:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 5. 01:42

Acer-Palm 4 éves stratégiai megállapodás

[CNET] A két cég pénteken állapodott meg abban, hogy az Acer 2001-2005 között a Palm operációs rendszert használó kéziszámítógépeket fog gyártani. Az Acer volt olyan óvatos, hogy nem tett közzé nyereség vagy piaci részesedés adatokat az új termékkel kapcsolatban, és az elemzők hasonlóan visszafogottak voltak az ügyletet illetően.

J.T. Wang, az Acer Brand Operation elnöke így fogalmazott: "Úgy véljük, hogy ez a stratégiai szövetség a Palmmal jelentős segítséget fog nyújtani az első mobil eszközünk piacra dobásában és a Palmnak is előrelépést fog jelenteni a kis és közepes vállalatok piacán valamint az ázsiai/csendes-óceáni piacon." A PDA gyártás még ez év végéig be fog indulni, termelési mennyiség adatokat nem tettek közzé.

Tsai Li-ching, a Prumerica Financial Securities Investment Trust Maxima Fundjának beruházási alap vezetője szerint a mostani ügylet hatása nem lesz túl nagy, mivel a globális gazdaság lassulóban van, az Internet ipari befektetések jelentősen csökkennek, és a PDA-k iránti kereslet nem lesz túl erős az idén.

A megállapodás részeként a két cég együtt fog működni abban, hogy a Palm operációs rendszer helyi változatait megjelentessék a ázsiai/csendes-óceáni régióban (az amerikai cégek nomenklatúráját követve Japánt kivéve, ott már létezik honosított verzió).

Wang hozzátette azt, hogy a cég a Taiwan Semiconductor Manufacturing és a Taiwan Cellular részvényeinek eladásából származó pénzt a hordozható adateszközökbe és hordozható adat szolgáltatásokban fekteti. Tsai véleménye szerint a PDA ipar még mindig kezdetleges állapotban van alkalmazások terén és emiatt azok a helyi számítógépgyártó cégek, amelyek már gyártanak PDA-kat, azok viszonylag nem túl nagy forgalmat realizáltak a kéziszámítógép eladásokból.

Az Acer csoport decemberben jelentette be azt, hogy két éven belül másodszor jelentős átalakítást hajtanak végre, két egységre választva a vállalatcsoportot: egy OEM részleg és egy Acer márkás termékeket előállító részleg. Stan Shih, az Acer elnöke szerint a cég céljainak legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha az OEM részleget önállósítanák. Májusban azt közölte Stan Shih, hogy a szerződéses PC gyártó részleg legalább 70%-át el kívánják adni önállósítás ill. tőzsdei bevezetés révén.

Az Acer áprilisi forgalma 36,6%-kal 149 millió $-ra esett vissza a 2000. április 235 millió $-os szintről. Az első négy hónap összesített forgalma 684 millió $-ra csökkent az előző év hasonló időszakában elért 1,1 milliárd $-hoz képest (37%-os visszaesés).

Az év eleje óta a cég részvényárfolyama 33%-kal emelkedett, ez nagyobb, mint a tajvani elektronikai index 15%-os emelkedése ugyanebben az időszakban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.