Szerző: Vörös Péter

2001. június 19. 12:10

Egyes befektetők szerint lehetséges, hogy a Cisco nem fogja elérni a negyedik pénzügyi negyedéves nyereség-előrejelzéseket

[Bloomberg] Steve Mygrant, a Fifth Third Bank technológiai alap menedzsere szerint előfordulhat az, hogy a Cisco Systems, a világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója nem fogja tudni elérni a július 28-án végződő negyedik pénzügyi negyedéves tervezett nyereséget, de lehetséges az is, hogy az első pénzügyi negyedévben vagy a 2002-es pénzügyi évben vagy ezen időszakok mindegyikében alatta marad a cég a várakozásoknak. Az alap több, mint 6 millió Cisco részvénnyel rendelkezik.

Boris Boehm, a Nordinvest pénzügyi menedzsere szerint előfordulhat az, hogy a cég nem éri el a negyedik negyedéves célkitűzéseket. A Nordinvest szintén rendelkezik Cisco részvényekkel.

A Cisco olyan riválisai jelentettek be nemrég profitfigyelmeztetést, mint a Juniper Networks és a Nortel Networks, arra hivatkozván, hogy csökken a kereslet a telekommunikációs berendezések iránt. Ezek a piaci hatások kellemetlenül érinthetik a Ciscót is, hangsúlyozta Boehm, Mygrant és több elemző is.

Abby Smith, a Cisco szóvivője azt közölte, hogy "a negyedév során nem fűzünk kommentárt az ilyesfajta találgatásokhoz". A San Jose (Kalifornia) központú cég a negyedik pénzügyi negyedévben a harmadik negyedéves 4,73 milliárd $-os forgalomhoz képest 0-10%-os csökkenést vár.

A Cisco részvényárfolyama az elmúlt egy év alatt 75%-kal csökkent és a következő 1 évben 14-20$ között lesz, mondják az elemzők. Ez a sáv a mostani szinthez képest 16%-os csökkenés és 20%-os emelkedés között van. A cég részvényárfolyama hétfőn 0,15$-ral (0,90%-kal) 16,50$-ra csökkent. Az előző egy év csúcspontja 70$ volt 2000. augusztus 9-én.

A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 2 centes nyereségre számítanak (nem számítva az egyszeri költségeket) és 4,3 milliárd $-os forgalmat. Az első negyedéves várakozások: részvényenként 5 centes nyereség és 4,4 milliárd $-os forgalom.

A Cisco harmadik pénzügyi negyedéves forgalma 4,2%-kal 4,73 milliárd $-ra csökkent az előző negyedévvel szemben, ez volt az első olyan alkalom a vállalat 1990-es tőzsdei bevezetése óta arra, hogy a forgalom csökkent az előző negyedévhez képest.

John Oglesby, a Legacy South portfolió menedzsere szerint az igazán fontos kérdés nem is az, hogy mi történik a mostani pénzügyi évben, hanem az, hogy vajon elérte-e már a cég a mélypontot. Erre a kérdésre pedig ma még nehéz biztos választ adni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról