:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 13. 00:23

A Nokia profitfigyelmeztetést tett közzé

[Bloomberg, Wall Street Journal] Az első negyedév után most is megtörtént az, amitől egyes elemzők annyira tartottak: a Nokia lejjebb szállította a negyedéves forgalom és nyereség célkitűzéseit, mivel "a fogyasztók a vártnál kevesebbet költenek mobiltelefonokra". A cég részvényei helyenként 21%-kal is csökkentek a bejelentés hírére.

A Nokia azt közölte a befektetőkkel, hogy a korábban várt részvényenként 0,20 eurós nyereséggel szemben mindössze részvényenként 0,15-0,17 eurós nyereség várható. A forgalom növekedés kevesebb, mint 10% lesz, szemben a korábbi 20%-os előrejelzéssel.

Elemzők egyöntetű véleménye az, hogy nagyon rossz hírről van szó, amely az egész iparra kedvezőtlen hatással lesz. A Nokia részvényei helyenként 7,39 euróval 27 euróra csökkentek, míg New Yorkban 5,12$-ral (17,83%-kal) 23,59$-ra estek vissza. Az Ericsson 13%-kal 53 svéd koronára esett vissza, a Siemens és az Alcatel egyaránt több mint 4%-kal csökkent, míg a Motorola 0,88$-ral (5,92%-kal) 13,98$-ra esett vissza.

A nyereség főként azért csökken, mert a lassuló gazdaságokban a fogyasztók kevesebb mobiltelefont vásárolnak. Az ipari lassulást leginkább a Nokia érzi meg, mivel a forgalma a piac egyharmadát teszi ki, ez több, mint kétszer akkora, mint a legközelebbi riválisé, a Motoroláé. 2000 második negyedévében a Nokia részvényenként 0,21 eurós nyereséget ért el, akkor a forgalom 55%-kal nőtt.

A cég szerint idén csak nagyon enyhe lesz a forgalomnövekedés 2000-hez képest, amikor világszerte 405 millió mobiltelefon talált gazdára. A korábbi előrejelzések szerint idén 450-500 millió mobiltelefont adtak volna el világszerte, most úgy tűnik, hogy ez a cél túlzottnak fog bizonyulni.

A Nokia azt is bejelentette, hogy a második félévre szóló előrejelzéseket is felülvizsgálják, mivel a globális gazdasági lassulás negatívan érinti a második félévet. További részletet ezzel kapcsolatban akkor hoz nyilvánosságra a cég, amikor bemutatják a második negyedéves eredményeket július 19-én.

Idén már harmadszorra csökkenti forgalom előrejelzéseit a Nokia: március 15-én az első negyedéves forgalomnövekedés ütemét csökkentették 25-30%-ról 20%-ra. Ezután április 20-án a cég az egész évre vonatkozó növekedési előrejelzését csökkentette 25-35%-ról 20%-ra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.