Szerző: Vörös Péter

2001. június 18. 00:13

Kína már az év vége előtt leelőzi az USA-t a mobiltelefon használók számában

[EB News] Világszerte gyengül a mobiltelefon kereslet, ezzel szemben Kínában jelentős növekvés tapasztalható, aminek eredményeként úgy néz ki, hogy az év végére a világ legnagyobb lakosságú országa le fogja előzni a világ legnagyobb gazdaságát e téren. Egyes elemzők szerint a kínai mobilpiac növekvése az idén 50% lesz.

Joe Yiu, a Motorola félvezető termék szektor alelnöke és általános igazgatója szerint idén Kínában 45 millióval nő a mobiltelefon előfizetők száma, így az év végére 130 millió felhasználó lesz. Ezzel szemben az USA-ban a 2000-es 100 millió felhasználó szám viszonylag csak kis mértékben fog nőni az idén a Motorola szerint.

Yiu elmondta, hogy a növekedés a világ többi részében tapasztalható lassuláshoz képest jelentős, a kínai piac potenciálja még messze nincs kiaknázva. "Az eladások új hulláma fog elindulni, mihelyt a kevésbé fejlett vidéki területeken is beindul a mobiltelefon szolgáltatás. Az életszínvonal és a telefon felhasználási jellemzők igen gyorsan változnak Kína vidéki részein" - mondta Yiu.

Raymond Lee, az AMD Ázsia/Csendes-óceáni alelnöke is megerősítette azt, hogy a kínai mobiltelefon piacon semmi jel nem utal a lassulásra: a világ többi részével ellentétben a kínai mobiltelefon piacon jól fogynak a flash memória alkatrészek. Májusban az AMD újratárgyalta a flash memória eladási szerződést a Fujitsuval, a közös vállalatbeli partnerével, így a cég immár közvetlenül értékesíthet flash IC-ket Kínában.

A kínai mobiltelefon gyártók is optimisták a hazai piacot illetően. Jellemző a Kejian Corp. esete, amely azt várja, hogy idei eladásai 33%-kal, közel 1 millióra nőnek. E hónap elején a Sanghajban rendezett Elexpro Communications 2001 kiállításon a Nokia, az Ericsson, a Siemens és a Kyocera képviselői egyaránt optimistán nyilatkoztak a kilátásokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról