Szerző: Vörös Péter

2001. június 19. 12:41

Az Oracle a várakozásoknál magasabb nyereséggel, de alacsonyabb forgalommal zárta negyedik pénzügyi negyedévét

[Yahoo, Reuters] A negyedik pénzügyi negyedévet a világ második legnagyobb szoftvergyártója 855 millió $-os (részvényenként 15 centes) nyereséggel zárta, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 926 millió $-os (részvényenként 15 centes) nyereségével. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 14 centes nyereségre számítottak. A május 31-én végződött negyedik pénzügyi negyedévben a cég forgalma 3,27 milliárd $ volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 3,37 milliárd $-ral. Az elemzők 3,4 milliárd $-os forgalomra számítottak.

Jeff Henley, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy bár a gazdaság lassulása visszavetette a forgalom növekedést, de így is sikerült javítani a nyereséget, míg a haszonrés a pénzügyi év során a legjobb volt a most zárult negyedévben. Az ilyen nehéz gazdasági környezetben ez igen jó eredménynek mondható.

A cég a harmadik negyedévben profitfigyelmeztetést tett közzé, de most erre nem került sor. Márciusban a cég vezetői arról nyilatkoztak, hogy nagyjából változatlan lesz a forgalom, míg a nyereség részvényenként 15 cent lesz.

Az Oracle múlt hét csütörtökön készült el adatbázis szoftverének legújabb verziójával, a 9i-vel és egy olyan árazási rendszert jelentett be, amelynek révén e téren is (újra) versenyképes lesz a cég az IBM-mel és a Microsofttal.

A pénzügyi év egészében a cég nettó nyeresége 25%-kal 2,6 milliárd $-ra (részvényenként 44 centre) emelkedett, míg a forgalom 7%-kal 11 milliárd $-ra nőtt.

Az Oracle adatbázis üzletága 1%-os csökkenéssel 2,4 milliárd $-os forgalmat ért el és a 2001-es pénzügyi évben a cég forgalmának kb. 80%-át tette ki. Ezen a piacon erősen lehetett érezni a gazdaság és a növekvő verseny hatását (ld. IBM és Microsoft).

Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a cég kulcsfontosságú üzletága hamarosan visszatér a hagyományos 15-20%-os növekedéshez. Azt is fontosnak tartotta Ellison megjegyezni, hogy a múlt héten piacra dobott 9i adatbázis szoftver már az első negyedévben hozzá fog járulni a bevételekhez.

Az alkalmazás üzletág olyan piacon versenyez, ahol a többi vetélytársak a Siebel Systems, az SAP és a PeopleSoft és Ekoniak szerint eddig itt nem volt túl sikeres az Oracle: a negyedik negyedévben a cég alkalmazásai 24%-kal estek vissza a negyedik negyedévben. Bob Austrian, a Banc of America Securities egyik elemzője szerint az alkalmazások csökkenése erősebb volt a vártnál.

Austrian azt is hozzátette azonban, hogy a cég rendkívül eredményes a költségcsökkentés terén. Ellison szerint még mindig van lehetőség ésszerű költségcsökkentésre a cégnél.

Henley szerint remélhetően a negyedik pénzügyi negyedév jelenti a mélypontot és a következő pénzügyi negyedév ill. év már jobban fog sikerülni. Jon Ekoniak, a U.S. Bancorp Piper Jaffray egyik elemzője szerint összességében úgy tűnik, hogy a cég elérte a mélypontot, "mindenképpen más a helyzet most, mint az előző negyedéves eredmények bejelentésekor.

Henley bejelentette, hogy az első pénzügyi negyedévre a cég várhatóan eléri vagy meghaladja az elemzők részvényenként 8 centes nyereség előrejelzésést. Március óta ez volt az első pozitív megjegyzés Henley részéről a céggel kapcsolatban.

A cég részvényárfolyama hétfőn 0,16$-ral (1,07%-kal) 14,84$ esett vissza. A negyedéves jelentést a tőzsdei zárás után tette közzé az Oracle, így várható, hogy ma jól fog szerepelni a cég a tőzsdén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról