:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 8. 19:09

Olympus C-700 UZ: nagy teljesítményű, mégis kompakt digitális kamera elérhető áron

[PC Magazine] Az eddig kapható nagy zoomolású kamerák egyet jelentettek a nagy mérettel és a magas árral. Ezt változtatja most meg az Olympus C-700 UZ, amelynek utcai ára az USA-ban 500$ (147 ezer Ft), méretei: 7,6 cm x 10,7 cm x 7,6 cm (magasság/szélesség/mélység) és 10x-es optikai zoom lencse van benne, amely a 35 mm-es kameráknál 38-380 mm lencséknek felel meg. A legtöbb 10x-es zoom lencsével felszerelt kamerával szemben - pl. Sony CD-1000 (730$ utcai ár), Canon PRO 90 IS (850$ utcai ár) - a C-700 UZ kicsi és kompakt, az utcai ár pedig jelentősen alacsonyabb a konkurenciánál, ez főként az olcsóbb, 2,1 megapixeles képérzékelőnek köszönhető.

Külsőre a C-700 UZ a népszerű Olympus C-3000 kamera családra hasonlít. A kamera háza alumíniumból készült és egy kicsi (3,8 cm átmérőjű), de fényes hátsó LCD modult tartalmaz, amely az árkategóriában található legtöbb LCD kijelzőnél jobb. A vaku az átlagos fotózásnál egyértelműen erős és még a széles nézőszögű képeknél is ellátja feladatát, bár a nagy távolságú fotókhoz már nem elég erős.

Az Olympus C-700 UZ-ban a camcorderekéhez hasonló elektronikus kereső (electronic viewfinder - EVF) található. A keresőben egy kicsi, 1,3 cm átmérőjű LCD van nagyítóval. Az EVF révén a kép pontos előnézete található, a bonyolult és nehéz tükörreflexes megoldás helyett. Az EVF fényes képet nyújt bármilyen fényviszonyok között.

A képek tárolása SmartMedia kártyán történik, alapkiépítésben 8 MB-os kártya tartozik a kamerához.

A C-700 UZ képminősége nagyon jó, összehasonlítható a csúcsminőségű 2,1 megapixeles kamerákkal. A 10x-es optikai és 27x-es digitális zoomolású lencse a teljes tartományban éles képet nyújt, bár enyhe színtorzítás volt tapasztalható a nagyon kontrasztos képeknél. Bár a lencse jól működik távolsági fényképezésnél is, bár sok más 10x-es zoomolást nyújtó kamerával (pl. a már említett Canon PRO 90 IS) szemben a C-700 UZ-ban nem található kép stabilizátor, így nehéz a kamerát stabilan tartani teljes zoomolásnál homályos fényviszonyok között.

A C-700 UZ a kezdőknek számos előre beprogramozott fényképezési üzemmódot kínál, de a profik számára lehetővé teszi a manuális beállítások széles körét. A kamera menüprogramja kevesebb lehetőséget kínál az előre beprogramozott üzemmódban, míg a manuális üzemmódban több az opciók száma.

A C-700 UZ a tulajdonságok és az ár jó egyensúlyát kínálja, ha nagy zoomolású képekre vágyunk akár sporteseményeknél, koncerteknél vagy az állatkertben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.