Szerző: Vörös Péter

2001. június 14. 09:23

A piacvezető EMC tovább növelte részesedését a külső információtároló rendszerek piacán

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC Corporation 2000-ben jelentősen növelte piaci előnyét versenytársaival szemben, a Gartner Dataquest független kutató cég legújabb felmérése szerint. Az EMC megerősítette első helyét az információtároló rendszerek piacán, 34,6 százalékosra emelt részesedésével, mely közel háromszorosa bármely másik beszállítóénak.

Az iparágról készült 2000. évi teljes, független felmérés kimutatta, hogy immár a második egymást követő évben az EMC részesedése a külső RAID tárolópiac bevételéből meghaladta a Compaq, az IBM, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems együttes piaci részesedését – ez a céget követő első négy versenytárs, valamint a négy legnagyobb szerverforgalmazó a világon.

A 10,8 százalékkal - ami kevesebb, mint egyharmada az EMC részesedésének - a távoli második helyet uraló Compaq volt az egyetlen másik olyan forgalmazó, amely kétszámjegyű piaci részesedést ért el 2000-ben. A Hitachi Data Systems nyolcadik helyre esett 2000-ben, 3,7%-os piaci aránnyal.

A felmérés, melyet a Gartner Group éves információtárolással foglalkozó konferenciáján (Storage Conference) ismertettek, aláhúzza annak a hangsúlyeltolódásnak a mozgatóerejét, amely a stratégiai szerepet és funkcionalitást egyre inkább a nyílt, intelligens információtároló megoldások felé tolja.

Felismerve ezt az eltolódást, számos nagyvállalat, mint például a Galileo International centralizált, szerver-agnosztikus információtároló infrastruktúrát alkalmaz. Frank Auer, a Galileo rendszerfejlesztési és működtetési igazgatója elmondta: “A végső cél bármely IT vállalat számára az információ. A szerverek és hálózatok egyetlen okból léteznek, és ez az információ hozzáférhetővé tétele.”

Roger Cox, a Gartner Dataquest vezető elemzője elmondta: “Az információtárolás vált a sikeres IT stratégia legfontosabb alkotóelemévé. A nagyvállalatoknak menedzselni kell egyre növekvő információtömegüket, illetve értéket teremteni belőlük. A leggyorsabb növekedés és a legnagyobb kereslet a hálózatra kapcsolt információtároló eszközök terén jelentkezik. A Gartner becslései szerint 2005-re a külső tárolók több mint 80 százaléka hálózatra lesz kötve.”

A Gartner Dataquest jelentése szerint az EMC a külső tároló rendszerek területén, a négy legnagyobb szerver operációs rendszer piaci szegmensében külön-külön is első helyen áll: Sun Solaris (EMC 43.1%, Sun 30.9%), Windows NT/2000 (EMC 31.9%, Compaq 24.9%), HP-UX (EMC 45%, HP 38.6%), és OS/390 (EMC 48.5%, IBM 29%). Az EMC szintén első helyen áll mint külső tároló beszállító a növekvő Linux piacon, derül ki a Gartner Dataquest felméréséből.

Az EMC 2000-ben a háttértár-menedzsment szoftverek piacán szerzett részesedését is megnövelte, a Gartner Dataquest áprilisi jelentése szerint, közel hat pontos növekedést mutatva a múlt évi 25,5 százalékos arányig. Az EMC túllépte az őt követő szoftver versenytársát több mint kilenc százalékponttal a gyors növekedést mutató nemzetközi tárolás-menedzsment szoftver piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról