Szerző: Bányai György

2007. október 3. 12:25

Kipróbáltuk: Logitech Squeezebox vezeték nélküli zenelejátszó

Egyre többen tárolják zenegyűjteményüket PC-n MP3-állományok formájában, de élvezni az otthoni Hi-Fi berendezésüket szeretnék őket. Közel sem biztos, hogy a Hi-Fi és a PC ugyanabban a szobában találhatók, ami bonyolíthatja a kábelezést, szerencsére már vannak olyan készülékek, amelyek akár vezeték nélküli hálózaton keresztül is képesek megszólaltatni a PC-n tárolt dalokat. Ilyen a Logitech Squeezebox is, amely ezen felül még webrádiók adását is képes befogni.

[HWSW] Egyre többen tárolják zenegyűjteményüket PC-n MP3-állományok formájában, de élvezni az otthoni Hi-Fi berendezésüket szeretnék őket. Közel sem biztos, hogy a Hi-Fi és a PC ugyanabban a szobában találhatók, ami bonyolíthatja a kábelezést, szerencsére már vannak olyan készülékek, amelyek akár vezeték nélküli hálózaton keresztül is képesek megszólaltatni a PC-n tárolt dalokat. Ilyen a Logitech Squeezebox is, amely ezen felül még webrádiók adását is képes "befogni".

Előzmények

2004 decemberében, közel 3 éve jelentek meg az első vezeték nélküli hálózatokból internetrádiót elérni képes zenelejátszók, melyek egyik első képviselője a Terratec gyártó Noxon Audio névre keresztelt, már számos generációt megélt készüléke volt. A Noxont Audiót és a most bemutatásra került Logitech Squeezeboxot egymás mellé téve kijelenthetjük, hogy bizony a három évnyi távolság meglátszik a készülékeken, akár a kiforrottságot, akár a tehnikai megvalósulást, akár a külső megjelenést vesszük górcső alá.


A Squeezebox megjelenése stílusos, kijelzője informatív

Kicsomagolás után

A Logitech Squeezebox külsőre egy igen szemrevaló, 802.11 b/g szabványú vezeték nélküli hálózaton (WEP és WPA is támogatott) keresztül zenét lejátszani képes lejátszó. A lejátszandó zenék között egyaránt lehet internetrádió streamelt anyaga, vagy akár a számítógépünk merevlemezének könyvtáraiban található zenei állomány. Az ismert formátumok nem csak az MP3 kódolásban merülnek ki: a készülék ismeri az AAC, WMA, Ogg, FLAC, Apple (veszteségmentes), WMA (veszteségmentes) és WAV formátumú zenefájlokat is. A Squeezebox azonban többet is nyújt: internetes szolgáltatással is összekapcsolható.

Az MP3tunes Music Locker szolgáltatás igénybevételekor a regisztrált felhasználók az első hónapok ingyenes üzeme után havidíjért online tárhelyet kapnak, amelybe feltölthetik akár teljes zenei gyűjteményüket is, amelyet aztán akár a számítógép bekapcsolása nélkül is elérhetnek. Természetesen a működéshez egy vezetéknélküli hálózati útválasztó továbbra is szükségeltetik, de tény, hogy akadhat olyan extrém helyzet, amikor gép nincs, azonban WLAN-router van a közelünkben.

A kevesebb mint fél kilogramm tömegű Squeezebox külső méreteinek ismertetése során egy idejétmúlt mértékegység, a VHS videokazetta juthat az eszünkbe, amely leginkább közel áll a fizikai befoglaló méreteihez, ami számokban kifejezve 192x93x80 milliméter (talppal együtt). Az előlap két részre tagolt, a felső, a Squeezebox teljes szélességén végigfutó, az információt zöld színben megjeleníteni képes 320x32 pixeles kijelző fekete füstüvege (plexi) amely alatt egy Logitech emblémával diszkréten díszített fémlemez az uralkodó stíluselem. Az elegáns megjelenés manapság nem idegen a Logitech termékeinél, gondoljunk csak a gyártó vezeték nélküli lézeres egér sorozatára, vagy akár hangszórókészleteire.


Balról jobbra: fülhallgató csatlakozó, RCA, optikai és koaxiális digitális hangkimenet, 10/100 hálózati LAN aljzat, végül a tápegység csatlakozója

Tapasztalatok

A beüzemelés során a készülékhez a hálózati tápegységet csatlakoztattuk először, majd a szabványos RCA-csatlakozókra kötöttük hangkeltő berendezésünket, amely egy AUX, tehát külső jelforrás bemenetével ellátott minitorony volt, emellett a Squeezebox rendelkezik egy 3,5 mm-es fülhallgatókimenettel is. A további csatlakozók között megtalálunk egy, a készüléket vezetékes hálózati kapcsolatra alkalmassá tevő Ethernet-aljzatot is, sőt, még digitális hangkimenet (optikai és koaxiális egyaránt) is kiegészíti a hátoldali repertoárt. A Squeezebox távirányítóját megetettük az elemekkel, enélkül az eszköz nem is működik, hiszen a lejátszón egyetlen gombot sem találunk, így már a beállításkor is csak ez az egyetlen lehetőség az adatközlésre.

A kijelző-távirányító páros rendkívül könnyen használható, a kijelzőn minden szükséges információ megjeleníthető, változtatható még a betűméret is. A távirányító nyomkodása közben nem érzékelhető késlekedés, olyan érzésünk támadt, mintha magán a szerkezeten nyomkodtuk volna a gombokat. A kijelzőn egyébként készenléti üzemmódban az óra és a dátum kerül kijelzésre, ennél a funkciónál említésre méltó, hogy a Squeezebox még ébresztésre is képes.


A Squeezebox SlimServer alkalmazásának webes felülete

A PC-nken tárolt hanganyagokhoz a Squeezebox egy kliensprogram, a SlimServer feltelepítése után fér hozzá. Az alkalmazásban beállítható többek között a zenéket tartalmazó könyvtár, illetve módosíthatók a beállítások is. A beállítások és a vezeték nélküli hálózatunkhoz történő csatlakoztatás után az internetes rádiókat hallgattuk meg, amelyek közül választani egyszerű, mert a kijelző flottul pörgő menüje ehhez rendkívül jól használható. Ezután a számítógépünkön tárolt zenei állományainkat vizsgálgattuk, amelyek között az ID3-tagekben található információk alapján lehet válogatni.

A Squeezeboxot alig hallható zaja, valamint kiegyenlített frekvenciamenete miatt szívesen hallgattuk, akár fülhallgatón keresztül is. A hangképre ráhatásunk nincs, nem állíthatjuk a mélyeket és a magas hangokat (de nem hiányzott a fülhallgatót használva sem), azonban a hangerőt igen magasra is tekerhetjük, így a zúzósabb hard-rock tételekhez is társíthatunk akár fejszaggató jelszintet. A helyben, vagy a Music Locker tárhelyen tárolt zenék hallgatása esetén beállítható az ismétlés, vagy a véletlenszerű lejátszás is, sőt kereshetünk is a számok között, de beállíthatunk kedvenceket is.

Konklúzió

Általában a minőségi dolgok sokba kerülnek, sajnos ez fokozottan igaz a túlárazott Squeezeboxra is, amelyet esélyünk sincs 72200 forint alatt megvásárolni, hacsak nem az apróhirdetések között böngészünk használtat keresve. Tény, hogy az általános zenehallgatási lehetőségek között élvezeti cikként is felfogható a vezeték nélküli zenelejátszók családja, de abban az esetben kevésbé, ha tudomásunk van arról, hogy például a Pinnacle SoundBridge névre keresztelt készsége -- igaz, online szolgáltatás nélkül -- SD kártyafoglalattal már 30 ezer forint alatt megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról