Szerző: Ady Krisztián

2001. június 14. 18:30

mp3PRO: új hangtömörítési szabvány a Thomsontól

[BusinessWire] A Thomson multimedia ma jelentette be a világon legelterjedtebb hangtömörítési szabvány, az mp3 következő generációját, melynek a nem túl ötletes mp3PRO megnevezés jutott. Az új codec a hagyományos mp3-énál jobb minőséget ígér hatékonyabb tömörítés mellett: állítólag több mint 50%-kal csökkenthető a file-ok mérete, s így egyetlen CD-n akár 300-nál is több tömörített zenei szám tárolható.

Az mp3PRO anyagok lejátszhatóak hagyományos mp3-lejátszókon is, ilyenkor azonban nem élvezhető az új szabvány nyújtotta többlet. Az új codec két részre osztva tömöríti a hanganyagot: a mély-közép tartományokat hagyományos mp3 formátumba kódolja (ez biztosítja a kompatibilitást a régi formátummal), míg a magas - eddigi codecek által többnyire eldobált - tartományokat úgy tömöríti a jelfolyamba, hogy azt a régi lejátszók nem "látják". A két jelfolyam összesen alkotja a bitrate-et, mely a továbbfejlesztéseknek köszönhetően alacsonyabb érték mellett is jobb minőséget ígér.

A cég nem bíz semmit a véletlenre: az ingyenesen letölthető lejátszó és encoder program már elérhető, így bárki kipróbálhatja a legkisebb rizikó nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról