Szerző: Vörös Péter

2001. június 5. 01:43

Lehet, hogy nehéz lesz elérnie a kitűzött eredményeket a Compaqnak a júniusban véget érő negyedévben?

[CNET] Walter Winnitzki, a JP Morgan egyik elemzője szerint a PC piac gyengesége miatt a Compaqnak nehéz lesz elérnie negyedéves célitűzéseit, ezért lejjebb szállította a céggel kapcsolatos előrejelzéseket. Winnitzki az eredetileg részvényenként 5 centes nyereség várakozásokat levitte részvényenként 2 centre, míg a forgalom előrejelzést 8,6 milliárd $-ra csökkent 9 milliárd $-ról. Ez utóbbi azt jelentené, hogy a negyedéves összehasonlításban 15%-ot csökken a Compaq forgalma az előző év hasonló időszakához képest. Winnitzki ezenkívül leszállította a 2001-es ill. 2002-es profitvárakozásokat is, az előbbit részvényenként 62 centről 50 centre, utóbbit részvényenként 1$-ról 85 centre.

Winnitzki megjegyezte, hogy számos más IT ill. PC cég valamint a disztribúciós források is azt sugallják, hogy az átfogó PC kereslet továbbra is gyenge maradt a második negyedév első két hónapjában, és még nem érte el a mélypontot. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a cég a negyedévben 300 millió $-nyi értékesítési csatorna készletet kíván eladni, akkor a korábbi nyereség becslések már nem tűnnek realisztikusnak. Ezzel együtt hosszú távon igaza van a Compaqnak a készletcsökkentési lépéssel kapcsolatban (amelyet már áprilisban bejelentettek).

Winnitzki a most folyó PC árháborút illetően is aggódik: immár a Gateway hivatalosan is csatlakozott ehhez, mondván: a cég a versenytársak (Compaq, Dell Computer, Hewlett-Packard, IBM, Sony, Toshiba) által kínált legjobb árakon fogja árulni PC-it. Winnitzki szerint az egyik fő aggodalom az, hogy bár a második félévben javulhat a PC kereslet, de az árháború eredményeként a PC ipar alapvető tényezői továbbra sincsenek rendben.

Steve Fortuna, a Merrill Lynch egyik elemzője a PC piac éves kilátásait lejjebb szállította, bár pénteken Fortuna pozitív benyomásokkal hagyta el a cég houstoni központját. Michael Capellas, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta Fortunának, hogy "a Compaq árlépései nagyjából befejeződtek és ezeknek a piaci hatását teljes egészében érezni lehet a következő hetekben. További árcsökkentéseket nem tervez a cég." Capellas azt is hozzátette, hogy egyes "stratégiai" kivételektől eltekintve, a Compaq nem fog beszállni az esetleges újabb árcsökkentésekbe, amelyek "indokolatlanul alacsony árakhoz vezethetnek" a vállalati PC-k piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról