:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 4. 22:37

A PSINet csődkérvényt nyújtott be maga ellen pénteken - mi lesz veled "Elender"?

[CNET, InternetWeek, isz.hu] A PSINet Inc. pénteken ún. "Chapter 11" csődeljárási védelem indítását kérte maga ellen, miután jelentős mértékben visszaesett a cég internetes szolgáltatásai iránti kereslet. Az Ashburn (Virginia) központú internetszolgáltató hivatalos nyilatkozata szerint továbbra is nyújtják az ügyfeleknek a szolgáltatásokat. A csődeljárási kérelmet a cég a U.S. Bankruptcy Court for the Southern District of New Yorknál nyújtották be.

A csődeljárási kérelem kiterjed a cég 24, az USA-ban működő leányvállalataira is, a PSINet ázsiai, európai, latin-amerikai leányvállalatait ill. a Metamor tanácsadási üzletágat viszont nem érinti. A bejelentés által érintett vállalatoknak összesen 300 millió $-nyi készpénze ill. készpénzzé tehető rövid távú befektetései voltak.

Négy kanadai leányvállalat szintén csődeljárási védelemért nyújtott be kérvényt az ontariói legfelsőbb bírósághoz a cégek hitelezőivel történő megegyezésről szóló törvény értelmében. A PSINet azt is bejelentette, hogy a kanadai TELUS Corp. tervezi megvenni a PSINet kanadai leányvállalatait a szabályozók és a csődbíróság hozzájárulása után.


A hír hazai vonatkozása:

A PSINet 1999 őszén vásárolta fel Magyarország második legnagyobb internetszolgáltatóját, az Elendert. Tavaly ősszel jelentették be az Elender üzletágak szerinti szétválását, melynek értelmében a PSINet Magyarországhoz kerültek a vállalati ügyfelek, az idén február 9-én bejegyzett Inter.nethez a lakossági üzletág, a fejlesztés-, média- és tartalomszolgáltatási vállalkozások pedig a Webigen Rt. keretében működtek tovább.

A PSINet Magyarország már márciusban sajtótájékoztatót kényszerült tartani, megnyugtatván ügyfeleit, hogy az anyacég gyengélkedése nincs hatással a cég hazai tevékenységére. A PSINet Magyarország Kft. ügyfeleinek és dolgozóinak megnyugtatásául elmondta, hogy a cég folyamatosan nyereséges, akárcsak az anyacég európai vállalkozásai, akvizíciói.

Az ex-Elenderes lakossági ügyfeleket kiszolgáló Inter.net Magyarország Kft. amerikai anyavállalata egy évvel ezelőtt kezdte meg eltávolodását a PSINettől. Amerikában az Inter.net Inc. céget kivásárolta a menedzsment, négy magánember lett a többségi tulajdonos és a PSINet részesedése 20 % alá csökkent. Az Inter.net magyar előfizetőit - az "Elender-örökség" lakossági üzletágát - már csak ezért sem érinti a PSINet Inc. csődeljárása.

A PSINet Magyarország sorsa ugyanakkor bizonytalannak látszik, mert jelen pillanatban nem csupán az PSINet Inc. tőzsdei gyengélkedéséről van szó, mint anno márciusban. Bár az anyacég csődeljárása nem vonatkozik a hazai vállalkozásokra - mint az feljebb írtuk is - , sorsa bizonytalannak tűnik. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a cég vállalati ügyfeleinek aggódni kéne, csupán azt, hogy a jövőben elképzelhető egy ismételt tulajdonos-váltás.

Valószínűsíthetően a cég a héten sajtótájékoztatót is tart a fenti események kapcsán... (Eg)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.