:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 4. 15:30

Több mint 9 millió nagy sávszélességű internetelőfizető van az Észak-Amerikában

A Kinetic Strategies piackutató cég felmérése szerint hetente 119 ezerrel nő a nagy sávszélességű internetellátással rendelkező háztartások száma Észak-Amerikában, és jelenleg 9,3 millió lakosnak van ilyen Internet hozzáférése. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kábel TV internetelőfizetések adják a piaci részesedés 70%-át, az USA-ban és Kanadában összesen 6,4 millió kábel TV-s internetező volt az első negyedévben, míg a DSL szolgáltatóknak 2,9 millió otthoni felhasználójuk volt.

Michael Harris, a Kinetic Strategies elnöke szerint a nagy sávszélességű Internet hozzáférés tovább folytatódik, dacára az utóbbi idők áremeléseinek és a gazdasági lassulásnak, bár a növekedés ütemét érinthetik a gazdasági nehézségek.

A felmérés adatai megerősítik a Telecommunications Reports International nemrég közzétett felmérését annyiban, hogy az USA-ban 0,3%-kal csökkent az első negyedév során az internethozzáférés, 68,5 millió háztartás volt internetre kapcsolva Amerikában. A felmérés adatai szerint ez főként az ingyenes internetszolgáltatók csökkenő számának az eredménye.

Adam Guglielmo, a Telechoice egyik elemzője szerint a DSL szolgáltatóknál az áremelések dacára nőtt az előfizetők száma, bár természetesen fontos megvárni ezzel az állítással kapcsolatban a második negyedéves adatokat is. Harris szerint a kábel TV előfizetők száma jó úton halad afelé, hogy elérje a 8,7-9 milliót az USA-ban és Kanadában 2001. végére.

Harris elmondta, hogy a DSL szolgáltatók áremeléseiből a kábel TV szolgáltatók húzhatják a legnagyobb hasznot, többek között azért is mert ezek egy szolgáltatás csomagot kínálnak (Internet hozzáférés, hang és videó alkalmazások egyszerre), ami vonzóbb lehet a leendő felhasználók számára - és szemben a DSL-lel a kábel TV Internetezés árai alacsonyan maradtak.

Június 1-én az USA-ban 7,6 millió lakóház rendelkezett nagy sávszélességű Internet előfizetéssel, Kanadában pedig 1,7 millió - ez azt jelenti, hogy Kanadában a háztartások 15%-ában volt nagy sávszélességű Internet hozzáférés, közel kétszer akkora ez az arány, mint az USA-ban.

Harris szerint a tartalom szolgáltatók új szolgáltatásaikkal követni fogják a nagy szélességű Internezők növekvő számát. A jelenlegi elterjedtség szintjén igen nehéz dolguk van a tartalom szolgáltatóknak: a 8%-os arány még mindig kis elterjedtségnek mondható, de Harris úgy látja, hogy 4 éven belül ez az arány 30% fölé fog emelkedni, akkor pedig már a tartalom szolgáltatók számára is jelentős nagyságú lesz ez a piac.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.