Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 21. 14:12

Kipróbáltuk: Windows 8, egyet fizet, kettőt kap

A Windows 8 hatalmas ígéret, de egyben a legkockázatosabb termék is lehet a Microsoft számára. Kipróbáltuk a kétarcú operációs rendszert, a tapasztalatok meglehetősen vegyesek.

Tagadhatatlan, hogy mert nagyot gondolni a Windows 8 kapcsán a Microsoft, és teljesen átdolgozta, saját szavaival újragondolta ("reimagine") a következő generációs operációs rendszert. A legnagyobb újdonság minden kétséget kizáróan az új, Metro névre hallgató felület. Az új felület a Windows Phone 7-ben megismert designnyelvezetet hozza el a PC-kre, elsődleges fókusza pedig az érintőkijelzős eszközök, tabletek lesznek.

Két felület, két rendszer

Az asztali és mobilos operációs rendszerek felületének közelítése nem csak Redmondban vezérli a fejlesztéseket, az Apple asztali operációs rendszere, az OS X legutóbbi és következő kiadása is az iOS felületeinek és képességeinek átvételéről szól. A Microsoft megközelítése azonban sokkal drasztikusabb, a Windows 8-ban nem a klasszikus Desktopot bővítették, hanem mellette-helyette alkottak egy teljesen új alkalmazáskörnyezetet.

Az asztalról nincs megosztás.

A Desktop és Metro (pontosabb elnevezések híján nevezzük így a két felületet) teljesen elkülönül egymástól, átjárás csupán a fájlrendszer szintjén és néhány apróbb interfészelem kapcsán van, az alkalmazások szintjén teljesen elkülönül a két felület. A metrós alkalmazások nagy egyesítője a megosztás képesség, amellyel képek, üzenetek cserélhetőek különböző programok között, ez gyúrja majd ökoszisztémává az új felületet. A klasszikus desktopot használó alkalmazások azonban ki vannak zárva ebből a rendszerből, sem belőlük, sem feléjük nem lehet adatot megosztani más alkalmazásokból.

Telepítés, kompatibilitás

A Windows 8 telepítésére változatos megoldások léteznek. A letölthető ISO formátumú rendszerkép DVD-re írva vagy bootolható USB-kulcsként is szolgálhatja a telepítés kiindulópontját, Vista vagy Windows 7 rendszerekre azonban elérhető telepítő alkalmazás, amely a felhasználót végigvezeti a teljes folyamaton.

A telepítés maga gyorsan és hatékonyan zajlik, az új telepítési eljárásnak köszönhetően az upgrade is gyorsabb mint a korábbi Windowsok esetében. A hálózati beállítások megadása azonban nem véletlenül előzi meg a felhasználók létrehozását - a rendszer alapértelemezésben a Microsoft azonosítót (a Live ID új neve) kéri be, amennyiben ilyen nincs, felajánlja a létrehozást. A kérés megkerülhető, készíthetünk hagyományos, lokális felhasználói fiókot is, ez később ráköthető tetszőleges online fiókra, addig azonban a felhős szinkronizációs képességekről le kell mondanunk (ezekről később).

A rendszer hardverkompatibilitása kiválóra vizsgázott, az általunk kipróbált három rendszeren (asztali- és noteszgép illetve tablet) probléma nélkül működött. Zavart csak a hardvergyártók (Windows 7-hez szánt) meghajtóinak telepítésével tudtunk előidézni, a Windows 8 beépített vezérlőihez visszatérve azonban sikerült ezt elhárítani. Apró hiba, hogy a noteszgép készenléti állapotból felébredve nem érzékeli az USB-s (legacy, IBM Model M) billentyűzetet, de az újracsatlakoztatás megoldja ezt is. Egyéb perifériáknál nem sikerült hibára bukkanni, egerektől okostelefonokig mindent megfelelően kezel a rendszer, a legtöbb esetben pedig még a termék fotóját is sikerrel tölti le az internetről. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a redmondiak elvégezték házi feladatukat a hardvertámogatás területén.

A hardveres kompatibilitás mellett a szoftver is kitűnően működött, a munkára és szórakozásra használt megszokott windowsos alkalmazásaink hiba nélkül működtek az új operációs rendszeren. Az Office-tól a böngészőkig, a képszerkesztőtől a csevegőkliensig, a játékoktól a videólejátszókig teszteltük a rendszert, minden rendben üzemelt. A szoftverek közül egyedül a hardverspecifikus alkalmazásokkal akadt össze a rendszer, így a Logitech Gaming Software, a Lenovo ThinkVantage vagy az integrált hangkártya vezérlőszoftvere sem támogatja egyelőre a Windows 8-at.

Metrózni jó

Ahogy a műszaki híreket első kézből követők jól tudják, a Metro felület első, kezdetleges változata a Microsoft Zune HD médialejátszójában tűnt fel, de csak később, a Windows Phone 7 bemutatkozásával teljesedett ki. A felületet egyszerűség, letisztultság és a tipográfiára fókuszálás jellemzi. A megközelítés alapvetően különbözik az Apple iOS és az Android (és a Windows) asztal-ikon paradigmájával, az eredmény pedig egészen egyedi.

Testreszabott Start.

A Windows Phone-hoz hasonlóan a Windows 8 Metro felülete is tele van átvezető animációkkal, amelyek kiválóan takarják el az alkalmazások és adatok betöltéséhez szükséges időt. A felhasználói élmény ennek megfelelően rendkívül folyamatos, még alacsonyabb számítási kapacitás mellett is gyorsnak tűnik a Windows 8. A gazdag animálás hátulütője azonban, hogy a gyors navigációt lelassítja, a néhány tizedmásodperces effekteket akkor is végig kell nézni, ha szélvészgyors rendszeren használjuk - a menük előtűnését vagy az alkalmazás elindulását ilyenkor is animáció előzi meg. Ez gyors rendszereken néha valóban frusztrálóvá válik, egy beállítás megváltoztatásához ugyanis számtalan animációt kell végigvárni, pedig a rendszer gyakorlatilag azonnal képes lenne megjeleníteni a szükséges interfészt.

Gesztusok és a négy sarok

A Metróval kapcsolatos másik probléma, hogy a kezelését bizony tanulni kell, ösztönösen jelenlegi formájában nem "vezethető". Az alkalmazásváltástól a beállítások eléréséig számtalan apró gesztust kell elsajátítani, amelyhez a felhasználó a Microsofttól semmilyen segítséget nem kap. A cég hazai illetékesei szerint ez a végleges változatban biztosan változik majd, telepítés után a rendszer alaposan bemutatkozik. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az a rendszer, amelynek használatához oktatóvideókat kell nézni, mennyire nevezhető intuitívnak. A probléma nem kicsi, a rendszer különböző kultúrkörhöz tartozó, műszaki jártasságában, intelligenciájában, életkorában széles határok között mozgó felhasználók százmillióit célozza, a kezelhetőséget illetően pedig legalábbis szkeptikusak vagyunk.

Bal felső sarokba, majd lefele húzás eredménye.

A Windows jelenlegi felületét ezek a százmilliók hosszú évek, lassan évtizedek munkájával tanulták meg. Tudják, hogyan lehet alkalmazásokat elindítani, azok között váltani, azokat bezárni. A vadonatúj paradigma sok tekintetben egyszerűbbé teszi ezeket a feladatokat, azonban tanulást, megszokást igényel. Egyes gesztusok ugyanis azt követelik meg a felhasználótól, hogy a képernyőn nem látható felületelemekkel lépjen interakcióba - a képernyő oldalairól húzza be következő alkalmazást, menüt illetve a 'charm' névre keresztelt speciális ikonokat. Némi gyakorlással bele lehet jönni és használható a rendszer, a felhasználó szemében azonban nem építi az érintős felületeken annyira kritikus WYSIWYG (what you see is what you get) érzést.

Ugyanez jobb oldalon.

Az egér-billentyűzet kombinációt használva sem egyszerűsödik az operációs rendszer kezelése. A Microsoft ebben az esetben is láthatatlan felületelemekre építi a navigációt és egyes parancsokat, az egeret a képernyő négy sarkába húzva érhetünk el fontos funkciókat. A kitalált rendszer azonban meglehetősen kaotikus és logikátlan: a bal és jobb felső sarok az alkalmazáslistát illetve a charmokat csalja elő, de csak ha a kurzor sarokba tolása után elkezdjük lefele húzni azt. A bal sarokban kattintva alkalmazást váltunk, a jobb sarokban ugyanerre semmi nem történik (maximum a teljes képernyőre tett alkalmazás bezáró gombját találjuk el). A bal alsó sarok a Start Screené, de az odahúzás után kattintani is kell. A sarkok használatát a bal és jobb egérgombokkal elérhető parancsok sokasága is bonyolítja - a Start menü helyére jobb gombbal klikkelve például rendkívül hasznos, haladó felhasználóknak szánt menüt kapunk, de erre az égvilágon semmi nem utal. A sarkok rendszere tapasztalataink szerint teljesen szembemegy az ösztönös várakozásokkal, még a jártasabb felhasználók számára is idegenül hat.

Hagyományos Desktop

A visszafelé kompatibilitást szem előtt tartva a Windows 8 megtartja a hagyományos, asztal-paradigmát használó Desktop nézetet is, azonban a Microsoft bevallása szerint sem ez jelentette a fejlesztés fő csapásirányát. Ez a felület kinézetén is visszaköszön, a Windows 7-hez képest csupán a Start gomb hiánya és a címsor eltérő betűtípusa tűnik fel. Változott a Task Manager is, további említésre méltó újdonságokat azonban nem találtunk. Mi bizony elvártuk volna, hogy a hagyományos felületet stílusában is közelítsen a Metróhoz - erre kiváló példa a Windows Server 8 minimalista, esztétikus designja. Maradt tehát az idősödő Aero Glass, a Metro felület ellenpontjaként. Érdekes módon a Windows 95 óta először az előtelepített témák közül a Windows Classic is hiányzik, így csupán Basic és Aero Glass közül válogathatunk.

A Desktop módot a Start Screen megfelelő csempéjére kattintva lehet "elindítani" - ez az allegória azonban nem találó, az asztal ugyanis nem alkalmazás. Ugyan "bezárható" (eltüntethető a futó programok listájáról), a rajta futó ablakok és alkalmazások a következő "indításkor" is pontosan ugyanott maradnak, nincs szó a folyamat bezárásáról és elindításáról. A Desktop tehát a számítógép elindulásakor betöltődik, és ott is marad, amíg ki nem kapcsoljuk.

Ahogy korábban említettük, az asztali nézet újdonságainak listára rövid. Kibővült a többképernyős konfigurációk támogatása, így beállíthatunk különböző háttérképeket a különböző monitorokhoz, és a tálca is rugalmasabban konfigurálható több képernyős módban. Ezek felül megjelent a ribbon menürendszer a Windows Intézőben, ezt meglepően használhatónak találtuk - alapértelmezetten a ribbon minimalizált állapotban van, és csak a fülekre kattintva lesz látható. Megújult a fájlműveletek állapotát kommunikáló párbeszédablak is, konfliktusok esetén relevánsabb információkat kapunk, kérésre pedig grafikont húz sebességéről a művelet. A sokszor szidott sebességgel amúgy végre nincs probléma, mind a másolás, mind az áthelyezés, mind a törlés villámgyorsan (a hardver által limitáltan) történik.

Metrós Internet Explorer és gyári alkalmazások

A rendszer háromféle alkalmazásmodellt különböztet meg, a hagyományos asztali és a metrós programok mellett van egy böngészők számára fenntartott hibrid modell is. Ezt használja a Windows 8-cal szállított, szintén Consumer Preview verziójú Internet Explorer 10 is, vagyis az asztalon és a metrós felületen is ugyanaz az alkalmazás fut. A felhasználói felület természetesen a megfelelő környezethez szabott, így az asztalon a hagyományos nézetet, míg Metro alatt az érintésre optimalizált felületet kapjuk. Sajnos a böngésző képességei nem egységesek, Metro alatt például nincs lehetőség Flash lejátszásra, de más plugin sem működik. A béta állapotú böngésző sajnos nem bizonyult olyan stabilnak, mint az operációs rendszer, a fagyások és az érintőképernyő hibás kezelés rendszeres volt. Az alternatívák kedvelői számára jó hír, hogy a Google és a Mozilla is gőzerővel elkezdte a hibrid alkalmazásmodellt kihasználó böngészője kifejlesztését, így a Windows 8  piaci startjára várhatóan érett kínálatból válogathatunk.

Naptár alkalmazás figyelmeztető felirattal.

A Microsoft pontosan érzi, hogy a tabletek a hagyományos PC-k és az okostelefonok között helyezkednek el a felhasználók elvárásait tekintve is, így sokan igényt tartanak az okostelefonokból megismert natív email, naptár és névjegykezelő kliensre. Ezeket az operácós rendszerrel együtt szállítja is, a pontosan elnevezett Mail, Calendar és People alkalmazások formájában. Az alkalmazások képesek változatos online szolgáltatásokkal szinkronizálni, a listán a Google, a LinkedIn és a Facebook éppúgy megtalálható, mint a Microsoft saját rendszere.

Az előtelepített alkalmazásokhoz is sűrű rendszerességgel érkeznek a kisebb-nagyobb frissítések, erre szükség is van, a PIM-kliensek ugyanis egyelőre túlságosan fapadosak, instabilak és a szinkronizálás sem zökkenőmentes, de a frissítések során a hibákat várhatóan fokozatosan elhárítják a fejlesztők, a piaci startra pedig érett, alaposan tesztelt alkalmazásokkal érkezik a rendszer.

Windows Store

A Windows Store a metrós alkalmazások forrása. Ezzel kapcsolatban a Microsoft egy percre sem hagyott kétséget senkiben - az új alkalmazásboltból lehet letölteni a Metro felületet használó programokat, és a Store csak ilyen alkalmazásokat nyújt. Ugyan a rendszerben listázhatóak asztali alkalmazások is, azok nem töltődnek le és nem frissülnek a Store-on keresztül, a listázás csupán a készítőjük oldalára vezet.

A Store alkalmazás jelenlegi formájában kissé elnagyolt, nem használja ki a magasabb felbontású kijelzők extra pixeleit. A kezdőképernyőn tematikus csoportokba rendezve sorakoznak az alkalmazások, a keresés charm segítségével pedig keresni is lehet. A Store tartalma egyébként a Bing keresővel is integrálódik majd, mind az asztali webes kereséseknél, mind a böngésző címsorából indított keresések esetében. A keresésen és a kezdőképernyőn megemlített alkalmazásokon kívül van népszerűség alapján történő listázás is, így a szerkesztett tartalomra még várni kell.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft nem csinál titkot belőle, hogy egyértelműen az érintőkijelzőket tekinti a következő néhány év legfontosabb trendjének és ennek megfelelően készült a Windows 8 is. A vállalat szerint ez egy természetes trend, az ellenállás helyett pedig élére szeretne állni a forradalomnak. A vállalati felsővezetők már ma kérik-követelik saját használatra a tableteket, év végétől pedig igényeiket végre windowsos "ízben" is kielégíthetik. A vállalati alkalmazások metrós átállása természetesen nem fog egyik pillanatról a másikra lezajlani, a Microsoft azonban már dolgozik partnereivel az új felületet használó alkalmazások kifejlesztésén. Saját nagyvállalati szoftverei, például a Dynamics várhatóan 2013-tól fogva érkeznek majd Metro interfésszel, a következő néhány éven belül tehát jelentős átalakulás várható az enterprise szektorban is.

A vállalatok számára a Windows Store felemás híreket tartalmaz. A hivatalos alkalmazásbolt nem menedzselhető, sem a telepített alkalmazások, sem a frissítések nem vezérelhetőek központilag. A Microsoft azonban lehetővé teszi a Store letiltását vállalati környezetben, ilyenkor a cég belső alkalmazáskatalógusával helyettesíthető, ahol az engedélyezett alkalmazások sorakoznak.

Konklúzió

A Windows 8 ismeretében senki számára nem lehet kérdéses, hogy a következő vásárolandó PC-nek érintőképernyősnek kell lennie, mert enélkül a Windows 8 félkarú óriás. A fejlesztés során az innováció elsöprő része az új felületre összpontosult, annak maradéktalan élvezetéhez pedig (bármit állítson is a Microsoft), szükséges az érintőkijelző.

A billentyűzetet-egeret használók számára sem visszalépés az új operációs rendszer, de a látványos előrelépésekről lemaradnak. Az újdonságokat persze tanulni kell, veterán Windows-felhasználók számára pedig könnyen túl meredek is lehet a tanulási görbe. A Microsoft számára nagyobb probléma lehet rövid és középtávon, hogy a tablettel vagy érintős kijelzővel nem rendelkező fogyasztók számára a Windows 8 nem akkora fejlődés, mint a Windows 7 volt nagy házon belüli ellenfeléhez, az XP-hez viszonyítva.

A cikk a Windows 8 Consumer Preview alapján készült, így a benne foglalt állítások nem minden esetben lesznek érvényesek a végleges, piacra kerülő operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról