében. A problémát a Google egyébként nem sokkal az első panaszok után igyekezett orvosolni, a telefon későbbi darabjait már javított házzal szállította. Bár a matt hátoldal a legtöbb műanyag készülékét messze maga mögé utasítja, egy hátránya sajnos ennek is akad, mégpedig hogy nagyon ragaszkodik az ujjlenyomatokhoz, elég ha a kezünk egy picit izzadtabb vagy zsírosabb a kelleténél.

Csúcsvas, és egy apró baki

A Nexus 5-öt bekapcsolva a hamisítatlan, különböző gyártói sallangoktól mentes Google Android élményt kapjuk, annak is a legújabb 4.4.2-es verzióját, mindezt egy 1080x1920 pixeles Full HD IPS+ kijelzőn, amelynek 445 ppi-s pixelsűrűségű képe kifogástalan, mindenféle szögből szép. A motorháztető alatt egy négymagos 2,3 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 800 processzor végzi a dolgát, amely mellett 2 gigabájt RAM-ot találunk. A csúcshardver a rendszert a legapróbb döccenés nélkül futtatja, és 3D játékra is tökéletesen alkalmas, a Dead Trigger 2, Real Racing 3 és hasonló címek részletesen, teljesen simán, zökkenőmentesen futnak.

Ekkor azonban sajnos egy másik tervezési baki is felbukkan, ugyanis miközben a játékhoz az okostelefont tájkép nézetben tartjuk, és az kényelmesen simul kezünkbe, az alján található hangszórókat az ember önkéntelenül is befogja, így jócskán tompítva a lövöldözés, vagy az autók motorjának hangját - ez a baki ugyancsak az Apple termékétől lehet ismerős. A kellemetlenség egy apróbb fogásváltással persze kiküszöbölhető, ugyanakkor mégis bosszantó egy csúcstelefon esetében.

Az élmezőnyben sem melegszik túl

Bár egy idehje ismert, hogy a gyártók szeretnek a népszerű tesztprogramokra optimalizálni, azért érdekes lehet, hogy a Nexus 5 AnTuTu Bechmark pontszáma 29539, ebből a CPU integer és floating point eredménye 3410 és 2871, a GPU pedig 7971 pontot kapott a 3D grafikára. A Nexus 5 ezzel maga mögé utasította a Samsung Galaxy S4-et, amely 27435 pontot szerzett, a CPU pontszámai a fenti sorrendben 2837 és 2954, a GPU 3D teljesítménye pedig 6649. A referenciatelefon ugyanakkor kevéssel elmarad “testvére”, a hasonló hardverrel felszerelt LG G2 mögött, ami 32917 pontos eredményt tudhat magáénak, 3194-es CPU integer és 3165-ös floating point pontszámmal, valamint 8808-as GPU eredménnyel. A jelenlegi csúcstartó Note 3-hoz képest már nagyobb a különbség, az ugyanis 34652 pontot gyűjtött be. A differencia ugyanakkor ebben az esetben hardverben is megmutatkozik és a pénztárcába is mélyebben kell benyúlni érte.

Jól látszik tehát, hogy az eszköz megállja a helyét a jelenlegi mezőnyben, az erőforrásigényes szoftvereket kedvelő Nexus 5 tulajdonosok pedig annak is örülhetnek, hogy sok más csúcskészülékkel ellentétben itt a hosszabb pályák vagy versenyek sem fenyegetnek harmadfokú égési sérülésekkel. Az okostelefon bár melegszik, de hosszú játék után is inkább csak langyos mint forró. A megszállott gamereknek azonban érdemesebb a nagyobb, 32 gigabájtos belső tárhellyel rendelkező verziót választani, miután a kisebb változat 16 gigabájtjából csak 12,55 felett rendelkezhetünk, ami pedig könnyen megtelhet néhány komolyabb címmel, főleg ha zenét is tárolunk mellette - microSD-kártyás bővítésre pedig nincs lehetőség.

A legfrissebb Android és javított kamera

A telefon egyik különlegessége, hogy bár nem kapta meg a Moto X-ből ismert “always listening” funkciót, valami hasonló azért elővarázsolható belőle, ehhez azonban angolra kell állítanunk a rendszer nyelvét. Ezt követően a kezdőképernyőre navigálva már boldogan használhatjuk az “OK Google” varázsszót a kereséshez - amire viszont csak angolul van lehetőség. A készüléken debütál továbbá a KitKat rendszerhez tartozó új launcher is, amelyen a kezdőképernyőről balra görgetve a Google Now felületére juthatunk, amely a hely- és keresési előzményeinkből, valamint aktuális pozíciónkból tanulva igyekszik könnyebbé (sokszor pedig ijesztőbbé) tenni a mindennapokat, többek között az időjárásra és tömegközlekedésre vonatkozó információkkal.

A Nexus 5 hátlapján található fényes korong közepére egy 8 megapixeles kamera került, ami alatt egy LED vakut is találunk és optikai képstabilizációval is felszerelték. A szenzor, pontosabban a hozzá tartozó szoftver, a 4.4.1-es rendszerfrissítés előtt egyértelműen a készülék egyik komoly gyenge pontját jelentette, mivel az autofókusz gyakorlatilag képtelen volt elsőre eltalálni a megfelelő élességet - így sok homályos fényképet és szitkozódó felhasználót hagyva maga után. Ezt a problémát a frissítés szerencsére jórészt orvosolta, egyszer-egyszer azonban még így is feltűnik, de szerencsére nem zavaró mértékben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szenzor korántsem nevezhető szörnyetegnek, a 8 megapixel gyakorlatilag az alsó határát jelenti a csúcstelefonokba szerelhető kameráknak, ugyanakkor teljesen elfogadható, részletgazdag képeket készít, akár sötétben is. Szoftveresen továbbá HDR+ opcióval is kiegészül, így előnytelen fényviszonyok között is érzékelhetően élénkebb képek készíthetők vele, de találunk benne panoráma módot, illetve a Nexus készülékek egyik védjegyét, a Photo Sphere gömbpanoráma-készítő funkciót is.

A 2300 mAh-s akkumulátor közepes használat mellett, némi telefonálással, kevés játékkal, böngészéssel, bekapcsolt mobilnet (igaz 3G és nem LTE kapcsolat), Wi-Fi és GPS mellett nagyjából másfél napot bír, jobban meghajtva azonban könnyen előfordulhat, hogy estére már érdemes lesz töltőre tenni. Általában azért elmondható, hogy egy húzósabb, játékkal kitöltött sorban állást vagy ülést is tartalmazó munkanapot probléma nélkül kibír, a kétnapos elfoglaltságok esetében azonban, ha komolyabb igénybevételre számítunk érdemes a töltőt is bepakolni.

Jó vétel, de messzire kell menni érte

A Nexus 5 Magyarországon egyelőre sajnos hivatalosan nem kapható, különböző GSM-shopokból ugyanakkor hozzá lehet jutni, 115-120 ezer forintos áron (a 16 gigabájtos modell esetében), természetesen kártyafüggetlenül. Az ilyen üzletekkel azonban érdemes vigyázni, mivel sok egyáltalán nem kínál jótállást (használtként forgalmazza a telefont), amelyik pedig igen, annál is sokszor bolti garanciáról van szó - azt viszont semmi nem garantálja, hogy a bolt még meglesz, mikor a telefonnal kapcsolatban esetleg probléma merül fel. Amennyiben a legújabb Nexus modell mellett döntünk, a vásárlást érdemesebb összekötni egy bécsi kirándulással, Ausztriában ugyanis hasonló áron, 399 euróért juthatunk hozzá ugyancsak kártyafüggetlenül, viszont két év gyártói (LG) garanciával.

A telefon egyértelműen megéri az árát, miután a hangszórók elhelyezésétől, és az enyhén kotyogó bekapcsológombtól eltekintve összességében egy remekül összerakott készülékről van szó, amely kétségtelenül a csúcskategóriát képviseli. Nincs olyan játék ami megizzasztaná, a kijelző gyönyörű, az akkumulátor is jól teljesít és nem utolsó szempont az sem, hogy referenciamodell lévén a Google-tól kiemelt figyelmet élvez, így mindig elsőként kapja meg a legfrissebb Android rendszert, és a legújabb frissítéseket. Azoknak tehát, akik hajlandók vállalni a hazai kockázatot, vagy egyébként is terveztek egy külföldi túrát, mindenképp érdemes elgondolkodni a Nexus széria legújabb darabján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról