:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 11. 08:05

A Juniper Networks profitfigyelmeztetést és elbocsátásokat jelentett be

A hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks pénteken bejelentette, hogy nem sikerül elérnie a második pénzügyi negyedéves célkitűzéseket és az alkalmazottak 8-9%-át el fogják bocsátani. Ezzel a cég csatlakozott azokhoz a telekommunikációs berendezés gyártókhoz, amelyek gondokkal küszködnek az utóbbi időben.

A cég részvényárfolyama a hírre 8,61$-ral (18,46%-kal) 38,02$-ra esett vissza és számos befektetési bank leszállította a Juniper besorolását.

A vállalat a második pénzügyi negyedévet várhatóan részvényenként 8-9 centes nyereséggel és 200-210 millió $ forgalommal fogja zárni - a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 24 centes nyereségre és 300-330 millió $-os forgalomra számítottak.

A Juniper a gondokat a szolgáltatói piac gyengeségével és a telekommunikációs piac visszaesésével indokolta. Scott Kriens, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a telekommunikációs vállalatok korábban magas kiadási szintje jelentősen lecsökkent és ez igen jelentősen érinti a berendezés gyártókat. Kriens szerint a versenytársak ugyanúgy érzik ezt a külső piaci hatást.

Marcel Gani, a Juniper pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a második pénzügyi negyedévben a várható bruttó haszonrész 60%-ra csökken le az előző negyedéves 65,8%-os szintről. Gani szerint e mögött egyrészt az alacsonyabb forgalom áll, másrészt a versenytársak árnyomása.

A jövőt illetően Kriens semmi konkrétummal szolgált pénteken: nem tudta megjósolni, hogy mikor fog javulni a jelenlegi környezet és nem nyújtott semmilyen előrejelzést az év második felével kapcsolatban. Kriens annyit kijelentett, hogy a cég költségcsökkentési lépései nem érintik a vállalat termékfejlesztési terveit.

A profitfigyelmeztetés valamelyest meglepő a Juniper részéről. A cég a csúcsminőségű routerek piacán piaci részesedést szerzett a rivális Cisco Systemstől és az egyike volt azon cégeknek, amelyek optimista kilátásokkal indultak neki a jelenlegi negyedévnek. A Juniper még a Cisco profitfigyelmeztetései dacára is ragaszkodott eredeti előrejelzéseihez.

Az elemzők kevésbé optimisták a céget illetően. Greg Geiling, a J.P. Morgan Chase egyik elemzője szerint a cégnek számos nehézséggel kell megküzdenie: verseny a Cisco részéről, csökkenő haszonrés és további lassulás a telekommunikációs berendezés kiadásokban - ez utóbbi várhatóan még az év második felében sem fog javulni, ennek tehát még több negyedéven át lesz hatása a Juniper eredményeire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.