:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 8. 01:46

Az Alcatel 389 millió $-ért eladja DSL-modem részlegét a Thomsonnak

[CNET, Computerworld] A francia telekommunikációs berendezéseket gyártó óriásvállalat, az Alcatel tegnap jelentette be, hogy megállapodást kötött a szintén francia Thomson Multimediával arról, hogy az Alcatel 389 millió $-ért eladja DSL (Digital Subscriber Line - Digitális Előfizetői Vonal) részlegét a Thomsonnak - egészen pontosan 9,5 TMM részvényt (456 millió euro) kap cserébe az Alcatel.

A két cég annyit fűzött az ügylethez, hogy annak révén az Alcatel jobban tud koncentrálni az alaptevékenységeire annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeket. Egyébként kifejezetten sikeres üzletágról van szó, az Egyesült Államokban piacvezető az Alcatel ezen a területen.

Az Alcatel szóvivője elmondta, hogy a cég a telekommunikációs vállalatokra és a szolgáltatókra összpontosítja figyelmét, és a DSL modemek piaca egyre inkább fogyasztói orientáltságú, így már nem nagyon van értelme megtartani a részleget. Ezzel együtt az Alcatel továbbra is fog gyártani DSL chipseteket és DSM (hálózati hozzáférés) multiplexereket (ez utóbbi területen az Alcatel piaci részesedése 52%).

A múlt héten jelentette be az Alcatel azt a tervét, hogy három gyárat zárnak be az USA-ban és kb. 900 alkalmazottat bocsátanak el, most pedig a DSL-modem üzletágtól válnak meg. E lépések eredményeként a cég amerikai létszáma 6%-kal csökken.

Áprilisban az Alcatel profitfigyelmeztetést tett közzé az idei évvel kapcsolatban mondván, hogy a telekommunikációs berendezés növekedése a vártnál alacsonyabb. Az akkori bejelentéssel egy időben azt is megígérte a cég, hogy lépéseket tesz a költségek csökkentése érdekében.

A bejelentés után mindkét cég részvényárfolyama csökkent a francia értéktőzsdén, annak ellenére, hogy az elemzők kedvezően fogadták a hírt. Laurent Balcon, a Global Equities egyik elemzője szerint a lépés egybeesik az Alcatel azon stratégiájával, hogy a működtetőknek szánt rendszerekre koncentrál a cég és elhagyja a terminálok és egyéb fogyasztói termékek piacát. Balcon azt is hozzátette, hogy bár a vételár nem túl magas, mégis jól döntött az Alcatel, hiszen a részleg ára valószínűleg csak lefelé fog menni a jövőben - valamint azt is fontosnak látta kihangsúlyozni, hogy a két cég közötti partneri viszony csak erősödik a mostani megállapodás révén.

Március végén az Alcatelnek 6,4%-os részesedése volt a TMM-ben. A 9,5 millió új részvény a tőkeemelés előtt a TMM 3,58%-ának felel meg és a részvények kibocsátása után az Alcatel részesedése 9,6% lesz a TMM-ben. A megállapodás véglegesítése június végére várható, míg a részleg átadása ténylegesen az év végéig zajlik le.

A TMM, a világ negyedik legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártója közölte, hogy az új tevékenység jól ki fogja egészíteni a set-top box ill. digitális kábelmodem üzletágat, és az ügylet révén a cég piacvezető lesz a DSL modemek területén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.