Szerző: Vörös Péter

2001. június 14. 21:26

A német eKabel a Liberate Technologies szoftverét fogja használni interaktív TV-khez

[Wall Street Journal] Az EKabel-Kabel Hessen GmbH, az első nagyobb német kábel TV társaság, amely interaktív TV-ket dob a piacra szerdán jelentette be azt, hogy a cég a Liberate Technologies szoftverét fogja használni a szolgáltatáshoz. Az ügylet többek között azért is fontos, mert az eKabel nem a Microsoft szoftverét választotta.

A nagy, de egyelőre embrionális stádiumban lévő német piac azért is lenne fontos a Microsoft számára, mert Európában jelentős hátránya van a cégnek a két kaliforniai versenytárssal, a San Carlos-i Liberate-tel és a Mountain View-i OpenTV-vel szemben.

A Microsoft múlt héten indította el új szolgáltatását a portugál TV Cabo Portugal céggel, és a szoftver tesztelése folyik kábel TV társaságokkal Hollandiában.

A német ügylet pont egy olyan időszakban történik, amikor a Microsoftnak gondjai támadtak a szoftverrel az USA-ban, ahol múlt héten az AT&T (a Microsoft legnagyobb kábel TV-s partnere) bejelentette, hogy visszalép a Microsoft bonyolult szoftverének használatától csúcskategóriájú TV box-oknál. Ehelyett az AT&T arra kérte fel a Microsoftot és a Liberate-et, hogy fejlesszenek ki szoftvert egy új, középső kategóriájú set-top box-hoz. A Microsoft erről úgy nyilatkozott, hogy az AT&T elkötelezett amellett, hogy a cég fejlett szoftverét használja majd.

Az interaktív TV megjelenése azt jelenti, hogy a set-top box használatával a TV nézők pl. e-mailezhetnek, vásárolhatnak és játszhatnak online.

Németországban az hátráltatta valamelyest az interaktív TV megjelenését, hogy a Deutsche Telekom kábel hálózatainak értékesítése késlekedett. Ez lehetőséget ad a Microsoftnak ahhoz, hogy elkészítse szoftverét, amely jelentősen késlekedett, és vetélytársként jelentkezzen a piacon.

Bár az eKabel a Microsoft szoftverét is figyelembe vette, Warren Mobley, a német kábel TV-s cég elnök-vezérigazgatója szerint a végső két jelölt a Liberate ill. az OpenTV rendszere volt. Az eKabelnek 1,3 millió előfizetője van, a teszt szolgáltatás május végén kezdődött Frankfurtban, az éles indulás júliusban lesz a hesseni tartomány egészében.

A Liberate és az eKabel közötti ügylet részletei nem láttak napvilágot, de az elemzők szerint a Liberate set-top boxonként 12-25$-t kap licenc díjként.

Kapcsolódó hír az, hogy 24 technológiai vállalat (köztük a Liberate) bejelentették egy chicagói kábel TV kiállításon azt, hogy szövetséget kötöttek annak érdekében, hogy a Linux operációs rendszert futtató set-top boxokra vonatkozó szabványokat fejlesztenek ki.

A Liberate Technologies részvényárfolyama szerdán 0,77$-ral (7,52%-kal) 9,47$-ra csökkent.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.