:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 15. 06:59

Az Intel partnerei lassú második félévre számítanak

[Wall Street Journal] Az Intel részvényei emelkedtek valamelyest a múlt héten, mivel a cég bejelentette, hogy a második félévben a processzorkereslet erősebb lesz, mint az első félévben. Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója így fogalmazott: "Ez egyszerű trend, amelyet minden évben meg lehet figyelni". Ez konkrétan azt jelenti, hogy az Intelnél 1986 óta minden évben a második félév jobban sikerült az első félévnél.

Június 7-én a cég részvényárfolyama közel 6%-kal, 32,92$-ra emelkedett. A gond csak az, hogy azóta folyamatosan és elég jelentősen csökken a részvényárfolyam, ami csütörtökön 1,34$-ral (4,61%-kal) 27,72$-ra esett vissza. Az Intel vevői eléggé lehangoló hírekről számoltak be a szóban forgó időszakra vonatkozólag.

A Hewlett-Packard pl. arról adott jelentést a múlt héten, hogy a kereslet világszerte gyenge, ami ahhoz vezethet, hogy a cég nem tudja elérni célkitűzéseit, hacsak nem lesz képes jelentősen csökkenteni kiadásait. A HP nem az első IT cég, amely arról számol be, hogy a világ többi részén is lassulnak a gazdaságok - olyan régiókról van szó, amelyek a globális PC piac felét adják és jelentős vevői a hálózati és telekommunikációs vállalatoknak.

A Dell, az Intel talán legnagyobb vevője, májusban figyelmeztetést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a vállalati kereslet gyenge és csökkennek az árak, e héten pedig arról számolt be a cég, hogy a második ill. harmadik negyedévben sincs arra mutató jel, hogy a helyreállna a PC ipar. A Dell szerint leghamarabb a negyedik negyedévben kezd javulni az ipar helyzete, amit főként az erősödő amerikai gazdaság okoz majd.

Egyelőre kevés jel utal arra, hogy a PC gyártóknak okuk lenne arra, hogy több gépet gyártsanak (és így több processzort vásároljanak) az iskolai szezonra. A csökkenő eladások ahhoz vezettek, hogy jelentős készletek halmozódtak fel a kiskereskedelmi ill. nagykereskedelmi csatornákban, valamint a gyártóknál. Ez aggasztja az elemzők nagy részét, akik szerint a 8 hétnél is nagyobb készletszint egyértelműen nem jó jel a gyártók és azok beszállítói számára.

A bizonytalanság nemcsak a PC piacot érinti: a szerverek eladásai is lassulnak. A Nokia kedden tett közzé profitfigyelmeztetést, és a telekommunikációs berendezések gyártóinak részvényárfolyama is jelentősen visszaesett az utóbbi időben, mivel a kereslet gyengült és a készletszintek igen magasak.

Egyre több elemző ért egyet Roger McNamee, az Integral Capital Partners ügyvezető igazgatójával abban, hogy "nehéz arra a következtetésre jutni, hogy jelentősen jobb második félévre lehet számítani".

Az elemzők és a befektetők szerint viszonylag kevés ok van idén arra, hogy az otthoni PC vásárlók vagy vállalatok új készülékeket vegyenek. A vállalatok jelentős része új PC-ket vásárolt 2000 előtt vagy röviddel azután, és ezeket nem kell még upgrade-elni.

Az Intel Pentium 4-es processzorát tavaly novemberben mutatták be, ettől azt várta a cég, hogy növekszik forgalma - a gond csak az, hogy a videojáték őrülteket és a "heavy metal" multimédia felhasználókat leszámítva alig nyújt egyértelmű előnyt az új processzor.

Az egyik jó hírt a Microsoft Windows XP operációs rendszer megjelenése jelenti ez év végén - ám ez egyben ahhoz is vezethet, hogy a vásárlásaikat a negyedik negyedévre tolják ki egyes vevők.

Fred Hickey, a High Tech Strategist című befektetői hírlevél főszerkesztője szerint szinte minden jel arra utal, hogy az Intel szerencsés esetben az első féléves eredményt fogja elérni a második félévben, de lehet, hogy még ennél is gyengébb lesz az eredmény.

Ennek ellenére az Intel tudatosan növeli készleteit felkészülve arra az eshetőségre, hogy a kereslet pozitívan alakul, a második negyedéves készletszint jelentős részét adják a drágább Pentium 4 processzorok, mondta Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója. Az elemzők erre azt mondják, hogy a dolog sokba kerülhet az Intelnek, ha a kereslet gyenge marad. Az Intel processzorok ára így is folyamatosan csökken, bár Bryant szerint az árcsökkentések szintje az előrejelzéseknek megfelelően alakul.

Igaz, ami igaz, hagyományosan a PC-k 30%-a az év utolsó negyedévében kel el, és a Windows XP operációs rendszer sikere esetén akár az otthoni és a vállalati eladások is jól alakulhatnak. Elemzők és befektetők szerint az azonban egyértelműnek tűnik, hogy csalódni fognak azok a befektetők, akik az Intel nyereségének vagy forgalmának látványos emelkedésére számítanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.