Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 5. 08:42

Kipróbáltuk: iPhone 5s, a hetedik dobás

Évről évre nagyjából azonos ütemben képes megújulni az iPhone, immár hetedik kiadásánál tart az ikonikus telefon. Idén két nagy dobást mutatott az Apple, gyorsabb processzort és ujjlenyomat-olvasót kapott az eszköz. Kipróbáltuk.

Az iPhone 5s külsőre az elődhöz képest gyakorlatilag semmiben nem változott, a felépítés, anyaghasználat, formaterv mind-mind változatlan maradt. A telefon alumínium és üveg kombinációjából épül fel, ennek megfelelően abszolút prémium kategóriás benyomást kelt. Illesztési hézagok gyakorlatilag nem léteznek, az iPhone elképesztően jól összerakott eszköz, a sérülékenynek tűnő hátlapról már az előző generáció esetében is bebizonyosodott, hogy jobbára alaptalan félelemről van szó. A nálunk járt verzió szürke alumíniumot kever fehér üvegbetéttel, de ennél férfiasabb az új fekete-szürke és különlegesebb a fehér-arany kombináció.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Némi disszonanciát csak az oldalsó és a felső gomb nagy holtjátéka okoz, az iPhone-t megrázva ezek elkezdenek zörögni. Ezen a megnövelt méretű Home gomb sem javít, az iPhone központi fizikai kezelőszervét kellemetlen megnyomni: benyomáskor hiányzik a megfelelő visszajelzés, felengedéskor pedig hangos cuppanást hallat, óriási a visszalépés az előző generációhoz képest. Ezt egy olcsóbb, vagy kevésbé nagyratörő telefonnál megbocsátanánk, egy iPhone-tól azonban egyszerűen többet várnánk.

Kijelző, beviteli szervek

A kijelző felbontása maradt 1136x640 pixel, ami mind abszolút pixelszámában, mind a képelemek sűrűségében elmarad az androidos csúcsmodellek, például a HTC One vagy a Samsung Galaxy S4 mögött. Legnagyobb meglepetésünkre a pixelsűrűségben igenis látható a különbséget, míg a 400 ppi fölé jutó HTC-nél abszolút láthatatlan egy-egy képelem, az iPhone-t mellétéve a szöveg, az apróbb grafikai elemek bizony fűrészfogasak. Ez azonban tényleg csak a tökéletes látással rendelkező vásárlók számára szempont, a nagy többség nem fogja észlelni a 300 ppi és 400 ppi közti különbséget. A kijelző egyébként gyönyörű képet ad, a színek, a fényerő, a betekintési szögek tekintetében kifogástalan az új iPhone is.

A kijelző felbontása mellett a másik probléma a méret: az iPhone továbbra is egyetlen, 4 hüvelykes méretben érhető el. Nem vitatjuk, e méretkategóriának is van létjogosultsága, sőt, egyesek számára biztosan ez az ideális méret, de jó lenne, ha az iPhone végre (szó szerint) felnőne a versenytársakhoz és több méretben is kapható lenne. A nagyobb, 4,7-5 hüvelykes telefonokhoz képest nem is a kisebb látható felület a probléma, ezt viszonylag könnyű megszokni, az alkalmazások pedig vigyáznak rá, hogy ne használjanak túl apró betűméretet. Az igazi gond inkább a kezelőszervek parányi fizikai mérete, egy-egy gomb eltalálása szokatlan precizitást igényel, ami már a használhatóság rovására megy egyes esetekben.

Szoftver

Az iOS 7-tel az Apple a Windows Phone és az Android nyomába eredt, legalábbis ami a felülettervezés filozófiáját illeti, így a korábbi domború felületeket, illetve való életből vett fizikai tárgyak imitációját modernebb grafikus elemek vették át. A rendszer működése ettől függetlenül jobbára változatlan maradt, az egyes elemek átalakultak, azok elrendezése, funkciói változatlanok. Például az értesítési rendszer, vagy az alkalmazások közötti adatmegosztás problémái is megmaradtak - képet például a galériából Instagramra osztani nem lehet, csak email és MMS, Twitter, Flickr vagy Facebook irányába, ez a korlátozás egyébként minden objektumra érvényes, nem csak a képekre.

Az iOS 7 tapasztalataink szerint még viszonylag kiforratlan, sok helyen inkonzisztens, az Apple gyári alkalmazásai és a külső alkalmazások között még nem jött létre az a fajta egységesség, ami az iOS 6-ot vagy épp az Android Holót jellemzi. Egyszerű példa: míg a gyári appok jellemzően vékony vonalakból álló minimalista piktogramokat használnak, a külső appok maradtak a telt idomokat használó ikonoknál. Ez a rendszer használhatóságából nem von le, csupán a megjelenés egységét bontja meg.

Az egyetlen fontos új kezelőelem az alulról előhúzható vezérlőpult, amelyen a telefon egyes részegységei (pl. Wi-Fi, Bluetooth) kapcsolhatóak ki-be, illetve például a fényerő, hangerő állítható és a zenelejátszó vezérelhető (ez utóbbi nem csak a gyári, hanem a később telepített lejátszókat is kezeli). A kapcsolókra nagy szükség volt, korábban például a fényerő állításához el kellett hagyni az alkalmazást, végiglépkedni a beállítások menüstruktúráján, majd visszalépni az alkalmazásba - ez most egy mozdulattá egyszerűsödött. Ez megint olyan pont, ahol az Android évekkel megelőzte az iOS-t, ilyen kapcsolók a különböző gyári felületeknek már hosszú ideje szerves részei, a Jelly Bean óta pedig a Google-féle kiadásban is megtalálhatóak.

Hardveres alapok

Olvasóink számára valószínűleg az új iPhone vadonatúj hardveres alapjai a legérdekesebbek. A processzor tulajdonságairól és az integrált GPU-ról már írtunk, itt most röviden annyit, hogy az Apple A7 új fejlesztés, a tavalyi Swifthez képest is nagyot lépett előre teljesítményben, a fogyasztás minimális emelkedése mellett. A processzor részletes adatait a gyártó nem hozza nyilvánosságra, az alacsony szintű kóddal végzett tesztek szerint a processzor front- és backendje hat utasítás széles, ezekből egyszerre négy lehet integer és kettő lebegőpontos művelet - ezzel a Cyclone kódnevű processzormagok a ma elérhető legszélesebb ARM-os egységek.

Ez is közrejátszhat abban, hogy az Apple úgy érezte, felesleges négymagos architektúrára váltani, két, megfelelően optimalizált, széles maggal hatékonyabb processzort lehet építeni. Az eredmények a gyártót igazolják, a keresztplatformos tesztek szerint az A7 jelenleg a leggyorsabb mobilprocesszor címét viszi. Ennek ma még nincs is nagy jelentősége, de hosszabb, két-három éves távon időtállóvá teszi a telefont.

A felhasználó persze nem a nyers teljesítményt “fogyasztja”, hanem annak az operációs rendszeren és alkalmazásokon átszűrt változatát. Az iPhone-nak ebben sem kell szégyenkeznie, a rendszer gyors, fennakadások, hosszas töltésre utaló jelek egyáltalán nincsenek. Ugyan az iPhone 5s csak 1 gigabájt memóriával rendelkezik, ez a korlát egyáltalán nem érződik a használat során, az elaltatott, memóriából törölt alkalmazások életre keltése is eléggé gyors. Az egyetlen kifogás az átvezető animációk hosszúságát érheti, a főképernyőre való visszatérés, az egyes alkalmazások közötti váltást hosszú grafikus effekt kíséri - ez a rendszer lassúságát lenne hivatott eltakarni, és minden bizonnyal szükséges is mondjuk az iPhone 4 vagy az iPad 2 esetében, az 5s-en azonban feleslegesen hátráltatja a felhasználó tevékenységét.

LTE sebességek a belvárosban - változó, de gyors.

Az Apple integrált hardver-szoftver fejlesztése egy területen még látványos eredményt hoz: az akkus üzemidőben. Igen aktív (a normálisnál sokkal megterhelőbb) használat mellett nekünk az iPhone 5s-ben található 1570 mAh kapacitású egység majdnem két napig üzemelt, anélkül, hogy bármit lekapcsoltunk volna. Használaton kívül pedig a telefon alig merül: bekapcsolt LTE, Wi-Fi,  email-szinkronizáció (Mail alkalmazás és Gmail app), változatos játékok és kommunikációs szolgáltatások (Twitter, Tumblr, Hangouts, stb.) értesítései mellett is több napig tart az akku. Ebben nagy szerepet játszik a fejlett energiagazdálkodás, a rendszer csupán rövid időre ébred fel és tölti le a megfelelő frissítéseket, majd mély álomba szenderül. A rádiós modul is optimalizál, a Wi-Fi kapcsolat felépítését követően leáll a mobilnet és csak az alapszintű, telefonos készenlét marad meg.

Szintén a hardveres részhez tartozik a módosított kameramodul, amely az elődhöz hasonlóan 8 megapixeles, azonban az érzékelő mérete valamivel nagyobb lett, amelyhez nagyobb blendenyílás (f/2,2) is társul. A kamera tapasztalataink szerint nappal jó képeket csinál (ahogy társai többsége), de kihívást jelentő környezetben, gyenge fényviszonyok közepette, magas dinamikájú környezetben nem teljesít túl jól - a kamerát övező hype ellenére ez továbbra is egy telefonos fényképezőgép, a dedikált gépeket nem képes kiváltani.

A két macskából csak az egyik fekete valójában.

Touch ID

A végére hagytuk az iPhone 5s egyik legszembetűnőbb újdonságát, az ujjlenyomat-olvasót. A kör alakú érzékelő az előlapon kapott helyet, egy kissé giccses hatást keltő fém gyűrűben. A Touch ID beüzemelése pofonegyszerű, előbb a “standard” fogást kell néhányszor beadni, majd néhány “pontatlan”, eltérő mintát olvas be a rendszer, így javítja a felismerés hatékonyságát. Az ujjlenyomattal ezután a telefon feloldását és az Apple ID-hez tartozó jelszó beírását válthatjuk ki, amikor jelszót vagy a feloldó számsort kellene beírni, elegendő rányomni az érzékelőre.

A feloldás és a bolt külön kapcsolható funkció - remélhetőleg a jövőben tovább bővül a lista.

A Touch ID tapasztalataink szerint tökéletesen ellátta feladatát. Néha nem volt hajlandó felismerni a regisztrált ujjlenyomatot, de a hibaarány eléggé alacsony volt ahhoz, hogy ez ne váljon irritálóvá. Az érzékelő elhelyezése azért telitalálat, mert a telefon felébresztése így tényleg egyetlen mozdulat: a fizikai Home gomb megnyomásával együtt az ujjlenyomatot is beolvassa az eszköz - vagyis a “slide to unlock” mozdulatot így teljesen megspórolhatjuk.

A Touch ID még hasznosabb volt az App Store és az iTunes Store használatakor, a rendszer ugyanis alapértelmezésben minden új letöltéshez (ingyenes és fizetős egyaránt) kéri az Apple ID-hez tartozó jelszót. Ha ez egy erős, nagybetűket, szimbólumokat tartalmazó hosszú karaktersor, annak bepötyögése bizony hamar az idegeinkre mehet, ezzel szemben az érzékelő megérintése csak egy pillanat. Az Apple-féle implementáció hozadéka, hogy legalább egy területen immár nem kell választani a biztonság és a kényelem között. A telefon zárolható anélkül, hogy PIN-t, feloldó mintát vagy jelszót kellene begépelni - ez nagy segítség ott, ahol ezt a céges házirend kikényszeríti, és az egységsugarú felhasználó számára is vonzóvá teszi ezt a fajta védelmet. A Touch ID megvalósítása annyira jól sikerült, hogy reményeink szerint jövőre az androidos csúcsmodellekben is azonos vagy hasonló megoldásokkal találkozhatunk majd.

Konklúzió

Az iPhone 5s mindenben méltó utódja az Apple telefonos sorozatának. A gyorsabb processzor, a jobb kamera és a Touch ID idén is hoz annyi újdonságot, amivel relevánssá teszi ezt a frissítést is. Az előző generációs iPhone 5-höz képest ez még nem annyira nagy váltás, a két vagy három évvel ezelőtti modellekhez képest viszont már akkora az előrelépés, hogy kifejezetten ajánlott az új modellre váltani.

Az iPhone helyzetét némileg megkönnyíti a hazai piacon, hogy a Samsung elkezdte egyre feljebb pozicionálni saját csúcsmodelljeit, a Galaxy S4-et és a Note 3-at, ezeknél (és mondjuk a HTC One-hoz) képest az iPhone (szerződéstől függően) akár olcsóbb is lehet. Ezekkel a telefonokkal összehasonlítva pedig az iPhone mind hardverben, mind felhasználói élményben versenyképes - ha a felhasználó meg tud birkózni a négy hüvelykes kijelzővel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról