:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 19. 00:08

Boeing-Lufthansa megállapodás a repülőgépes internethasználatról

[Yahoo, Reuters] A Boeing múlt héten jelentette be, hogy három nagy amerikai légitársasággal (American Airlines, United és Delta Air Lines) megállapodott arról, hogy a cég Connexion by Boeing internetes rendszerével szerelik fel a jövőben a repülőgépeket. Most negyedikként a német Lufthansa AG is megállapodott a Boeinggel arról, hogy broadband szolgáltatással szerelik fel a cég (indulásként) 80 repülőjét. Elsőként az interkontinentális repülőgépek kerülnek sorra.

A cégek nem tették közzé a megállapodás pénzügyi részleteit. A három amerikai légitársaság egyben tőkés partnere lett az új szolgáltatásnak, a Lufthansa ezzel szemben kizárólag ügyfél lesz, jelentette ki Scott Carson, a Connexion elnöke. Carson elmondta, hogy nincs kizárva újabb részvényesek bevonása, de jelenleg nem keres ilyen jellegű partnereket a cég.

Az American, a United és a Delta azt közölte, hogy a Connexiont 5-500 repülőgépbe fogják installálni. A Lufthansa tervei szerint először a Boeing 747-es járatok kerülnek sorra.

A Boeing egyetlen jelentős vetélytársa, az európai Airbus Industrie múlt héten jelentette be internetszolgáltatását, amely ugyan csak narrowband csatlakozást jelent, viszont azonnali hatállyal elérhető. A Connexion szolgáltatása leghamarabb a jövő évben indul be.

A felmérések szerint az egyik legfontosabb felhasználás az lesz, hogy az üzleti utazók repülés közben is tudnak dolgozni, e-maileket küldeni és (a Connexion esetében) használni cégük webhelyét. Az elemzők szerint a business class utasok nagy része számára vonzó szolgáltatásról van szó, márpedig a légitársaságok nyereségességét jórészt ez a piaci szegmens határozza meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.