:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 6. 16:21

Írható CD: új sztenderd az adattárolásban?

Az NPD Intelect piackutató intézet ma nyilvánosságra hozott felmérése szerint az Egyesült Államokban az elmúlt 15 hónap során közel 1 milliárd írható CD fogyott el a különböző kiskeredkedelmi csatornákon.

Bár az első negyedévben a számítógépeladások egyértelműen gyengén alakultak, az eladott lemezek száma az előző év első negyedévéhez képest megnégyszereződött, a belőlük származó bevétel pedig 76 százalékkal nőtt.

Még az otthoni felhasználók is jelentősen csökkentették a számítástechnikai kiadásaikat, mégis egyre többen ismerik fel a CD-n való adattárolás előnyeit, amit az eladott lemezek számának megnégyszereződése is alátámaszt. De hogy mennyire tud a CD elterjedni, az főleg a következő hónapokban dől el, amikor a gyártók életbe léptetik a már bejelentett áremeléseiket.

Ezek a változások máris érezhetőek a piacon: 2001 márciusában egy nyers CD átlagos bekerülési ára már 55 cent volt, ami 7 centtel magasabb a februári szintnél. Egy 10 lemezből álló bolti csomag ára pedig a februári 8 dollárról 11 dollárra nőtt.

Az egyre nagyobb adatmennyiség - letöltött zenék, videók, képek - tárolása iránti igény növekedése maga után vonja a CD-írók eladásainak növekedését és a nyers lemezek iránt is megnő a kereslet. A PC-eladások lassulnak, de egyre többen rendelik meg gépüket beépített CD-íróval.

Az utólag beépíthető CD-író meghajtók iránti kereslet is rendkívüli módon megnőtt. 2000 első negyedévéhez képest 136,4 százalékkal növekedett a kiskereskedelemben értékesített CD-R és CD-RW meghajtók száma.

Emellett egyre több számítógépet adnak el beépített CD-íróval. A tavalyi első negyedévhez képest most 15 százalékkal több gépben van CD-író. A 2001 első negyedévében eladott gépek 43,2 százaléka rendelkezett beépített CD-íróval, míg egy évvel ezelőtt csak 32,4 százaléka.

Az otthoni audio CD-másoló készülékek eladásai is ezt az irányvonalat követik. Az első negyedévben eladott berendezések száma 71,1 százalékkal múlja felül a tavalyi első negyedévben értékesített audio CD-másoló berendezésekét - áll az NPD Intelect felmérésében.

"Az audio CD-író készülékek átlagos kiskereskedelmi ára áprilisra már 363 dollárra csökkent, és ez újabb szög a hagyományos magnókazetta koporsójába" - szögezte le Jim Hirschberg, az NPD Intelect munkatársa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.