:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 19. 11:37

A mobiltelefon iránti csökkenő kereslet érzékenyen érinti a flash memória gyártók forgalmát és árait

[EB News] Eleinte úgy tűnt, hogy a mostani chip piaci visszaesés nem érinti a flash memória piacot. A legújabb jelek azonban arra utalnak, hogy ez nincs így: Alan Niebel, a Web-Feet Research egyik elemzője szerint a várható növekedés az eredetileg előrejelzett 50%-kal szemben 10% vagy kevesebb lesz. Az év korábbi részében az IC Insights elemzői 38%-ról 19%-ra csökkentették becsléseiket és a múlt héten azt jelezték, hogy még ennél is alacsonyabbra kell módosítani az előrejelzéseket.

A Semiconductor Industry Association (SIA) legutóbbi előrejelzéseiben 10,3 milliárd $-os flash memória forgalmat prognosztizáltak világszerte, ez 3%-kal alacsonyabb, mint 2000-ben.

A gondok fő okozói immár ismerősnek tűnhetnek olvasóink számára: magas készletek, alacsony forgalom a telekommunikációs ill. PC szektorban, globális gazdasági gyengülés.

Hagyományosan a mobiltelefon piac volt a flash memóriák legfontosabb piaca kb. 25%-os részesedéssel. A Nokia, amely 35%-os részesedéssel rendelkezik a mobiltelefon piacon, múlt héten jelentett be profitfigyelmeztetést és azt jelezte előre a cég, hogy a második negyedéves profit alacsonyabb lesz a tervezettnél, mivel a globális eladások a reméltnél gyengébben alakultak.

Az elemzők most úgy vélik, hogy az idén összesen 410 millió mobiltelefon fog elkelni világszerte, szemben az év elején előrejelzett 500 millióval. Az AMD, a második legnagyobb flash memória gyártó, előrejelzéseinél kb. 10%-kal alacsonyabb ez a 410 milliós szám. A cég már áprilisban közölte, hogy a flash piac lényegében szinten fog maradni az idén. A márciusi 7,54$-os átlagos eladási ár áprilisra 4,52$-a zuhan le, ilyenre a SIA szerint még soha nem volt példa.

Úgy tűnik azonban, hogy júliustól kezdve javulás várható, mondta Brian Matas, az IC Insights egyik elemzője. Az év eleji kamatlábcsökkenések hatása a harmadik és negyedik negyedévben fog jelentkezni az amerikai gazdaságban, a év végi ünnepi szezonra a megrendelések rendszerint már júliusban elindulnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.