Szerző: Vörös Péter

2001. június 18. 03:04

Az Adobe a várakozásoknál jobb eredményekkel zárta második pénzügyi negyedévét

A grafikus programokat gyártó óriás a június 1-ével zárult második pénzügyi negyedévben 61,3 millió $-os (részvényenként 25 centes) nyereséget ért el, szemben a tavalyi 65,8 millió $-ral (részvényenként 26 centtel). Az egyszeri költségeket nem számítva a nyereség 25%-kal 121,5 millió $-ra (részvényenként 34 centre) nőtt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 97 millió $-os (részvényenként 26 centes) nyereséggel és a First Call által reprezentált elemzők által várt részvényenként 29 centtel.

A cég negyedéves forgalma 15%-kal, 300,1 millió $-ról 344,1 millió $-ra nőtt, ez megfelel a cég előző negyedév végén helyreigazított előrejelzéseinek. Bruce Chizen, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy "nagyon elégedettek az eredményekkel, főként a jelenlegi gazdasági környezetben". Chizen megjegyezte, hogy a cég "e-papír" üzletága 67%-kal 53,8 millió $-ról 90 millió $-ra emelkedett, e szegmens 99%-át az Acrobat szoftver adta.

A Web publishing részleg forgalma 6%-kal 130,1 millió $-ról 137,3 millió $-ra nőtt, a cég immár ide sorolja a Photoshop-ot is, amely természetesen e kategória forgalmának nagy részét adta. Chizen szerint főként a Photoshop-ot tartalmazó programcsomagok voltak népszerűek, a Photoshop önálló eladásai csökkentek, mivel sok grafikus tervező későbbre halasztja szoftver vásárlásait. A média publishing részleg forgalma 8%-kal 81,5 millió $-ról 88,1 millió $-ra nőtt, ide tartozik egyebek között az Illustrator és az éppen nemrég megújult PageMaker (immár 7.0 verziószámmal).

A következő negyedévet illetően Chizen annyit mondott, hogy a várakozások szerint a harmadik negyedév forgalom szempontjából nagyjából olyan lesz, mint az egy évvel korábbi harmadik negyedév, de a nemrég bemutatott Illustrator 9.0 jó forgalmi adatai megnehezítik az összehasonlítást.

Az Adobe azt várja, hogy a második negyedévre jellemző gazdasági környezet várhatóan hasonló lesz a harmadik negyedévben is. A cég azt is figyelembe vette, hogy esély van arra is, hogy Ázsiában is lassulás lesz. A negyedik negyedévet illetően pedig semmi konkrétumot nem tudott mondani Chizen. "Jelenleg alig lehet látni valamit azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a gazdaság állapota a negyedik negyedévben. Úgy vélem, hogy helytelen lenne bármilyen spekulációba fogni ezt illetően."

Chizen annyit elmondott a működési haszonréssel kapcsolatban, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben is 31% a cél, ezt az Adobe meg is haladta a második negyedévben, amikor 35.3% volt a haszonrés.

Chizen szerint jelentős termék upgrade-ek várhatók a negyedik negyedévben. "Ehhez még hozzá lehet tenni az átfogóan erős termékcsaládot és a szezonalítás hatását és valószínűleg sikerül az előző negyedik negyedévhez képest növekedést elérni. Egyelőre azonban a cég semmilyen konkrétumot nem árul el ezzel kapcsolatban, egyszerűen túl korán van ehhez. " A cég részvényárfolyama pénteken 0,55$-ral (1,41%-kal) 39,56$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról