Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 30. 11:18

Kipróbáltuk: HP Compaq 2510p üzleti noteszgép

Az igen népszerű nc2400-as és nc4400-as modelleket váltja a HP kínálatában a vállalat új ultrahordozható noteszgépe, a Compaq 2510p. A cég mérnökei az idén nyáron piacra dobott új notebook-modellek tervezésekor valószínűleg a forró napokban kedvelt hűsítő italra gondoltak, így eshetett, hogy a gépek fejlesztési kódneve egytől egyig ismert sörmárka, a 2510p esetében a müncheni Spaten kínálatában szereplő Optimator.

[HWSW] Az igen népszerű nc2400-as és nc4400-as modelleket váltja a HP kínálatában a vállalat új ultrahordozható noteszgépe, a Compaq 2510p. A cég mérnökei az idén nyáron piacra dobott új notebook-modellek tervezésekor valószínűleg a forró napokban kedvelt hűsítő italra gondoltak, így eshetett, hogy a gépek fejlesztési kódneve egytől egyig ismert sörmárka, a 2510p esetében a müncheni Spaten kínálatában szereplő Optimator.

Új modellszámozás

Mielőtt belekezdenénk a gép ismertetésébe, essen pár szó a HP új notebook-kínálatáról. A Compaq 2510p a legkisebb és legkönnyebb gépe a HP-nak jelenleg, a kifejezetten üzleti felhasználásra szánt 2-es sorozat első tagja. Típusjelzésében a második szám a sorozaton belül elfoglalt relatív pozíciót jelenti, az 5-ös arra utal, hogy a HP később felfelé és lefelé is bővíteni fogja a kínálatot (felfelé már meg is tette a 2710p tablet PC-vel). A harmadik helyérték a generációt jelöli, a negyedik szám pedig attól függően 0 vagy 5, hogy az adott notesz Intel vagy AMD processzorra épül-e. Hasonló jelölési módszert a HP ProLiant szervereknél is láthattunk már.

A 2510p típusjelzésében a p betű arra utal, hogy a gép professzionális felhasználásra készült. Ez nem csak a konfigurációban (pl. beépített ujjlenyomatolvasó, fényérzékeny háttérvilágítás, karcálló és cseppálló billentyűzet) érhető tetten, hanem olyan extra szolgáltatásokban is, mint az egy évig garantált életciklus. A HP új notebook-sorozatában az ultrahordozható 2-es sorozat mellett a 6-os és 8-as család jelent még meg, előbbiek 14,1-15,4” kijelzős középkategóriás gépek, utóbbiak pedig professzionális felhasználásra szánt munkaállomások, akár 17” átlójú, 1920x1200 pixel felbontású megjelenítővel.

Tesztünk alanya, a Compaq 2510p egy 12,1 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel szerelt szubnotesz, amelynek a legfontosabb előnye a vetélytársaival (pl. ThinkPad x-sorozat, Dell Latitude D420), szemben, hogy beépített optikai meghajtót is tartalmaz. A kisméretű gép tervezői kifejezetten a sokat utazó üzletemberekre gondoltak a 2510p megalkotásakor: a notesz induló tömege 1,3 kilogramm, bár ez optikai meghajtó nélkül és a legkisebb, háromcellás akkumulátorral értendő, de az utazótömeg még így is 2 kilogramm körül marad, beépített optikai meghajtóval, töltővel és tartalék akkumulátorral is.

HP Compaq 2510p

Az Intel legújabb generációs Centrino platformjára, a Santa Rosára épülő üzleti notesz minden újdonságot felvonultat, amely ma egy modern noteszgéptől elvárható, így például a kijelző háttérvilágítását már nem hidegkatód-fénycső (CCFL), hanem LED-ek biztosítják, a merevlemezen tárolt adatokat háromirányú gyorsulásérzékelő védi a leeséskor esetleg bekövetkező károsodástól, az illetéktelen hozzáférések megakadályozása ellen pedig ujjlenyomat-olvasó is került a gépbe. A kijelző alatti részen a Wi-Fi és a Bluetooth ki-bekapcsolása, a hangszóró némítása, illetve a hangerő állítása pedig dögös érintőgombokkal történik.

Lassú a merevlemez

A visszafogott, ezüstszürke színű, magnéziumötvözetből készült vázzal merevített házban az Intel legújabb generációs Centrino platformja dolgozik: a hosszú akkus üzemidő érdekében a processzor ultra-alacsony feszültségű (ULV), 1,2 gigahertzes Core 2 Duo, a beépített merevlemez pedig az optikai meghajtó általi helyszűke miatt csak 1,8 hüvelykes, az Apple iPodokból is ismert 80 gigabájtos Toshiba MK8000-es sorozatából való. Utóbbi szerintünk nem a legszerencsésebb választás, legalábbis a tesztgép Windows Vista operációs rendszere folyamatosan dolgoztatta a percenként csak 4200-at pörgő, PATA felületű meghajtót, ezért a programok is lassan indultak és az operációs rendszer is nehézkesen állt fel. A nálunk járt masinában1 gigabájt DDR2 memória kapott helyet, a folyamatos swappelés elkerülése érdekében mindenképp érdemes a gépet 1,5 vagy a maximális 2 gigabájttal rendelni, ezzel tehermentesítve a lassúcska merevlemezt.

Egyebekben a gép teljesítménye megfelelő volt, az ULV Core 2 Duo processzor és az Intel G965 chipkészletbe épített X3100 videovezérlő üzleti felhasználásra teljesen elég, játékra, videovágásra vagy grafikai munkákra nyilván nem vesz senki ilyet, de nem is erre való. Az alacsony fogyasztású alkatrészeknek köszönhetően az akkus üzemidő is elég hosszú, még a legkisebb, háromcellás akkumulátorral is túlszárnyalható a 2 óra, a legnagyobb, kilenc cellás akksival viszont kis szerencsével akár 7 órán át is dolgozhatunk, ez nyilván a futtatott programoktól és a használt perifériáktól függ. Kikapcsolt Wi-Fivel és Bluetooth-szal nyugalmi állapotban a 2510p fogyasztása alig 8 watt, de még megizzasztott processzorral és merevlemezzel is kevesebb mint 15 wattot mértünk. A háromcellás akkumulátor kapacitása 28,8 Wh, a hatcellásé 55 Wh, míg a kilenccellásé 93 Wh.

A LED-es háttérvilágítással rendelkező (a HP terminológiája szerint Illumi-Light) szélesvásznú (1280x800 pixeles felbontású) kijelző szerencsére nem az utóbbi időben divatba jött tükröződős (GlareType) típus, így még erős fényben is jól látható, olvasható. A kijelző alatt kapott helyet a fényérzékelő, amely a háttérvilágítás erősségét szabályozza. A HP szerint csak a LED-es háttérvilágítás révén 10 százalékkal hosszabbodik az akkus üzemidő, ezen a fényviszonyoktól függően automatikusan elsötétedő képernyő valószínűleg még egy kicsit segít. Nem voltunk viszont megelégedve a kijelző robosztusságával, a képernyő a magnéziumötvözetből készült keret ellenére aggasztóan hajlékonynak tűnt, de ha a gépet kellő körültekintéssel használjuk (értsd: nem dobjuk ki nyitott kijelzővel a második emeleti ablakból a betonra), ez aligha okoz majd gondot. Cserébe a 2510p fedele rendkívül vékony és könnyű.

HP Compaq 2510p

Apróság, de a Compaq 2510p pöcökegérrel és scrollozós tapipaddal egyaránt rendelkezik, így mindkét beviteli módszer kedvelői egyformán kényelmesen használhatják. Szintén ilyen figyelmesség a cseppálló billentyűzet, amelyet csak az tud értékelni, aki már vitt szervizbe notebookot ráfröccsent folyadék miatt. A billentyűzet és az azt körülvevő rész különösen ellenálló kialakítású, a HP állítása szerint még tartós használat esetén sem kopik vagy használódik el, így a notebook még évek múltán is újszerűnek hat, ami egy esetleges eladáskor tízezrekkel növelheti a gép árát. Noteszeknél különösen sarkallatos pont a billentyűzet, a 2510p esetében ezt nem érheti szó, a billentyűzet kellően merev, kényelmes rajta gépelni.

Ami a csatlakoztatási lehetőségeket illeti, a gépben természetesen van USB2.0-port (két darab), 56k modem és Ethernet-vezérlő, valamint Intel 4965ABG Wi-Fi vezérlő, illetve Bluetooth-adóvevő is. Ezen kívül a notesz tartalmaz egy FireWire-portot, PC-kártyahelyet, Secure Digital kártyaolvasót is. Külön kérésre a gépet októbertől 3G-modemmel is tudja szállítani a cég. A géphez dokkolót is kaptunk a HP-tól, amelynek érdekessége, hogy még a legnagyobb kapacitású, kilenc cellás akkumulátorral is beletehető a gép, nem kell a dokkoláshoz leszerelni vagy kicserélni az akkut.

Tetszett

Összességében pozitív benyomást tett ránk a HP Compaq 2510p, amely számos apróságot vonultat fel, amelyek kiemelik a versenytársak közül. Ezek közé tartozik például a LED-es háttérvilágítással ellátott kijelző, a fényérzékelő, valamint a beépített optikai meghajtó is . Nettó 324 ezer forintos ajánlott fogyasztói árát ennek ellenére kicsit soknak érezzük, ennél lényegesen olcsóbban kapható a kategória koronázatlan királya, a Lenovo/IBM ThinkPad x60s, amely hasonló tömeg és akkus üzemidő mellett nagyobb teljesítményt kínál, és a felépítése is robosztusabb. Igaz, a ThinkPadben nincs beépített optikai meghajtó, de erre manapság egyre kevésbé is van szükség szerintünk. Mindezek ellenére jó notebook a HP Compaq 2510p, bátran ajánljuk mindenkinek, aki kicsi és könnyű gépet keres hosszú akkus üzemidővel és fontos számára a beépített optikai meghajtó.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról